Skip to main content

Menu sahur dan berbuka

Assalamualaikum

Mesti korang akan bayangkan post ni disertai dengan gambar-gambar makanan yang menyelerakan....hehe
Tekaan korang seratus peratus..............salah! :P
Tak baik tau tayang gambar makanan di pagi hari di bulan puasa ni. Kesian orang yang membacanya termasuk aku menelan air liur tengok makanan tu semua.

Kenapa pulak nak letak tajuk cam tu ??
Saja jak, supaya korang tertarik nak baca post ni kihkihkih .... kan tajuk bercirikan SEO, haruslah ambik kesempatan nak tarik perhatian (^_~)

Aku bukan apa, saja nak cerita-cerita kosong tentang menu sahur dan berbuka aku (macam lah ada orang nak baca....)
Menu sahur aku sangat simple......tapi nasi wajib ada. Aku jenis yang mesti makan nasi waktu sahur. Lauk tak kisah, telur goreng mata lembu letak kicap pun ok.... :)
Hubby aku ??? lagi lah mudah nak sediakan sahur untuk dia. Sebab dia hanya makan oat. Dia pula jenis yang tak makan nasi atau benda lain semasa sahur. Hanya oat dan kurma serta air suam. Simple kan dan menyenangkan kerja aku hehe
Anak-anak pula, mereka ikut apa yang aku makan.....tak banyak songeh gitu.

Menu berbuka pula......
Kalau masa bekerja, yakni hari isnin hingga selasa....aku masak yang simple jak. Sebabnya aku balik jam 4.30 pm. Memanglah awal dari hari kebiasaannya TAPI aku lambat sampai rumah juga...jalan sangat jammed. Dari tempat kerja ke sekolah Shumi pun ambil masa sejam sedangkan dalam 20 minit pun dah sampai. Lepas tu dari sekolah balik ke rumah, dekat jam 6.15 pm baru sampai....Jam 6.32 pm dah buka puasa di KK ni....nak masak apa lagi....semua pun main terjun jak dalam kuali.
Bazar ramadhan ?? memang tak sempat singgah, kalau singgah pun makanan semuanya dah abis jual sebab dekat jam 6 dah kan. huhu
Hanya sabtu dan ahad saja lah dapat berbuka special sikit sebab ada masa nak masak best2 atau boleh tinjau kat bazar ramadhan tu.

Nasib baik hubby dan anak-anak jenis yang tak cerewet pasal makanan.
Korang macam mana pula ?? :)



Note : Menu peberet aku semasa berbuka......asam laksa dan air bandung....perggghh nyaman....





Comments

  1. samalah kita mia,kekadang tu tak sempat nak masak,kenalah beli kat luar je..

    ReplyDelete
  2. ari keje memang kelam kabut nak masak..smalam zee pon masak satu dish jer cukup..

    ReplyDelete
  3. Siannya Mia....tulah kan bila jammed ni dekat pun jadi jauh tak boleh nak buat apa dah.....
    Sama je kita mia...nak kena nasi jugak.....perut masuk angin kang kalau tak makan nasi hehe
    So far okje masak ...kuih jer mmg beli memanjang.... sahur pulak lauk semalam panaskan...

    ReplyDelete
  4. Nak tengok gambar menu sahur & berbukaaa !!!


    haha =P

    ReplyDelete
  5. hubby ko cam aku lah mia makan oat jer waktu sahur..tapi taklah rs lapar pun...

    ReplyDelete
  6. Org lelaki makan ahur meamng simplelah Mia. Kalau abang tu makan kurma dan air teh-o aje.. Kakak makan nasi dgn ikan goreng dan sayur bening biasanya Mia..

    ReplyDelete
  7. Oat adalah makanan yg sesuai utk sahur sebab ianya mengenyangkan kalau nak dibandingkan dgn nasi. Ni info yg aku jumpa. Tapi aku pepagi memang tekak minta nasi.

    Buka tak kisah lauk apa. Tapi tu lah, jln sesak semalam tak sempat nak masak.

    ReplyDelete
  8. perghhhh air bandung..sedapnye

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang