Shumi sudah 8 tahun! - Mia - Memories of Mine

Latest

Thursday, February 27, 2014

Shumi sudah 8 tahun!

Assalamualaikum

Tahun 2006, doktor memberitahu yang aku akan dijangka bersalin pada 25 Mac 2006. Tetapi agaknya anak ini tidak sabar untuk melihat keindahan dunia ciptaanNya, telah keluar lebih awal daripada yang dijangkakan. Shumi Dzukairy lahir pada 27 Februari 2006, lebih kurang jam 4.30 pagi. Lahir sebagai seorang bayi pra matang secara vacuum kerana air ketuban aku telah pecah namun belum ada tanda2 bukaan. 

Shumi cuma 3 hari berada di rumah, kerana selepas itu dia terpaksa dimasukkan ke hospital kerana mendapat jaundice yang agak tinggi. Seminggu aku dan Shumi di hospital, ada penurunan sedikit, doktor benarkan kami pulang ke rumah tetapi terpaksa pergi ke hospital setiap hari untuk periksa bacaan jaundice. Dua hari kemudian, sekali lagi Shumi ditahan dihospital, bacaan jaundice kembali naik....hampir seminggu juga kami dihospital....kemudian dibenarkan balik. 

Dalam sebulan itu aku dan Shumi berulang alik ke hospital untuk pantau tahap bacaan jaundicenya. Sehinggakan aku lambat untuk kembali pulih selepas bersalin kerana tidak cukup rehat dan terpaksa juga dirawat dihospital.........

Tapi itu sudah berlalu....Shumi sudah membesar dengan sihat seperti kanak-kanak yang lain. Dan hari ini 27 Februari 2014, anak sulungku ini sudah pun berumur 8 tahun. 
Selamat Hari Lahir anakku.....semoga menjadi anak yang soleh, anak yang berjaya di dunia dan akhirat, semoga sentiasa menjadi kebanggaan Umi dan Baba mu ini. 



Shumi semasa memasuki darjah satu tahun lalu :D



Belajar rajin-rajin nak. Semoga menjadi orang yang berguna, dapat menjadi contoh kepada adik-adikmu. 




16 comments:

  1. dah besar dia ye..moga jadi anak yang soleh,insyallah

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Lahir Shumi...moga membesar dgn sihat & berjaya dunia akhirat... erm! lebih kurang Pa'e ni Mia... kena tahan di hospital gara2 jaundice 1minggu..:)

    ReplyDelete
  3. Happy B'day Shumi...moga jadi anak yg soleh dan berjaya dunia akhirat...

    ReplyDelete
  4. happy birthday shumi. bulan 9 anak sue pulak genap 8 tahun. sebaya anak kita..hehe

    ReplyDelete
  5. Happy born day shumi. Smoga membesar sebagai anak yg soleh,

    ReplyDelete
  6. Ye... Shmi kena jari contoh dan mentor adik-adik..
    Happy birthday Shumi..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah :) happy birhtday shumi :)

    ReplyDelete
  8. kejap lg dah jd anak bujang.

    jadi anak yang soleh ye.
    selamat hari lahir.

    ReplyDelete
  9. Tak de gambar Shumi masa baby ke Mia.....Apa pun Hepy Bezday buat Shumi ...moga dimakbulkan doa ibu tu....mana keknya?

    ReplyDelete
  10. Masa tu berlalu cepat kan?happy birthday shumi..semoga menjadi anak yg soleh

    ReplyDelete
  11. Selamat hari lahir shumi...semoga menjadi anak yang soleh dan berjaya dunia akhirat..

    ReplyDelete
  12. oh my.....8 years old, macam pantas jer kan bila baca how u giving birth and all. Happy Birthday Shumi, May Allah bless u, jadi anak yang soleh dan taat ok. All the best.

    ReplyDelete
  13. hepi besday shumi..semoga menjadi anak soleh dan contoh terbaek tuk adik2 yer..

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!