Skip to main content

Khasiat Kembang Semangkuk

Assalamualaikum

Pernah nampak ke benda ni? yang suka minum lai chi kang tu tentu tahu kan .... Kembang Semangkuk atau nama saintifiknya Scaphium longiflorum berfungsi untuk menurunkan panas badan. 

Ni kira petua orang-orang tualah. Dulu kalau anak-anak demam, orang tua kita tak bagi minum panadol ke apa. 

Ubat hospital camtu mana mak bapa kita tahu kan. Tapi mereka tahu petua-petua yang boleh turunkan panas badan ketika demam. Salah satunya dengan meminum air kembang semangkuk ni. 

Biji kembang semangkuk direndam dalam air panas seperti di bawah ni ...




Dalam masa lebih kurang 5 minit, ianya akan kembang seperti ini...




Tak payah nak letak gula ke apa ... bila ianya dah kembang camtu, airnya boleh terus diminum. Bagus untuk menyejukkan badan, 

Ni aku buatkan untuk hubby aku semalam. Dia nak demam katanya. Lagipun hubby aku ni bukan jenis orang yang suka telan pil2 moden tu semua. So sebagai isteri yang mithali ini buatkan lah segelas air kembang semangkuk untuk hubby :P



Note : Air kacang hijau juga sesuai untuk kurangkan panas badan :)







Lazada Indonesia

Comments

  1. salam
    singgah pagi
    sory hr nie bz skit

    ReplyDelete
  2. owhhhh bole turunkan suhu badan yer... ingt kan laichekang jer ada he3

    ReplyDelete
  3. ternyata kembang semangkuk itu bisa mengobati demam tinggi ya? :)

    ReplyDelete
  4. Mmg isteri mithali sungguh ni ....okje tak pernah rendam benda ni utk sejukkan badan Mia.... Paling kuat pun rebus barli jerlah.... Bis tu bunga yg dah kembang tu buat apa ? Buang jer ke?

    ReplyDelete
  5. Memang betul petua orang dulu2 ada kesan baiknya...

    Kembangnya sampai semangkok sebab tu di beri nama buah kembang semangkok...

    ReplyDelete
  6. kalo x silap dlm laicikang pun ada jg kot kembang semangkuk ni..sedap.

    ReplyDelete
  7. air barli pun boleh kurangkan panas badan kak :)

    ReplyDelete
  8. I pun terasa nak demam jugak la gini... tapi tolong tambah bahan please... jadikan laici kang pun I ok hehehehe. tapi sejujurnya, tak pernah tengok rupa asal benda ni.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang