Skip to main content

Sibuklah kononnya

Assalamualaikum

Dengan ringkas mengupdate blog ... tenggelam timbul jak semenjak dua menjak ni ... bz yang amat lah kononnya.

Gelang Bugslock yang aku menang dari Mialiana hari tu dah selamat sampai semalam. Ada 2 so kira-kiranya nak pakaikan kat dua budak lelaki yang kat rumah ni. Sapa lagi kalau bukan Shumi dan Shamzi. Korang tunggulah reviewnya nanti ye :)

Minggu ni dengar cerita tentang minyak je lah. Bukan minyak masak, bukan juga minyak rambut apatah lagi minyak senyonyong. No No No bak kata Damia (suku kata English yang Damia suka sebut). 
Tapi minyak Petrol ... Ron97 harga turun ... Ron95 pula bermula 1 Disember ni ngak ada subsidinya. Ikut harga apungan katanya. Sekarang bila dah mansuh subsidi harga Ron95 seliter RM2.27 yang sebelum ni dengan subsidi harga seliter RM2.30 .... 
Kita "RAKYAT BIASA" nak komen pun susah ... jarang benar orang atasan nak ambik tahu ... upppsss ... 
So seperti biasa, aku ambik pendekatan positif! bersihkan hati, lapangkan dada ... terima dengan hati terbuka. Kalau nak ikutkan sakit hati jugalah ... dengan kos hidup yang makin meningkat sekarang ni. Tapi kalau difikir2 dengan perasaan sakit hati tu, lama-lama kita juga yang tertekan. 
Tak pasal2 kena sakit mental pula sebab tekanan. Takmo Takmo ye.

Kita ikut je lah ... nak buat camna kan. Tak kan ko nak meroyan tak tentu pasal pula kan. 

Cukup tak nak komen isu yang sensitif tu panjang2. Masih lagi dengan tema blog yang tak ada unsur2 politik atau hasutan ... gitu.

Nak sambung buat kerja-kerja rumah dan survey tempat bercuti ... kan dah start cuti sekolah. Haruslah Uminya yang eksaited ... kihkihkih!


TaTa!!


Comments

  1. Slmt bercuti pd ank2 mia. Bestkan dpt bercuti dgn keluarga tersayang...

    ReplyDelete
  2. Mmg sabar ja ni kan mia psl minyak ni.mo bising pun payah juga..

    ReplyDelete
  3. orang kita ni baik sangat, tu yang orang atasan makin pijak2. opppsss takmo takmo komen macam tu hihihi. selamat bercuti la yer.

    ReplyDelete
  4. kalau tak suka harga minyak malaysia, sila pindah negara lain --kata menteri fasola

    ReplyDelete
  5. Sabo aje lah yop kata orang perak.. Teruskan kehidupan dengan hati yang gembira.

    ReplyDelete
  6. shhh...diam je..kita perati kan je la..kan,,hehehh

    ReplyDelete
  7. minyak naik...harga barang2 ikut mencanak naik...minyak turun..harga barang2 tetap tak turun2...

    ReplyDelete
  8. hmmm hapuskan subsidi maknanya kalau harga tu naik ikut harga apungan... rakyat dah takleh salahkan kerajaan lagi... habislah kita

    ReplyDelete
  9. Baguslah tu. Minyak org ado2 turun harga, minyak utk rakyat marhaen naik harga. Yg kaya makin kaya, yg miskin bertambah miskin. Harga barang memang mencanak2 lah naik. GST lagi.

    ReplyDelete
  10. Amboi Damia...... hihi dah pandai cakap omputih!!
    Yelah MIa...sakit dada mak kalau cakap pasal politik ni.... malas nak pikir!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc