Skip to main content

Biabas

Assalamualaikum



Sapa yang kenal dengan buah ni ?? Semua kenal kan terutamanya mereka yang zaman budaknya duduk di kampung. 
Kami di Sabah panggil buah ni, buah biabas.....jambu batu yang kecik2 tu kan. Masa dulu banyak tumbuh meliar di kebun2 atau hutan2 kecil belakang rumah.

Aku, kakak dan adik serta sepupu sepapat kalau balik dari sekolah tengahari tu, petangnya berkeliaran mencari buah ni di kebun2 orang ... hehe
kitaorang panjat jak....pastu petik dan makan buah kat situ juga. Kiranya itulah snek ringan yang paling sedap bagi kami masa tu ...
Duduk2 kat atas pokok sambil krup krap gigit buah biabas.

Buah ni, bahagian yang paling sedap dimakan ialah bijinya... isi dibahagian biji tu kaler putih, lembut2 dan manis.
Kadang2 ada yang berwarna merah...so sapa yang termakan biabas yang bijinya kaler merah masa tu kira orang bertuah. Kononnya satu dalam seribulah dapat biabas biji kaler merah tu...(^_^)

Bestnya bila dikenang semua tu....
Sekarang pokok buah biabas ni jarang jumpa dah. Hutan2 kecil pun dah banyak dibersihkan. Kebun cina seberang jalan tempat kami selalu 'ceroboh' dulu pun dah dimajukan, ada workshop dan kilang kecil.

Anak2 zaman sekarang pun dah tak kenal apa buah ni. Hari tu balik kampung, aku tunjuk dan tanya kat dorang, blurrr jak muka dorang tak tahu nak jawab apa. 1st time nampak kan..hehe
si Damia lagi lah buah langsat dia panggil buah anggur. 
Sebab buah yang selalu dia nampak hanya buah anggur dan epal di 'kebun' Giant. :P 

Nampak gayanya nak kena selalu balik kampung aku lah ni, nak kenalkan anak2 buah-buahan kampung (alasan untuk kerap balik kampung aku, hubby mak bapa duduk kat bandar ... tak ada pokok buah hehe).



Comments

  1. Ohhhh biabas yeh orang sana panggei....betul Mia mmg ni lah snek kita dulu dulu kan....okje pun sama panjat pokok makan atas pokok! Prrgh......nikmat seyh!!! Suka yg masak sikit sebab lembut .....

    ReplyDelete
  2. ooo...buah jambu ye..kita suka buah jambu yang isi dalam wane pink

    ReplyDelete
  3. Mmg nmpk mcm pokok jambu. Oooo panggil biabas..sue first time dgr ni..

    ReplyDelete
  4. teringat masa kat kg zaman kecik2

    ReplyDelete
  5. Oh di sana panggil biabas. Kakak panggil buah jambu batu juga. Ada dua warna Mia. Ada yg kuning dan ada yg pink. Kakak dulu lebih kurang Mia juga sebab rumah arwah atok akak ada pokoknya. Kami panjat dan makan atas pokok hihi... best. Suasana tu dah susah nak jumpa sekarang..

    ReplyDelete
  6. Naa..Betul tu mia..memang dulu2 selalu makan biabas ni..kalau dekat rumah nenek..main petik ja..makan dekat pohon dengan kakak dan sepupu2..best oh!!^_^

    ReplyDelete
  7. Sedap wei. AKu suka yg kuning² sket. Dulu masa jaman skolah siap panjat lagi pokok ni nak amik buahnya.

    ReplyDelete
  8. oo..biabas..saya baca tajuk jadi biabos..hahaha..lepas ni kena pakai tajuk font biasa je la..maklum la saya sekolah tak tinggi.ekekek...nampak macam jambu batu pulak..

    ReplyDelete
  9. Jambu batu kan.. I pernah bergyaut kat dahan pokok ni, terjatuh and kaki kena kaca, sampai sekarnag berparut hahaha.

    ReplyDelete
  10. Lamanya ndak makan buah ni mia... last makan kali masa kecil2 dulu sbb ada tumbuh depan rumah..hehe.. mmg skrg susah lah mo cari, anak2 pun ndak kenal ni... hahaha lucu plak Damia panggil langsat buah anggur... hihik

    ReplyDelete
  11. orang sabah panggil biabas je..saya pun suka, kalau kat kampung memang banyak

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang