Skip to main content

Shumi sudah 8 tahun!

Assalamualaikum

Tahun 2006, doktor memberitahu yang aku akan dijangka bersalin pada 25 Mac 2006. Tetapi agaknya anak ini tidak sabar untuk melihat keindahan dunia ciptaanNya, telah keluar lebih awal daripada yang dijangkakan. Shumi Dzukairy lahir pada 27 Februari 2006, lebih kurang jam 4.30 pagi. Lahir sebagai seorang bayi pra matang secara vacuum kerana air ketuban aku telah pecah namun belum ada tanda2 bukaan. 

Shumi cuma 3 hari berada di rumah, kerana selepas itu dia terpaksa dimasukkan ke hospital kerana mendapat jaundice yang agak tinggi. Seminggu aku dan Shumi di hospital, ada penurunan sedikit, doktor benarkan kami pulang ke rumah tetapi terpaksa pergi ke hospital setiap hari untuk periksa bacaan jaundice. Dua hari kemudian, sekali lagi Shumi ditahan dihospital, bacaan jaundice kembali naik....hampir seminggu juga kami dihospital....kemudian dibenarkan balik. 

Dalam sebulan itu aku dan Shumi berulang alik ke hospital untuk pantau tahap bacaan jaundicenya. Sehinggakan aku lambat untuk kembali pulih selepas bersalin kerana tidak cukup rehat dan terpaksa juga dirawat dihospital.........

Tapi itu sudah berlalu....Shumi sudah membesar dengan sihat seperti kanak-kanak yang lain. Dan hari ini 27 Februari 2014, anak sulungku ini sudah pun berumur 8 tahun. 
Selamat Hari Lahir anakku.....semoga menjadi anak yang soleh, anak yang berjaya di dunia dan akhirat, semoga sentiasa menjadi kebanggaan Umi dan Baba mu ini. 



Shumi semasa memasuki darjah satu tahun lalu :D



Belajar rajin-rajin nak. Semoga menjadi orang yang berguna, dapat menjadi contoh kepada adik-adikmu. 




Comments

  1. dah besar dia ye..moga jadi anak yang soleh,insyallah

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Lahir Shumi...moga membesar dgn sihat & berjaya dunia akhirat... erm! lebih kurang Pa'e ni Mia... kena tahan di hospital gara2 jaundice 1minggu..:)

    ReplyDelete
  3. Happy B'day Shumi...moga jadi anak yg soleh dan berjaya dunia akhirat...

    ReplyDelete
  4. happy birthday shumi. bulan 9 anak sue pulak genap 8 tahun. sebaya anak kita..hehe

    ReplyDelete
  5. Happy born day shumi. Smoga membesar sebagai anak yg soleh,

    ReplyDelete
  6. Ye... Shmi kena jari contoh dan mentor adik-adik..
    Happy birthday Shumi..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah :) happy birhtday shumi :)

    ReplyDelete
  8. kejap lg dah jd anak bujang.

    jadi anak yang soleh ye.
    selamat hari lahir.

    ReplyDelete
  9. Tak de gambar Shumi masa baby ke Mia.....Apa pun Hepy Bezday buat Shumi ...moga dimakbulkan doa ibu tu....mana keknya?

    ReplyDelete
  10. Masa tu berlalu cepat kan?happy birthday shumi..semoga menjadi anak yg soleh

    ReplyDelete
  11. Selamat hari lahir shumi...semoga menjadi anak yang soleh dan berjaya dunia akhirat..

    ReplyDelete
  12. oh my.....8 years old, macam pantas jer kan bila baca how u giving birth and all. Happy Birthday Shumi, May Allah bless u, jadi anak yang soleh dan taat ok. All the best.

    ReplyDelete
  13. hepi besday shumi..semoga menjadi anak soleh dan contoh terbaek tuk adik2 yer..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang