Skip to main content

Khasiat Kembang Semangkuk

Assalamualaikum

Pernah nampak ke benda ni? yang suka minum lai chi kang tu tentu tahu kan .... Kembang Semangkuk atau nama saintifiknya Scaphium longiflorum berfungsi untuk menurunkan panas badan. 

Ni kira petua orang-orang tualah. Dulu kalau anak-anak demam, orang tua kita tak bagi minum panadol ke apa. 

Ubat hospital camtu mana mak bapa kita tahu kan. Tapi mereka tahu petua-petua yang boleh turunkan panas badan ketika demam. Salah satunya dengan meminum air kembang semangkuk ni. 

Biji kembang semangkuk direndam dalam air panas seperti di bawah ni ...




Dalam masa lebih kurang 5 minit, ianya akan kembang seperti ini...




Tak payah nak letak gula ke apa ... bila ianya dah kembang camtu, airnya boleh terus diminum. Bagus untuk menyejukkan badan, 

Ni aku buatkan untuk hubby aku semalam. Dia nak demam katanya. Lagipun hubby aku ni bukan jenis orang yang suka telan pil2 moden tu semua. So sebagai isteri yang mithali ini buatkan lah segelas air kembang semangkuk untuk hubby :P



Note : Air kacang hijau juga sesuai untuk kurangkan panas badan :)







Lazada Indonesia

Comments

  1. salam
    singgah pagi
    sory hr nie bz skit

    ReplyDelete
  2. owhhhh bole turunkan suhu badan yer... ingt kan laichekang jer ada he3

    ReplyDelete
  3. ternyata kembang semangkuk itu bisa mengobati demam tinggi ya? :)

    ReplyDelete
  4. Mmg isteri mithali sungguh ni ....okje tak pernah rendam benda ni utk sejukkan badan Mia.... Paling kuat pun rebus barli jerlah.... Bis tu bunga yg dah kembang tu buat apa ? Buang jer ke?

    ReplyDelete
  5. Memang betul petua orang dulu2 ada kesan baiknya...

    Kembangnya sampai semangkok sebab tu di beri nama buah kembang semangkok...

    ReplyDelete
  6. kalo x silap dlm laicikang pun ada jg kot kembang semangkuk ni..sedap.

    ReplyDelete
  7. air barli pun boleh kurangkan panas badan kak :)

    ReplyDelete
  8. I pun terasa nak demam jugak la gini... tapi tolong tambah bahan please... jadikan laici kang pun I ok hehehehe. tapi sejujurnya, tak pernah tengok rupa asal benda ni.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a