Skip to main content

Cucur Sayur Mayur

Assalamualaikum

Semasa zaman budak-budak dahulu, mak selalu gorengkan kami cucur kosong aka jemput2 untuk hidangan sarapan pagi atau pun minum petang. Cucur kosong, tepung gandum yang disimpan garam sedikit dan dibancuh dengan air, lalu digoreng. Sangat sedap dimakan, nak2 lagi jika dicicah dengan sos cili. 

Kegemaran aku tu diwarisi oleh anak-anak, Shumi, Shamzi dan Damia. Berebut dorang makan bila aku siap menggorengnya. Kata dorang sangat sedap walaupun sekadar dicicah dengan sos cili sahaja. Hubby pun sama, walaupun ringkas tetapi dia sangat menggemarinya. 

Aku yang masak ni rasa biasa jak pun. Mungkin sebab aku yang goreng, kemudian aku yang makan...taste dia tak berapa nak sedap bila kita sendiri yang memasaknya....walaupun pada masa tu hubby puji, makan sehingga  menjilat jari katanya. :P

So cubalah goreng cucur versi lain. Cucur sayur mayur katanya. Aku sebenarnya malas sikit nak potong-potong, cincang-cincang sayur bagi halus, sesuai saiznya untuk dibuat cucur. Tetapi memandangkan dah jemu makan cucur kosong tu, so sabtu tu aku menggigihkan juga (macamlah potong sayur tu berat sangat hehe).
Habis mencincang-cincang, bancuh-bancuh tepung, tambahkan perisa dan goreng.....siap untuk dihidang :D


Walaupun rupa tak seindah mana, tapi hubby kata percubaan yang sangat baik. Sedap katanya.


Bahan-bahan cucur sayur mayur aku tu tak banyak mana pun. Rembat sayur yang ada dalam esbok masa tu jak. Sayur kobis, kacang panjang dan juga cili hijau. Perisanya pula aku tambah garam dan serbuk kunyit sedikit. Gaul dalam tepung dengan sedikit air, kemudian goreng. Kejap jak sepinggan aku habiskan dengan hubby. Anak-anak kurang sikit dalam bab sayur mayur so seperti biasa aku gorengkan mereka cucur kosong warisan turun temurun (^_^)






Comments

  1. iskk..saya pulak terliur..jawab nyer sabtu ni kene buat la jugak >_<

    ReplyDelete
  2. my mom till now suka buat tu cucur tepung.. sy pnya faveret. Anak2 pun suka.. Yg mcm lempeng tu pun feveret kami. Hehehe

    ReplyDelete
  3. Kalo blk kg mak suka buat cucur...semua cucur sue suka..

    ReplyDelete
  4. yummy...nk try gak la wat tuk ank bujang....

    ReplyDelete
  5. kl skang tiap petang hujan. maka menu yang enak dibuat sementara tggu malam haruslah cekodok. smlm pun kite buat cekodok bilis.

    ReplyDelete
  6. baus ni sebab ada sayur
    bertambah khasiat :)

    ReplyDelete
  7. kalau tambah udang kering sikit, mesti rasanya sedap sikit... hehehe

    ReplyDelete
  8. kami pun kadang suka cucur yg biasa jak Mia.. just tepung letak garam..nti makan dgn sos cili... Pa'e mmg suka lah... cucur sayur ni nti mo cuba jgk lah... sedap sbb byk sayur kan... :)

    ReplyDelete
  9. Kakak selalu juga buat macam ini Mia tapi biasa kakak letak taugeh dan udang...

    ReplyDelete
  10. owhh semua sayuran yang u rembat tu adalah mahal di sini, so I better buat cucur ayam instead hahahaha. apapun, cubaan yag terbaik la to u.

    ReplyDelete
  11. Selalu buat guna kangkung.
    Kalau x de, apa2 pun boleh digoreng.

    ReplyDelete
  12. Aku selalu juga buat cekodok tepung ni. Memang anak2 suka. Haishhhh,,,pepetang tgk cekodok ko ni rasa lapar plak.

    ReplyDelete
  13. kalau masa kecik2 dulu opah buat cucur ni kami makan dengankuah kari...masa kecik dulu jarang makan apa2 dengan sos.agaknya sebab tula sampai besar ni tak berapa suka sos.heheh

    ReplyDelete
  14. Tak pernah pulak buat cucur kosong gitu Mia...Nanti nak trylah buat cucur turun temurun Mia hehe....tp kalau cicah sos tak meletop ler....cicah sambal tu sedap gak tu mcm makan lempeng...Okje kalau buat cucur sayur tu buh perasa ikan bilis Knor Mia.....sedap!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc