Skip to main content

Bapa

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Bapa seorang pesara kerajaan.
Baru jak pencen tahun lalu di usia 58 tahun.
Seingat aku bapa suda bekerja sejak mak melahirkan kakakku, anak yang pertama.
Mengikut kata mak, dalam ramai2 yang memohon jawatan itu, bukan jawatan besar, hanya sebagai pembantu am rendah di jabatan kerajaan....bapa berjaya mendapat pekerjaan itu.
Menyebabkan timbul rasa iri hati di kalangan rakan-rakan bapa pada waktu itu. Manusia, memang tak akan lari dari sifat hasad dengki.
Tak sedar masa berlalu begitu pantas, sudah 36 tahun bapa berkerja.




Sekarang bapa berehat di rumah sahaja.
Tapi bapa bukan orang yang hanya duduk diam. Ada sahaja kerja yang hendak dibuatnya.
Katanya kalau dia hanya duduk diam di rumah, badannya akan sakit2 sebab tidak bergerak.
Halaman rumah kami sentiasa rapi, rumput semua di potong menggunakan mesin rumput. Daun2 kering yang gugur disapu dan dikumpul lalu dibakar. 
Aku suka sangat mencium daun2 kering dibakar, bagiku itu adalah haruman kampung yang selalu aku rindui.
Kadang2 bapa akan memungut kelapa tua yang berjatuhan di sekitar rumah kami. Kelapa2 ini akan dikumpulkan, dibelah lalu dikeringkan isinya. Isi2 yang kering ini nanti boleh dijual kepada pemborong kelapa. Ada juga duit poket kata bapa sementara menunggu duit pencennya. 

Aku kagum dengan bapa. Walau susah mana sekalipun, dia tidak pernah mengeluh. Walau penat mana sekalipun, dia tidak pernah mengadu.......




Nota : Gambar diambil secara spontan oleh hubby. 



Comments

  1. Besar laman rumah, dan bapa mia rajin orangnya

    ReplyDelete
  2. cantik nyer gambarni.. suka akak.. mengambarkan cerita yang ditulis..
    nampak kekuatan dia nampak semangat dia...

    ReplyDelete
  3. Rajin nya bapa Mia... mmg beliau2 kita ni ndak kan senang duduk.. sebab biasa sdh kerja kan?..
    rindu plak dgn arwah bapa ku bila baca N3 Mia ni..:(

    ReplyDelete
  4. Kakak ni kalau baca tentang ibu-bapa mesti rasa terharu walau bukannya cerita sedih. Tak tahulah kenapa Mia.

    Moga bapa Mia terus diberi kesihatan yg terbaik. Rajin tak boleh dikikis Mia.

    ReplyDelete
  5. My dad nak pencen bulan 5 nanti...tgh plan la tu nak buat apa...x reti duk rumah relax2 katanya...

    ReplyDelete
  6. parents dah berumur ni memang tak duduk diam.mesti ada je keje nak buat..bile banyak buat kerja baru badan lebih sihat keluar peluh..itulah seorang bapa,sentiasa kuat untuk anak² :)

    ReplyDelete
  7. Teringat kisah bapa saya. Walaupun sudah tiada namum kenangannya tidak pernah hilang.

    ReplyDelete
  8. Tanpa ayah yang gagah dan ibu yang lemah lembut tak lahirlah kita di dunia ini. Tiba2 teringat ibu dan ayah yg dah lama pergi....

    ReplyDelete
  9. wahhh...kak mia...cik tak boleh bace mcm ne..sedih oooo...terus ingat bapa cik kat kampung... :'( :'( :'(

    ReplyDelete
  10. teringat ayah kat kg..suasana kampung yg mendamaikan..

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, bapa masih sihat… moga terus diberikan kesihatan yang baik :)

    ReplyDelete
  12. Begitulah orang tua kita mia..mmg tak boleh duduk diam pun dah bersara..mesti ade saja yg hendak dikerjakan mereka..semoga bapa mia dikurniakan kesihatan yang baik ..inshaallah..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang