Skip to main content

Sekejap ko ada, sekejap tak ada pulak

Assalamualaikum

Korang mesti faham dengan tajuk post tu kan. Sana sini orang bincangkan hal ini. Sana sini masing-masing keluarkan pendapat sendiri. Semalam dengar berita pasal ni lagi. Dah bingung orang dibuatnya. Sekejap ada babss, sekejap tak ada babss. Sekejap boleh makan, sekejap tak boleh makan. Sekejap salah siasat, sekejap tak salah siasat. Bingung mak nokss.....huhu
dah lah tu jenama feveret aku
 
Tapi aku bukanlah nak komen panjang-panjang pasal tu. Benda tu dah jadi was-was, seeloknya jangan dimakan. ye tak. 

Yang aku nak luahkan sikit, korang perasan tak, bila timbul isu benda ni haram dimakan...bukan main lagi semua sentap. Bukan nak sindir sesiapa pun, tapi cuba kita renungkan kejap, ada banyak benda haram lain yang kita tak boleh buat atau makan. Tapi ada orang buat dan makan juga. Walaupun dah terang-terangan diharamkan. Tapi dorang buat dek jak. 

Aku bukan apa....aku rasa cam tersindir, sentap pun ada bila mana kawan aku yang bukan seagama up kan status kat Facebook tentang isu ni. Bunyi status tu lebih kurang gini 
Kalau isu haram makan yang ni bukan main bising lagi tapi yang dorang berjudi, minum2 tu, bukan haram kah tu
Aku geram tau bila baca status tu, siap hidekan lagi dari FB wall aku. Tapi bila direnungkan balik, macam ada betulnya. 
Kita sibuk pasal yang ni, tapi kadang-kadang tanpa sedar atau memang ada yang sedar kita telah buat benda yang salah dan dilarang. Tapi didiamkan sahaja sebab dah jadi tabiat...... Nahuzubillahminzaliq

Aku bukannya nak sindir sapa-sapa atau pun menangkan sapa-sapa pun. Aku kongsikan sini supaya dapat sama-sama kita renung dan fikirkan. 
Jangan bila ada isu sebegini, masing-masing cuba nak tegakkan benang yang basah, masing-masing kononnya nak jadi adi wira papan kekunci (gitu dimelayukan...hehe) tapi akhirnya kita juga yang malu sendiri. 

Ok tu jak.... peace yo!


Note : Sama-sama kita perbaiki diri sendiri.

Extra Note : Rokok dengarnya dah lama diharamkan tapi.......emmmm

 



Comments

  1. Yelah Mia...betul jugak tu....
    Malu weyh dengan mereka.... Kita ni tak bersatu sebenarnya ... macamana kita nak kuat. Mereka gelakkan kita pun kita tak sedar.... Yang salah tetap salah, yg benar memang benar...Moga satu hari nanti dibukakan hati memasing yek!

    ReplyDelete
  2. setuju, timm pun dah was2..so mmg xmkn lgi dah jenama tu..timm pun kekdng malu jugk dgn org buln Islam..diorg sndri pun mcm trtnya2..byk lgi bnda lain yg hram mcm rasuah, minum arak..tpi yg babsss ni yg dbising-bsingkan..

    ReplyDelete
  3. ermm tu lah Mia.. kadang2 isu-isu begini boleh mendatangkan perbalahan... kejap OK, kejap ndak.. adoi... last2 yg agama lain tu dok ketawakan kita... aduii...betul tu, baik lah kita perbaiki diri & family seterusnya masyarakat kita... mentality org ni berbeza2.. susah mo tafsir..

    ReplyDelete
  4. kdg2 sy rs penat bla wujud hal sebegini...

    ReplyDelete
  5. bagi aida, kalau da syak = haram.
    so aida and famili da buang cadbury dr list makanan.
    jaga amal, jaga pakai & jaga makan, kan?
    makan jadi darah daging :-)

    ReplyDelete
  6. apa yang mia luahkan ni memang betul..benda y dah memang nyata haram dah biasa tonggak kot tu yang tak sedar..
    itu bab mkan minum..bab aurat?lagilah kelaut

    ReplyDelete
  7. betul tuh mia..sebenarnya depa bkn kesah psl haram tuh tapi geli lebih utama sebab dah tertanam dlm jiwa sejak kecil lg kan..kalo kesah psl haram yg lain2 haram tuh mestilah jaga kan..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a