Skip to main content

Sekejap ko ada, sekejap tak ada pulak

Assalamualaikum

Korang mesti faham dengan tajuk post tu kan. Sana sini orang bincangkan hal ini. Sana sini masing-masing keluarkan pendapat sendiri. Semalam dengar berita pasal ni lagi. Dah bingung orang dibuatnya. Sekejap ada babss, sekejap tak ada babss. Sekejap boleh makan, sekejap tak boleh makan. Sekejap salah siasat, sekejap tak salah siasat. Bingung mak nokss.....huhu
dah lah tu jenama feveret aku
 
Tapi aku bukanlah nak komen panjang-panjang pasal tu. Benda tu dah jadi was-was, seeloknya jangan dimakan. ye tak. 

Yang aku nak luahkan sikit, korang perasan tak, bila timbul isu benda ni haram dimakan...bukan main lagi semua sentap. Bukan nak sindir sesiapa pun, tapi cuba kita renungkan kejap, ada banyak benda haram lain yang kita tak boleh buat atau makan. Tapi ada orang buat dan makan juga. Walaupun dah terang-terangan diharamkan. Tapi dorang buat dek jak. 

Aku bukan apa....aku rasa cam tersindir, sentap pun ada bila mana kawan aku yang bukan seagama up kan status kat Facebook tentang isu ni. Bunyi status tu lebih kurang gini 
Kalau isu haram makan yang ni bukan main bising lagi tapi yang dorang berjudi, minum2 tu, bukan haram kah tu
Aku geram tau bila baca status tu, siap hidekan lagi dari FB wall aku. Tapi bila direnungkan balik, macam ada betulnya. 
Kita sibuk pasal yang ni, tapi kadang-kadang tanpa sedar atau memang ada yang sedar kita telah buat benda yang salah dan dilarang. Tapi didiamkan sahaja sebab dah jadi tabiat...... Nahuzubillahminzaliq

Aku bukannya nak sindir sapa-sapa atau pun menangkan sapa-sapa pun. Aku kongsikan sini supaya dapat sama-sama kita renung dan fikirkan. 
Jangan bila ada isu sebegini, masing-masing cuba nak tegakkan benang yang basah, masing-masing kononnya nak jadi adi wira papan kekunci (gitu dimelayukan...hehe) tapi akhirnya kita juga yang malu sendiri. 

Ok tu jak.... peace yo!


Note : Sama-sama kita perbaiki diri sendiri.

Extra Note : Rokok dengarnya dah lama diharamkan tapi.......emmmm

 



Comments

  1. Yelah Mia...betul jugak tu....
    Malu weyh dengan mereka.... Kita ni tak bersatu sebenarnya ... macamana kita nak kuat. Mereka gelakkan kita pun kita tak sedar.... Yang salah tetap salah, yg benar memang benar...Moga satu hari nanti dibukakan hati memasing yek!

    ReplyDelete
  2. setuju, timm pun dah was2..so mmg xmkn lgi dah jenama tu..timm pun kekdng malu jugk dgn org buln Islam..diorg sndri pun mcm trtnya2..byk lgi bnda lain yg hram mcm rasuah, minum arak..tpi yg babsss ni yg dbising-bsingkan..

    ReplyDelete
  3. ermm tu lah Mia.. kadang2 isu-isu begini boleh mendatangkan perbalahan... kejap OK, kejap ndak.. adoi... last2 yg agama lain tu dok ketawakan kita... aduii...betul tu, baik lah kita perbaiki diri & family seterusnya masyarakat kita... mentality org ni berbeza2.. susah mo tafsir..

    ReplyDelete
  4. kdg2 sy rs penat bla wujud hal sebegini...

    ReplyDelete
  5. bagi aida, kalau da syak = haram.
    so aida and famili da buang cadbury dr list makanan.
    jaga amal, jaga pakai & jaga makan, kan?
    makan jadi darah daging :-)

    ReplyDelete
  6. apa yang mia luahkan ni memang betul..benda y dah memang nyata haram dah biasa tonggak kot tu yang tak sedar..
    itu bab mkan minum..bab aurat?lagilah kelaut

    ReplyDelete
  7. betul tuh mia..sebenarnya depa bkn kesah psl haram tuh tapi geli lebih utama sebab dah tertanam dlm jiwa sejak kecil lg kan..kalo kesah psl haram yg lain2 haram tuh mestilah jaga kan..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang