Skip to main content

Menu sahur dan berbuka

Assalamualaikum

Mesti korang akan bayangkan post ni disertai dengan gambar-gambar makanan yang menyelerakan....hehe
Tekaan korang seratus peratus..............salah! :P
Tak baik tau tayang gambar makanan di pagi hari di bulan puasa ni. Kesian orang yang membacanya termasuk aku menelan air liur tengok makanan tu semua.

Kenapa pulak nak letak tajuk cam tu ??
Saja jak, supaya korang tertarik nak baca post ni kihkihkih .... kan tajuk bercirikan SEO, haruslah ambik kesempatan nak tarik perhatian (^_~)

Aku bukan apa, saja nak cerita-cerita kosong tentang menu sahur dan berbuka aku (macam lah ada orang nak baca....)
Menu sahur aku sangat simple......tapi nasi wajib ada. Aku jenis yang mesti makan nasi waktu sahur. Lauk tak kisah, telur goreng mata lembu letak kicap pun ok.... :)
Hubby aku ??? lagi lah mudah nak sediakan sahur untuk dia. Sebab dia hanya makan oat. Dia pula jenis yang tak makan nasi atau benda lain semasa sahur. Hanya oat dan kurma serta air suam. Simple kan dan menyenangkan kerja aku hehe
Anak-anak pula, mereka ikut apa yang aku makan.....tak banyak songeh gitu.

Menu berbuka pula......
Kalau masa bekerja, yakni hari isnin hingga selasa....aku masak yang simple jak. Sebabnya aku balik jam 4.30 pm. Memanglah awal dari hari kebiasaannya TAPI aku lambat sampai rumah juga...jalan sangat jammed. Dari tempat kerja ke sekolah Shumi pun ambil masa sejam sedangkan dalam 20 minit pun dah sampai. Lepas tu dari sekolah balik ke rumah, dekat jam 6.15 pm baru sampai....Jam 6.32 pm dah buka puasa di KK ni....nak masak apa lagi....semua pun main terjun jak dalam kuali.
Bazar ramadhan ?? memang tak sempat singgah, kalau singgah pun makanan semuanya dah abis jual sebab dekat jam 6 dah kan. huhu
Hanya sabtu dan ahad saja lah dapat berbuka special sikit sebab ada masa nak masak best2 atau boleh tinjau kat bazar ramadhan tu.

Nasib baik hubby dan anak-anak jenis yang tak cerewet pasal makanan.
Korang macam mana pula ?? :)



Note : Menu peberet aku semasa berbuka......asam laksa dan air bandung....perggghh nyaman....





Comments

  1. samalah kita mia,kekadang tu tak sempat nak masak,kenalah beli kat luar je..

    ReplyDelete
  2. ari keje memang kelam kabut nak masak..smalam zee pon masak satu dish jer cukup..

    ReplyDelete
  3. Siannya Mia....tulah kan bila jammed ni dekat pun jadi jauh tak boleh nak buat apa dah.....
    Sama je kita mia...nak kena nasi jugak.....perut masuk angin kang kalau tak makan nasi hehe
    So far okje masak ...kuih jer mmg beli memanjang.... sahur pulak lauk semalam panaskan...

    ReplyDelete
  4. Nak tengok gambar menu sahur & berbukaaa !!!


    haha =P

    ReplyDelete
  5. hubby ko cam aku lah mia makan oat jer waktu sahur..tapi taklah rs lapar pun...

    ReplyDelete
  6. Org lelaki makan ahur meamng simplelah Mia. Kalau abang tu makan kurma dan air teh-o aje.. Kakak makan nasi dgn ikan goreng dan sayur bening biasanya Mia..

    ReplyDelete
  7. Oat adalah makanan yg sesuai utk sahur sebab ianya mengenyangkan kalau nak dibandingkan dgn nasi. Ni info yg aku jumpa. Tapi aku pepagi memang tekak minta nasi.

    Buka tak kisah lauk apa. Tapi tu lah, jln sesak semalam tak sempat nak masak.

    ReplyDelete
  8. perghhhh air bandung..sedapnye

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a