Skip to main content

Shumi sudah 8 tahun!

Assalamualaikum

Tahun 2006, doktor memberitahu yang aku akan dijangka bersalin pada 25 Mac 2006. Tetapi agaknya anak ini tidak sabar untuk melihat keindahan dunia ciptaanNya, telah keluar lebih awal daripada yang dijangkakan. Shumi Dzukairy lahir pada 27 Februari 2006, lebih kurang jam 4.30 pagi. Lahir sebagai seorang bayi pra matang secara vacuum kerana air ketuban aku telah pecah namun belum ada tanda2 bukaan. 

Shumi cuma 3 hari berada di rumah, kerana selepas itu dia terpaksa dimasukkan ke hospital kerana mendapat jaundice yang agak tinggi. Seminggu aku dan Shumi di hospital, ada penurunan sedikit, doktor benarkan kami pulang ke rumah tetapi terpaksa pergi ke hospital setiap hari untuk periksa bacaan jaundice. Dua hari kemudian, sekali lagi Shumi ditahan dihospital, bacaan jaundice kembali naik....hampir seminggu juga kami dihospital....kemudian dibenarkan balik. 

Dalam sebulan itu aku dan Shumi berulang alik ke hospital untuk pantau tahap bacaan jaundicenya. Sehinggakan aku lambat untuk kembali pulih selepas bersalin kerana tidak cukup rehat dan terpaksa juga dirawat dihospital.........

Tapi itu sudah berlalu....Shumi sudah membesar dengan sihat seperti kanak-kanak yang lain. Dan hari ini 27 Februari 2014, anak sulungku ini sudah pun berumur 8 tahun. 
Selamat Hari Lahir anakku.....semoga menjadi anak yang soleh, anak yang berjaya di dunia dan akhirat, semoga sentiasa menjadi kebanggaan Umi dan Baba mu ini. 



Shumi semasa memasuki darjah satu tahun lalu :D



Belajar rajin-rajin nak. Semoga menjadi orang yang berguna, dapat menjadi contoh kepada adik-adikmu. 




Comments

  1. dah besar dia ye..moga jadi anak yang soleh,insyallah

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Lahir Shumi...moga membesar dgn sihat & berjaya dunia akhirat... erm! lebih kurang Pa'e ni Mia... kena tahan di hospital gara2 jaundice 1minggu..:)

    ReplyDelete
  3. Happy B'day Shumi...moga jadi anak yg soleh dan berjaya dunia akhirat...

    ReplyDelete
  4. happy birthday shumi. bulan 9 anak sue pulak genap 8 tahun. sebaya anak kita..hehe

    ReplyDelete
  5. Happy born day shumi. Smoga membesar sebagai anak yg soleh,

    ReplyDelete
  6. Ye... Shmi kena jari contoh dan mentor adik-adik..
    Happy birthday Shumi..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah :) happy birhtday shumi :)

    ReplyDelete
  8. kejap lg dah jd anak bujang.

    jadi anak yang soleh ye.
    selamat hari lahir.

    ReplyDelete
  9. Tak de gambar Shumi masa baby ke Mia.....Apa pun Hepy Bezday buat Shumi ...moga dimakbulkan doa ibu tu....mana keknya?

    ReplyDelete
  10. Masa tu berlalu cepat kan?happy birthday shumi..semoga menjadi anak yg soleh

    ReplyDelete
  11. Selamat hari lahir shumi...semoga menjadi anak yang soleh dan berjaya dunia akhirat..

    ReplyDelete
  12. oh my.....8 years old, macam pantas jer kan bila baca how u giving birth and all. Happy Birthday Shumi, May Allah bless u, jadi anak yang soleh dan taat ok. All the best.

    ReplyDelete
  13. hepi besday shumi..semoga menjadi anak soleh dan contoh terbaek tuk adik2 yer..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a