Skip to main content

Masa yang tepat untuk telor rebus

Assalamualaikum
 
Aku, nak kata penggemar telor rebus, tak jugalah. Tapi sesekali layan memang sedap. Bubuh kicap, black pepper sikit, makan panas-panas, pergggghh memang layan juga.
 
Tapi masalahnya aku tak berapa nak terror masak telor rebus ni. Memanglah senang, jerang air kat periuk, pastu masukkan telor. Tapi nak timing masa tu yang tak pandai. Aku masak kadang2 tu telor tak jadi apa pun...kadang2 pulak telor dah jadi telor rebus yang bulat keras tu.
 
Yang ni aku jumpa kat Facebook. Masa nak masak telor rebus. Pasni ni nak trylah.
 
Sumber : Facebook 
 
Tapi kan aku pernah dengar juga, masa juga bergantung kepada suhu telor tu. Telor yang baru keluar aisbox tu, ambik masa sikit kalau direbus terus berbanding dengan telor yang memang bersuhu bilik.
 
Ok selamat memasak telor rebus ! :D
 
 
 

Comments

  1. Rebus telur pun nak kena ada skill ye Mia:)
    Tapi kalau lembik sikit lagi sedap pada kaka hihi..

    ReplyDelete
  2. saya suka telur rebus! nak buat sendiri selalu fail, jadi makan kat mamak je la heheee

    tapi masa tue pun bermula lepas air mendidih kan?

    ReplyDelete
  3. suka makan yg minit ke 4, 5, 6... cari lagi sodappp.. heheh

    ReplyDelete
  4. anak2 sy suka telur rebus. kalau telur kluar dr esbox, dlm 15-20mins jg. Hehehhe..

    ReplyDelete
  5. cik nor redah jer...tak ikut masa pon..hihik

    ReplyDelete
  6. kena ada skill kan Mia walaupun rebus telur... hubby ku pula ajar masak 8 minit...hehe

    ReplyDelete
  7. yang 5 minutes tu aku suka makan dengan kicap mia, except for the egg yolk sebab aku memang tak makan egg yolk... hua hua hua....

    ReplyDelete
  8. timm mkn telur rebus yg betul2 keras jer..kalau yg cair2 lagi mmg kureng..huhu,, sma jugak kalau goreng telur..suka goreng garing2..hehe..

    ReplyDelete
  9. yg 6 minit tu sy suka Mia..sedap mkn sama kicap..kalo yg cair kuningnya nda bepa suka..

    ReplyDelete
  10. Eh..tgk gambar mcm sedap pulak semuanya...hahahahhaa

    ReplyDelete
  11. Dah lama x makan telor. X suka telo rebus. Suke yg separuh masak. Pakai alat utk buat telur separuh masak tu mesti jadi lah.

    ReplyDelete
  12. ooo...mcm tu rupanya...cik suka makan yg 6minit tu...x masak sangat....

    ReplyDelete
  13. Kalau namnya telur rebus mmg le keras luar dalam Mia....bis tu nak yg gi mana dong......okje belasah jer rebus....lama jugaklah ...pecah confirm kebatun...hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a