Skip to main content

Masa yang tepat untuk telor rebus

Assalamualaikum
 
Aku, nak kata penggemar telor rebus, tak jugalah. Tapi sesekali layan memang sedap. Bubuh kicap, black pepper sikit, makan panas-panas, pergggghh memang layan juga.
 
Tapi masalahnya aku tak berapa nak terror masak telor rebus ni. Memanglah senang, jerang air kat periuk, pastu masukkan telor. Tapi nak timing masa tu yang tak pandai. Aku masak kadang2 tu telor tak jadi apa pun...kadang2 pulak telor dah jadi telor rebus yang bulat keras tu.
 
Yang ni aku jumpa kat Facebook. Masa nak masak telor rebus. Pasni ni nak trylah.
 
Sumber : Facebook 
 
Tapi kan aku pernah dengar juga, masa juga bergantung kepada suhu telor tu. Telor yang baru keluar aisbox tu, ambik masa sikit kalau direbus terus berbanding dengan telor yang memang bersuhu bilik.
 
Ok selamat memasak telor rebus ! :D
 
 
 

Comments

  1. Rebus telur pun nak kena ada skill ye Mia:)
    Tapi kalau lembik sikit lagi sedap pada kaka hihi..

    ReplyDelete
  2. saya suka telur rebus! nak buat sendiri selalu fail, jadi makan kat mamak je la heheee

    tapi masa tue pun bermula lepas air mendidih kan?

    ReplyDelete
  3. suka makan yg minit ke 4, 5, 6... cari lagi sodappp.. heheh

    ReplyDelete
  4. anak2 sy suka telur rebus. kalau telur kluar dr esbox, dlm 15-20mins jg. Hehehhe..

    ReplyDelete
  5. cik nor redah jer...tak ikut masa pon..hihik

    ReplyDelete
  6. kena ada skill kan Mia walaupun rebus telur... hubby ku pula ajar masak 8 minit...hehe

    ReplyDelete
  7. yang 5 minutes tu aku suka makan dengan kicap mia, except for the egg yolk sebab aku memang tak makan egg yolk... hua hua hua....

    ReplyDelete
  8. timm mkn telur rebus yg betul2 keras jer..kalau yg cair2 lagi mmg kureng..huhu,, sma jugak kalau goreng telur..suka goreng garing2..hehe..

    ReplyDelete
  9. yg 6 minit tu sy suka Mia..sedap mkn sama kicap..kalo yg cair kuningnya nda bepa suka..

    ReplyDelete
  10. Eh..tgk gambar mcm sedap pulak semuanya...hahahahhaa

    ReplyDelete
  11. Dah lama x makan telor. X suka telo rebus. Suke yg separuh masak. Pakai alat utk buat telur separuh masak tu mesti jadi lah.

    ReplyDelete
  12. ooo...mcm tu rupanya...cik suka makan yg 6minit tu...x masak sangat....

    ReplyDelete
  13. Kalau namnya telur rebus mmg le keras luar dalam Mia....bis tu nak yg gi mana dong......okje belasah jer rebus....lama jugaklah ...pecah confirm kebatun...hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang