Skip to main content

Biabas

Assalamualaikum



Sapa yang kenal dengan buah ni ?? Semua kenal kan terutamanya mereka yang zaman budaknya duduk di kampung. 
Kami di Sabah panggil buah ni, buah biabas.....jambu batu yang kecik2 tu kan. Masa dulu banyak tumbuh meliar di kebun2 atau hutan2 kecil belakang rumah.

Aku, kakak dan adik serta sepupu sepapat kalau balik dari sekolah tengahari tu, petangnya berkeliaran mencari buah ni di kebun2 orang ... hehe
kitaorang panjat jak....pastu petik dan makan buah kat situ juga. Kiranya itulah snek ringan yang paling sedap bagi kami masa tu ...
Duduk2 kat atas pokok sambil krup krap gigit buah biabas.

Buah ni, bahagian yang paling sedap dimakan ialah bijinya... isi dibahagian biji tu kaler putih, lembut2 dan manis.
Kadang2 ada yang berwarna merah...so sapa yang termakan biabas yang bijinya kaler merah masa tu kira orang bertuah. Kononnya satu dalam seribulah dapat biabas biji kaler merah tu...(^_^)

Bestnya bila dikenang semua tu....
Sekarang pokok buah biabas ni jarang jumpa dah. Hutan2 kecil pun dah banyak dibersihkan. Kebun cina seberang jalan tempat kami selalu 'ceroboh' dulu pun dah dimajukan, ada workshop dan kilang kecil.

Anak2 zaman sekarang pun dah tak kenal apa buah ni. Hari tu balik kampung, aku tunjuk dan tanya kat dorang, blurrr jak muka dorang tak tahu nak jawab apa. 1st time nampak kan..hehe
si Damia lagi lah buah langsat dia panggil buah anggur. 
Sebab buah yang selalu dia nampak hanya buah anggur dan epal di 'kebun' Giant. :P 

Nampak gayanya nak kena selalu balik kampung aku lah ni, nak kenalkan anak2 buah-buahan kampung (alasan untuk kerap balik kampung aku, hubby mak bapa duduk kat bandar ... tak ada pokok buah hehe).



Comments

  1. Ohhhh biabas yeh orang sana panggei....betul Mia mmg ni lah snek kita dulu dulu kan....okje pun sama panjat pokok makan atas pokok! Prrgh......nikmat seyh!!! Suka yg masak sikit sebab lembut .....

    ReplyDelete
  2. ooo...buah jambu ye..kita suka buah jambu yang isi dalam wane pink

    ReplyDelete
  3. Mmg nmpk mcm pokok jambu. Oooo panggil biabas..sue first time dgr ni..

    ReplyDelete
  4. teringat masa kat kg zaman kecik2

    ReplyDelete
  5. Oh di sana panggil biabas. Kakak panggil buah jambu batu juga. Ada dua warna Mia. Ada yg kuning dan ada yg pink. Kakak dulu lebih kurang Mia juga sebab rumah arwah atok akak ada pokoknya. Kami panjat dan makan atas pokok hihi... best. Suasana tu dah susah nak jumpa sekarang..

    ReplyDelete
  6. Naa..Betul tu mia..memang dulu2 selalu makan biabas ni..kalau dekat rumah nenek..main petik ja..makan dekat pohon dengan kakak dan sepupu2..best oh!!^_^

    ReplyDelete
  7. Sedap wei. AKu suka yg kuning² sket. Dulu masa jaman skolah siap panjat lagi pokok ni nak amik buahnya.

    ReplyDelete
  8. oo..biabas..saya baca tajuk jadi biabos..hahaha..lepas ni kena pakai tajuk font biasa je la..maklum la saya sekolah tak tinggi.ekekek...nampak macam jambu batu pulak..

    ReplyDelete
  9. Jambu batu kan.. I pernah bergyaut kat dahan pokok ni, terjatuh and kaki kena kaca, sampai sekarnag berparut hahaha.

    ReplyDelete
  10. Lamanya ndak makan buah ni mia... last makan kali masa kecil2 dulu sbb ada tumbuh depan rumah..hehe.. mmg skrg susah lah mo cari, anak2 pun ndak kenal ni... hahaha lucu plak Damia panggil langsat buah anggur... hihik

    ReplyDelete
  11. orang sabah panggil biabas je..saya pun suka, kalau kat kampung memang banyak

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a