Skip to main content

Love Kampung!

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Salam petang ahad korang!
Bersiaran lambat hari ni sebab baru selesaikan segala kerja rumah yang tertangguh...baru jak sampai semalam dari kampung ku yang dirindui selalu tu.
Ni baru balik macam nak balik lagi......love my kampung.



Snap gambar ni pagi semalam depan rumah jak.....masih banyak pokok kan.
Suhu masih sejuk dalam 23'c. Macam dalam air-cond. Nak mandi memang sejuk. Bergegar keluar bilik mandi. 
Mana nak dapat suhu sejuk dari alam semulajadi kalau di bandar. Sekarang suhu kat bandar sejuk pun pasal angin dari China tu, bukannya sebab dari pokok2 hijau tu semua kan....

Ok lah nak BW pelan2. TaTa!




Comments

  1. tenang jak pemandangan kampung.. :)

    ReplyDelete
  2. wahhh...best nya.tenang dan nyaman jak di rasa kan kak mia....

    ReplyDelete
  3. Salam perkenalan...kita pun suka dok kampung...lbh tenang :-)

    ReplyDelete
  4. Syoknya sejuk2. Sabah memang sejukkan :)

    ReplyDelete
  5. salam..

    memang best kan bila dapat balik kampung..memang betul tu..suasana kampung lebih best dan fresh..sejuk yang original..

    ReplyDelete
  6. Kampung saya di Penang dah tak macam kampung masa saya kecik2 dulu lagi. Pokok-pokok sudah hilang diganti projek perumahan kos sederhana dan tinggi. Sawah juga telah tiada diganti kilang industri. Rumah pusaka ayah ibu masih ada tapi dihimpit pembanguanan yang semakin deras...Kesian kampungku....

    ReplyDelete
  7. assalam,

    memang betul sejuk semula jadi dari tumbuhan kehijauan lebih nyaman..

    ReplyDelete

  8. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  9. bestnya balik kg Mia... nyaman jak tgk pemandangan kg...mash byk pokok..hijau..:)

    ReplyDelete
  10. Rsnya suasana kampung memang sejuk kan mia..rumah mak aku kat kelantan pun kalau mlm dan paginya eee..mmg sejuk btul kalau nak mandi..

    ReplyDelete
  11. sama seperti belakang rumah saya lah Mia..byk pokok hijau..sejuk mata tengok pepagi

    ReplyDelete
  12. Betullah Mia...duk kampung pagi pagi memang sejuk sungguh, menggigil!

    ReplyDelete
  13. Bestnya Mia dpt blik kg..sy lama x blik kg..rindu sgt dhn ibu d kg..
    uii sejuk suhu tu Mia...bestnya..tmbh lg rindu kg..

    ReplyDelete
  14. jeles betul tengok orang yang ade kampung nie..hehehe...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a