Skip to main content

Love Kampung!

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Salam petang ahad korang!
Bersiaran lambat hari ni sebab baru selesaikan segala kerja rumah yang tertangguh...baru jak sampai semalam dari kampung ku yang dirindui selalu tu.
Ni baru balik macam nak balik lagi......love my kampung.



Snap gambar ni pagi semalam depan rumah jak.....masih banyak pokok kan.
Suhu masih sejuk dalam 23'c. Macam dalam air-cond. Nak mandi memang sejuk. Bergegar keluar bilik mandi. 
Mana nak dapat suhu sejuk dari alam semulajadi kalau di bandar. Sekarang suhu kat bandar sejuk pun pasal angin dari China tu, bukannya sebab dari pokok2 hijau tu semua kan....

Ok lah nak BW pelan2. TaTa!




Comments

  1. tenang jak pemandangan kampung.. :)

    ReplyDelete
  2. wahhh...best nya.tenang dan nyaman jak di rasa kan kak mia....

    ReplyDelete
  3. Salam perkenalan...kita pun suka dok kampung...lbh tenang :-)

    ReplyDelete
  4. Syoknya sejuk2. Sabah memang sejukkan :)

    ReplyDelete
  5. salam..

    memang best kan bila dapat balik kampung..memang betul tu..suasana kampung lebih best dan fresh..sejuk yang original..

    ReplyDelete
  6. Kampung saya di Penang dah tak macam kampung masa saya kecik2 dulu lagi. Pokok-pokok sudah hilang diganti projek perumahan kos sederhana dan tinggi. Sawah juga telah tiada diganti kilang industri. Rumah pusaka ayah ibu masih ada tapi dihimpit pembanguanan yang semakin deras...Kesian kampungku....

    ReplyDelete
  7. assalam,

    memang betul sejuk semula jadi dari tumbuhan kehijauan lebih nyaman..

    ReplyDelete

  8. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  9. bestnya balik kg Mia... nyaman jak tgk pemandangan kg...mash byk pokok..hijau..:)

    ReplyDelete
  10. Rsnya suasana kampung memang sejuk kan mia..rumah mak aku kat kelantan pun kalau mlm dan paginya eee..mmg sejuk btul kalau nak mandi..

    ReplyDelete
  11. sama seperti belakang rumah saya lah Mia..byk pokok hijau..sejuk mata tengok pepagi

    ReplyDelete
  12. Betullah Mia...duk kampung pagi pagi memang sejuk sungguh, menggigil!

    ReplyDelete
  13. Bestnya Mia dpt blik kg..sy lama x blik kg..rindu sgt dhn ibu d kg..
    uii sejuk suhu tu Mia...bestnya..tmbh lg rindu kg..

    ReplyDelete
  14. jeles betul tengok orang yang ade kampung nie..hehehe...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang