Skip to main content

Bapa

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Bapa seorang pesara kerajaan.
Baru jak pencen tahun lalu di usia 58 tahun.
Seingat aku bapa suda bekerja sejak mak melahirkan kakakku, anak yang pertama.
Mengikut kata mak, dalam ramai2 yang memohon jawatan itu, bukan jawatan besar, hanya sebagai pembantu am rendah di jabatan kerajaan....bapa berjaya mendapat pekerjaan itu.
Menyebabkan timbul rasa iri hati di kalangan rakan-rakan bapa pada waktu itu. Manusia, memang tak akan lari dari sifat hasad dengki.
Tak sedar masa berlalu begitu pantas, sudah 36 tahun bapa berkerja.




Sekarang bapa berehat di rumah sahaja.
Tapi bapa bukan orang yang hanya duduk diam. Ada sahaja kerja yang hendak dibuatnya.
Katanya kalau dia hanya duduk diam di rumah, badannya akan sakit2 sebab tidak bergerak.
Halaman rumah kami sentiasa rapi, rumput semua di potong menggunakan mesin rumput. Daun2 kering yang gugur disapu dan dikumpul lalu dibakar. 
Aku suka sangat mencium daun2 kering dibakar, bagiku itu adalah haruman kampung yang selalu aku rindui.
Kadang2 bapa akan memungut kelapa tua yang berjatuhan di sekitar rumah kami. Kelapa2 ini akan dikumpulkan, dibelah lalu dikeringkan isinya. Isi2 yang kering ini nanti boleh dijual kepada pemborong kelapa. Ada juga duit poket kata bapa sementara menunggu duit pencennya. 

Aku kagum dengan bapa. Walau susah mana sekalipun, dia tidak pernah mengeluh. Walau penat mana sekalipun, dia tidak pernah mengadu.......




Nota : Gambar diambil secara spontan oleh hubby. 



Comments

  1. Besar laman rumah, dan bapa mia rajin orangnya

    ReplyDelete
  2. cantik nyer gambarni.. suka akak.. mengambarkan cerita yang ditulis..
    nampak kekuatan dia nampak semangat dia...

    ReplyDelete
  3. Rajin nya bapa Mia... mmg beliau2 kita ni ndak kan senang duduk.. sebab biasa sdh kerja kan?..
    rindu plak dgn arwah bapa ku bila baca N3 Mia ni..:(

    ReplyDelete
  4. Kakak ni kalau baca tentang ibu-bapa mesti rasa terharu walau bukannya cerita sedih. Tak tahulah kenapa Mia.

    Moga bapa Mia terus diberi kesihatan yg terbaik. Rajin tak boleh dikikis Mia.

    ReplyDelete
  5. My dad nak pencen bulan 5 nanti...tgh plan la tu nak buat apa...x reti duk rumah relax2 katanya...

    ReplyDelete
  6. parents dah berumur ni memang tak duduk diam.mesti ada je keje nak buat..bile banyak buat kerja baru badan lebih sihat keluar peluh..itulah seorang bapa,sentiasa kuat untuk anak² :)

    ReplyDelete
  7. Teringat kisah bapa saya. Walaupun sudah tiada namum kenangannya tidak pernah hilang.

    ReplyDelete
  8. Tanpa ayah yang gagah dan ibu yang lemah lembut tak lahirlah kita di dunia ini. Tiba2 teringat ibu dan ayah yg dah lama pergi....

    ReplyDelete
  9. wahhh...kak mia...cik tak boleh bace mcm ne..sedih oooo...terus ingat bapa cik kat kampung... :'( :'( :'(

    ReplyDelete
  10. teringat ayah kat kg..suasana kampung yg mendamaikan..

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, bapa masih sihat… moga terus diberikan kesihatan yang baik :)

    ReplyDelete
  12. Begitulah orang tua kita mia..mmg tak boleh duduk diam pun dah bersara..mesti ade saja yg hendak dikerjakan mereka..semoga bapa mia dikurniakan kesihatan yang baik ..inshaallah..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa