Skip to main content

Koki Bandung lagi

Assalamualaikum

Memandangkan hari tu hubby dah bawa aku pegi bershawarma berdua.....hari sabtu tu giliran Mam Besar pula membawa anak-anak dan hubby menjamu selera...hehe

Aku tak bawa ke tempat yang sama hubby bawa sebab aku tahu selera anak-anak aku...dorang tak berapa gemar makan nasi yang berempah-rempah ala ala beriani tu. Jadi kitaorang pegi ke satu restoran ala ala indon ni.

Kami sebenarnya dah tiga kali makan di sini....so yang ni ke 4 kalilah kiranya....



Restoran Koki Bandung....menghidangkan makanan ala ala Jawa gitu. Menu utama tentulah Nasi Ayam Penyet yang menjadi kegemaran Shumi dan Shamzi. Nasi Kambing Penyet juga menjadi menu special di restoran ni. Sebab tu lah rasanya ianya menjadi restoran pilihan JJCM TV3 tu.



Ni aku tak tahu pose versi apa......versi kepala lentok agaknya. Bila aku snap, cam berjanji jak tiga beradik ni



Antara menu-menu pilihan hari tu


Suda semestinya Nasi Ayam Penyet



Ni pula Pecel Lele ataupun Ikan Keli goreng 



Ni yang menyebabkan Ayam Penyet dan Pecel Lele menjadi ummpphh bila dimakan dengan nasi panas. Pedas dan juga manis pedas

Dan ni yang menyebabkan aku dan hubby teringin nak makan di sini lagi.....

Sup Ekor Lembu....Semangkuk untuk dua orang makan ni berharga RM16.00
Tapi berbaloi dengan rasanya.....sedap, rempah ratus semuanya cukup. Dagingnya pula lembut jak. 




Note : Terapi yang menyenangkan untuk aku bila melihat anak-anak gembira dan makan dengan penuh selera :D






Comments

  1. wahhhh....sedappp nya tgk nasi ayam penyet tu..sambal pun menyelerakan...:)

    ReplyDelete
  2. amboiiiii...saje je tau buat terliur ni!

    ReplyDelete
  3. Nasi ayam penyet kalau sambal dia sedap mamang barulah sedap Mia. Sambal itulah yg membangkitka selera

    Tiga buah hati sehati sejiwa possing lentok:)

    ReplyDelete
  4. arghhhh tgk sambal nasi ayam penyet tu... aishhhhh terus lapar....

    ReplyDelete
  5. aku pulak yg teringin nak makan sana..haruskah aku kesabah semata2 nak makan ayam penyet ngan sup tulang tuh...heheh

    ReplyDelete
  6. ayam penyet tu yang menyedapkan adalah sambalnya ! kalau sambal sedap, mmg sedap la..hehe

    ReplyDelete
  7. yes... sedapnya ayam penyet bergantung pada sambalnya, dan senyuman anak2. amboi posing style lentok pulak yer skang ni, si Damia tu pun pandai niru abang2 nya.

    ReplyDelete
  8. sedapnya MK......aduyaiii...tp tu la yang last sekali tuh yang buat darah i naik kejap..eh kejap apanya...sehari semalam...sampai terpaksa baring je....

    ReplyDelete
  9. sambal nasi ayam penyet tu yg tak tahan nengoknya...kalau kat sini,lain tempat lain rasanya...

    ReplyDelete
  10. aduh Mia ayam penyet..di mana ni Mia..mau menry juga ni..

    ya bah kn Mia..happy tenhok ank2 selera mkn..^'^

    ReplyDelete
  11. Ayam penyet ni sebenarnya biasa biasa jer kan Mia...tapi bila lama tak makan macam teringin jugak hehe

    ReplyDelete
  12. amboiiii syumi..suka makan lambing penyet...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a