Skip to main content

Koki Bandung lagi

Assalamualaikum

Memandangkan hari tu hubby dah bawa aku pegi bershawarma berdua.....hari sabtu tu giliran Mam Besar pula membawa anak-anak dan hubby menjamu selera...hehe

Aku tak bawa ke tempat yang sama hubby bawa sebab aku tahu selera anak-anak aku...dorang tak berapa gemar makan nasi yang berempah-rempah ala ala beriani tu. Jadi kitaorang pegi ke satu restoran ala ala indon ni.

Kami sebenarnya dah tiga kali makan di sini....so yang ni ke 4 kalilah kiranya....



Restoran Koki Bandung....menghidangkan makanan ala ala Jawa gitu. Menu utama tentulah Nasi Ayam Penyet yang menjadi kegemaran Shumi dan Shamzi. Nasi Kambing Penyet juga menjadi menu special di restoran ni. Sebab tu lah rasanya ianya menjadi restoran pilihan JJCM TV3 tu.



Ni aku tak tahu pose versi apa......versi kepala lentok agaknya. Bila aku snap, cam berjanji jak tiga beradik ni



Antara menu-menu pilihan hari tu


Suda semestinya Nasi Ayam Penyet



Ni pula Pecel Lele ataupun Ikan Keli goreng 



Ni yang menyebabkan Ayam Penyet dan Pecel Lele menjadi ummpphh bila dimakan dengan nasi panas. Pedas dan juga manis pedas

Dan ni yang menyebabkan aku dan hubby teringin nak makan di sini lagi.....

Sup Ekor Lembu....Semangkuk untuk dua orang makan ni berharga RM16.00
Tapi berbaloi dengan rasanya.....sedap, rempah ratus semuanya cukup. Dagingnya pula lembut jak. 




Note : Terapi yang menyenangkan untuk aku bila melihat anak-anak gembira dan makan dengan penuh selera :D






Comments

  1. wahhhh....sedappp nya tgk nasi ayam penyet tu..sambal pun menyelerakan...:)

    ReplyDelete
  2. amboiiiii...saje je tau buat terliur ni!

    ReplyDelete
  3. Nasi ayam penyet kalau sambal dia sedap mamang barulah sedap Mia. Sambal itulah yg membangkitka selera

    Tiga buah hati sehati sejiwa possing lentok:)

    ReplyDelete
  4. arghhhh tgk sambal nasi ayam penyet tu... aishhhhh terus lapar....

    ReplyDelete
  5. aku pulak yg teringin nak makan sana..haruskah aku kesabah semata2 nak makan ayam penyet ngan sup tulang tuh...heheh

    ReplyDelete
  6. ayam penyet tu yang menyedapkan adalah sambalnya ! kalau sambal sedap, mmg sedap la..hehe

    ReplyDelete
  7. yes... sedapnya ayam penyet bergantung pada sambalnya, dan senyuman anak2. amboi posing style lentok pulak yer skang ni, si Damia tu pun pandai niru abang2 nya.

    ReplyDelete
  8. sedapnya MK......aduyaiii...tp tu la yang last sekali tuh yang buat darah i naik kejap..eh kejap apanya...sehari semalam...sampai terpaksa baring je....

    ReplyDelete
  9. sambal nasi ayam penyet tu yg tak tahan nengoknya...kalau kat sini,lain tempat lain rasanya...

    ReplyDelete
  10. aduh Mia ayam penyet..di mana ni Mia..mau menry juga ni..

    ya bah kn Mia..happy tenhok ank2 selera mkn..^'^

    ReplyDelete
  11. Ayam penyet ni sebenarnya biasa biasa jer kan Mia...tapi bila lama tak makan macam teringin jugak hehe

    ReplyDelete
  12. amboiiii syumi..suka makan lambing penyet...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang