Skip to main content

Selamat Hari Lahir Shamzi!

Assalamualaikum

30 Jun 2008, 6 tahun lalu, di Hospital Likas, Kota Kinabalu, lebih kurang jam 1.30 pagi, lahir putera kedua ku, Shamzi Dzukifly. Dilahirkan secara normal, tidak banyak mendatangkan banyak masalah kepada ku. 29 Jun 2008, bangun pagi, keluar cecair lendir kemerahan menunjukkan ada tanda-tanda aku bersalin. Sepanjang mengandungkan Shamzi, hubby tidak ada bersama ku kerana dia menyambung pelajaran selama setahun di Maktab Perguruan Tawau. Aku seorang berdikari, mungkin sebab itu, sepanjang mengandungkan Shamzi, aku jarang sekali sakit atau menghadapi masalah...alhamdulillah

Selepas nampak tanda2 tu, aku tak ke hospital terus....belum terasa sakit lagi. Aku sempat mandi, membasuh pakaian dan bersarapan. Barang2 untuk ke hospital aku sudah siapkan lebih awal lagi. Aku menelepon adik ipar, minta tolong hantarkan ke hospital tengahari tu. Aku sebenarnya tinggal seorang diri masa tu. Sangat berdikari kan. :) Aku sudah menelepon mak bapa di kampung dan mak serta kakak sedang dalam perjalanan ke KK bersama2 dengan Shumi yang masa tu terpaksa tinggal di kampung sementara. 

Admit hospital tengahari tu kerana sudah ada bukaan 2cm. Dan selepas itu aku hanya menunggu untuk bersalin. Dari tengahari hingga ke tengah malam aku menunggu. Dan tengah malam tu baru aku berasa sakit, memang tanda untuk bersalin....panggil nurse, check, bukaan dah 6cm masa tu. Ok, nurse pecahkan air ketuban dan terus masuk ke bilik bersalin. 2 kali teran dan tak sampai setengah jam di bilik bersalin, lahirlah Shamzi ke dunia. :)


Shamzi Dzukifly.....dah 6 tahun rupanya. Semoga membesar dengan sihat, berjaya dalam dunia dan akhirat dan juga menjadi anak yang soleh...amin



Belikan Shamzi Fresh Cream Fruit Cake. Sedap!



Sambut di Pizza Hut juga. Pilihan anak-anak, Umi dan Baba. 



Shumi, Shamzi dan Mak Ucu dorang. Happy tengok dorang makan dengan berselera. 




Note : Birthday Shamzi kami sambut 2 hari lebih awal. Nak puasa dah hari ahad tu kan :)







Comments

  1. Happy birthday to Shamzi...
    Moga membesar jadi anak soleh yang sihat dan bijak :)

    ReplyDelete
  2. happy birthday Shamzi... acik lia aminkan doa umi Shamzi sebagai hadiah ya... ;)

    ReplyDelete
  3. Selamat hari lahir Shamzi. Jadi anak yang baik untuk keluarga yea. :-)

    ReplyDelete
  4. Happy born day shamzi. Smoga membesar sebagai anak yg soleh.

    ReplyDelete
  5. hapi beday shamzi hensem!

    moga terus membesar jadi anak yang soleh, cemerlang dunia dan akhirat ye... aamiin!!!!

    ReplyDelete
  6. hepi besday shamzi..sama bseday ngan auntie lah...hehehe

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum mia....selamat hari lahir shamzi...:)

    ReplyDelete
  8. Dengar cerita org bersalin mcm senang ajelah Mia...
    Hepy Bezday Shamzi...moga jadi anak yg solehah dan membanggakan ibu bapa yeh...
    Habi ke tidak kek tu? Mcm besau jer Mia

    ReplyDelete
  9. happy belated birthday Shamzi

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang