Skip to main content

Sibuklah kononnya

Assalamualaikum

Dengan ringkas mengupdate blog ... tenggelam timbul jak semenjak dua menjak ni ... bz yang amat lah kononnya.

Gelang Bugslock yang aku menang dari Mialiana hari tu dah selamat sampai semalam. Ada 2 so kira-kiranya nak pakaikan kat dua budak lelaki yang kat rumah ni. Sapa lagi kalau bukan Shumi dan Shamzi. Korang tunggulah reviewnya nanti ye :)

Minggu ni dengar cerita tentang minyak je lah. Bukan minyak masak, bukan juga minyak rambut apatah lagi minyak senyonyong. No No No bak kata Damia (suku kata English yang Damia suka sebut). 
Tapi minyak Petrol ... Ron97 harga turun ... Ron95 pula bermula 1 Disember ni ngak ada subsidinya. Ikut harga apungan katanya. Sekarang bila dah mansuh subsidi harga Ron95 seliter RM2.27 yang sebelum ni dengan subsidi harga seliter RM2.30 .... 
Kita "RAKYAT BIASA" nak komen pun susah ... jarang benar orang atasan nak ambik tahu ... upppsss ... 
So seperti biasa, aku ambik pendekatan positif! bersihkan hati, lapangkan dada ... terima dengan hati terbuka. Kalau nak ikutkan sakit hati jugalah ... dengan kos hidup yang makin meningkat sekarang ni. Tapi kalau difikir2 dengan perasaan sakit hati tu, lama-lama kita juga yang tertekan. 
Tak pasal2 kena sakit mental pula sebab tekanan. Takmo Takmo ye.

Kita ikut je lah ... nak buat camna kan. Tak kan ko nak meroyan tak tentu pasal pula kan. 

Cukup tak nak komen isu yang sensitif tu panjang2. Masih lagi dengan tema blog yang tak ada unsur2 politik atau hasutan ... gitu.

Nak sambung buat kerja-kerja rumah dan survey tempat bercuti ... kan dah start cuti sekolah. Haruslah Uminya yang eksaited ... kihkihkih!


TaTa!!


Comments

  1. Slmt bercuti pd ank2 mia. Bestkan dpt bercuti dgn keluarga tersayang...

    ReplyDelete
  2. Mmg sabar ja ni kan mia psl minyak ni.mo bising pun payah juga..

    ReplyDelete
  3. orang kita ni baik sangat, tu yang orang atasan makin pijak2. opppsss takmo takmo komen macam tu hihihi. selamat bercuti la yer.

    ReplyDelete
  4. kalau tak suka harga minyak malaysia, sila pindah negara lain --kata menteri fasola

    ReplyDelete
  5. Sabo aje lah yop kata orang perak.. Teruskan kehidupan dengan hati yang gembira.

    ReplyDelete
  6. shhh...diam je..kita perati kan je la..kan,,hehehh

    ReplyDelete
  7. minyak naik...harga barang2 ikut mencanak naik...minyak turun..harga barang2 tetap tak turun2...

    ReplyDelete
  8. hmmm hapuskan subsidi maknanya kalau harga tu naik ikut harga apungan... rakyat dah takleh salahkan kerajaan lagi... habislah kita

    ReplyDelete
  9. Baguslah tu. Minyak org ado2 turun harga, minyak utk rakyat marhaen naik harga. Yg kaya makin kaya, yg miskin bertambah miskin. Harga barang memang mencanak2 lah naik. GST lagi.

    ReplyDelete
  10. Amboi Damia...... hihi dah pandai cakap omputih!!
    Yelah MIa...sakit dada mak kalau cakap pasal politik ni.... malas nak pikir!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa