Skip to main content

Siapa di belakang ?


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Bila membaca entri seram di Blog JR semalam, terus teringat satu peristiwa seram sejuk yang jadi bulan 12 tahun lalu. Baru lagi kejadian tu sebenarnya..huhu
Tapi sebenarnya tak tahu masa tu cuma perasaan aku atau sebaliknya.....
Alkisahnya begini..

Tiap-tiap petang aku akan memandu seorang balik ke rumah daripada kerja kira2 jam 5.30 petang.
Weekday jalan raya memang agak sesak so nak balik rumah mengambil masa sejam, kiranya jam 6.30 petang baru sampai ke rumah. Kalau kat KK jam 6.00 gitu hari dah agak gelap.

Setiap hari aku akan ikut jalan yang sama.
Jalan raya biasa yang memang selalu digunakan oleh orang ramai. Dalam keta aku mesti dengar radio, Radio Klasik Nasional. Kalau tak mesti aku boring sebab keadaan yang jammed.

Tapi hari tu, aku lalu jak kat roundabout, tepinya ada hutan kecil berbukit. Sapa yang tinggal di KK, kat area KKYS dekat dengan jalan Dewan Undangan Negeri tu....tiba-tiba aku jadi macam seram sejuk semacam.
Jantung pulak berdegup kencang. Dup dap dup dap jak.....
Mungkin perasaan aku jak. Aku kuatkan sikit volume radio, kononnya nak menghilangkan rasa seram sejuk mainan perasaan aku tu...huhu

Tapi aku rasa semakin tak tentu. Macam takut pun ada. Ehhh kenapa lah pulak dengan aku ni. Selalu pun drive sorang2 ok je. Makin deras dup dap jantung, tetiba bulu tengkuk aku pula rasa cam meremang.....dan secara automatiknya aku terasa seperti ada sesuatu di tempat duduk belakang.
Memang masa tu drive sangat tidak keruan.
Betul2 masa tu aku terasa ada sesuatu di belakang aku. Tak berani pulak aku nak tengok cermin pandang belakang tu. Aku mula terbayangkan cerita seram, bila orang tengo belakang nampak rupa yang menyeramkan lagi hodoh...isshh tak nak aku
Tak pasal2 aku pengsan dalam keta, tak ke naya tu...huhu

Radio aku offkan...dah tak tenang mendengarnya..
Tiba2 aku terpandang ayat Kursi yang aku lekat kat dashboard keta. Apalagi, terkumat kamitlah mulut aku membacanya. Aku rasa adalah lebih kurang 10 ke 15 kali aku ulang ayat Kursi tu.
Dalam 10 minit gitu, aku rasa cam dah tenang sikit. Jantung pun tak dup dap dup dap lagi.
Perasaan seram tu pulak dah hilang sedikit. 15 minit kemudian aku sampai ke rumah.
Tapi aku tak ceritakan kejadian tu kat hubby. Lepas seminggu baru aku ada keberanian ceritakan peristiwa seram sejuk tu kat hubby....huhu

Tak tahu apa atau siapa di belakang aku hari tu.


Image : Google





Note : Baca di sini untuk pengalaman seram yang lain.




Comments

  1. Wah seram sejuk baca cerita akak ni. Jam 5,30 ptg pun dah terasa auranya yea. Jika waktu malam tak tahu lah macam mana..

    ReplyDelete
  2. Seram... Jangan Pandang Belakang bah... hehe

    ReplyDelete
  3. isyh cuaknyer... nasib teringat nak baca ayat kursikan..

    ReplyDelete
  4. Eeee... takutnya Mia. Kakak ni dah tua tapi penakut. Kena macam Mia agaknya boleh menangis sendiri dlm kereta..

    ReplyDelete
  5. SA ni lagi penakut...dah la tido sorang2 kat umah sewa...oh tidak...x nak bayangkan....nehi..nehi....

    ReplyDelete
  6. Seram aku membacanya. noks. Dah lah aku sorang2 kat office ni.

    ReplyDelete
  7. Adoiiii...cik pon seram juga baca.Dapat cik rasakan mcm mana perasaan kak mia tyme tu sebab cik pon pernah melaluinya..tapi syukur lah handphone memang ada download yaasin dan ayat kursi.Boleh lah pusing tyme dalam keta..

    ReplyDelete
  8. dah la masa baca ni sorang2 kat bilik… huwaa, mmg seram, nasib baik tak jadi apa2…

    ReplyDelete
  9. aku plak yg merasa seram bila baca citer nie..tambah2 bila tgk gambar..hohoho..sib baik ko tak pandang belakang kan..kena mesti ade cd quran tuk standby bw keta kat jln seram..:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang