Skip to main content

3 hari berpuasa

Assalamualaikum

Tak sedar kan, dah 3 hari kita berpuasa....pejam celik pejam celik jak...cepat masa berlalu.
Cam baru hari tu tengah eksaited tunggu pengumuman tarikh berpuasa kat tv 1 tu.
Jangan tak tahu aku yang dah beranak pinak ni pun masih lagi eksaited menunggu mengumumkan kat tv.....tapi tu lah orang yang umumkan tu tak sama lagi macam dulu tu....Sekarang cam ringkas jak dia umumkan...yang dulu tu, panjang sikit dan buatkan kita rasa berdebar2, bila nak puasa ni??? hehe

Alhamdulillah, 3 hari ni aku dan hubby dapat jalankan ibadah puasa dengan sempurna.
Shumi dan Shamzi memang aku bangunkan sahur juga. Aku dah pesan kat Shumi, makan sahur dan niat puasa sahaja...kalau dia betul2 tak tahan, aku suruh dia berbuka sahaja.
Belajar perlahan-perlahan....jangan memaksa anak2 kecil kan. Shamzi memang aku belum berapa nak suruh lagi tapi semalam katanya dia berpuasa, cuma dia ada minum air jak....makanan yang cikgu bagi di sekolah dia tak makan.... :)

Hari pertama berpuasa hari tu, aku dan hubby sebenarnya terlajak tidur......
sedar2 dah jam 4.40 pagi....minum air pun tak sempat. Subuh kat kk ni jam 4.42 pagi, nasib baik dah niat puasa. hehe Alarm dah pasang tapi langsung aku tak sedar. Adik aku yang bangunkan subuh tu....dugaan hari pertama.....puasalah aku, hubby dan adik tanpa bersahur.

Pergi bazar ramadhan semalam, tinjau2 makanan, mak aiihhh mahal-mahalnya.....nasi putih dengan ayam goreng jak dan RM6.00.....sangat melampau aku rasa. Lebih baik masak sendiri, rasanya jimat lagi. Kadang-kadang aku rasa penjual bazar ramadhan ni hanya mengambil kesempatan, makanan tak lah berapa sedap tetapi harga melampau gila. Kalau harga makanan tu seiring dengan kuantiti dan kualitinya tak apa juga.....berbaloi juga kita membelinya....ini hanya nasi putih dan ayam goreng kosong, langsung tak ada ulam ke apa...harga RM6.00!! huhu

Ok lah tu je aku nak bebel hari ke-3 puasa ni.....tak boleh cakap lebih2, puasa kan :P




Comments

  1. selamat berpuasa mia..sekejap je kan dah hari ketiga

    ReplyDelete
  2. selamat berpuasa..sekarang ni mmg panas2 sgt, dugaan juga berpuasa di musim panas mcm ni ;)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah.. hr ni dah msk 3 hr.. pjm celik.. kita kira hr nk raya plk..
    skrg musim pnas.. x leh ckp bnyk.. tulis pun pndek2 je..hiih..
    kering idea..pose..

    ReplyDelete
  4. Dah tiga hari puasa ni masih rajin memasak...time malas nanti ke PARAM jugak agaknya....

    ReplyDelete
  5. tu lah kan kak..kadang peniaga ne amik untung jak...

    ReplyDelete
  6. Memang cepat masa berlalu Mia. Tahu-tahu hari ini dah 4 hari
    Terlajak tidur tu ujian juga sebenarnya.
    Selamat berpuasa dari kakak ye..

    ReplyDelete
  7. Tulah Mia...nak beli pun takut yek...
    Ingat nak beli jugak tapi nasi yg confirm kita masak tak akan sama sedap rasa mcm kat kedailah hehe... Mcm nasi briyani ke ....nak tunggu nak tunggu terer entah bila hehe..

    ReplyDelete
  8. kan kak..sekejap aje..nih pun dh masuk ari ke 4 pose...beli makanan kat luar dgn masak lg bgus memasak

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc