Skip to main content

Wanita perlu lebih tidur

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Ternampak status shared dipostkan oleh rakan FB. 
Wanita perlu lebih tidur. 

Mengikut keratan akhbar ni, otak wanita memerlukan lebih banyak masa untuk pulih kerana melakukan banyak tugas pada siang hari. Ini kerana mengikut kajian, wanita memerlukan tidur lebih banyak daripada lelaki kerana wanita melakukan pelbagai tugas dalam satu masa. cam betul kan hehe

Fungsi utama tidur ialah membenarkan otak pulih dan membaikinya sendiri. 


Sumber : Facebook

Secara jujurnya sejak berumah tangga dan ada anak ni, tidur memang selalu tidak mencukupi. Yang sama dengan status dengan aku tu memang tahu kan. Awal pagi dah bangun, urus anak2, pegi keja, petang balik ke rumah, letak bag dan terus masuk ke dapur sediakan makanan untuk makan malam. Dalam masa yang sama, kemas apa yang patut, cuci baju, sidai baju, itu ini itu ini, dekat jam 11 atau 12 tengah malam baru dapat luruskan pinggang. Tapi dah itu memang tanggungjawab isteri dan umi kan......apa yang penting, hubby dan anak2 gembira. 



Note : psssttt suami2 sekalian, sesekali tu bantu2 lah si isteri ye, :D

Comments

  1. Hari tu pun isteri share benda yang sama..haha

    ReplyDelete
  2. Setuju sangat...Insyaallah akan bantu isteri

    ReplyDelete
  3. bagus betul info ni..memang setuju la..bagi yang sudah berkeluarga tu..tolak ansur la kan..sama2 bantu isteri..

    ReplyDelete
  4. Kesian kita ni kan..mmg tak pernah cukup rehat sejak bergelar Ibu ni mia..bila balik rumah ada jak kerja mo dibuat..hehe
    apa pun kita tetap happy sbb demi keluarga bah kan...:)

    ReplyDelete
  5. Betul tu kak. Jd ibu dan isteri ni byk tggungjawab. Tp itu semua pahala kita kan kak. Huuuu.

    ReplyDelete
  6. Aku yg dok umah sepenuh masa nie pun tak nyempat jugak nak tidur..& tak biasakan diri nak tiidur satu hal..kalau tidur siang malam susah lak nak lelap..cuma laki aku jerlah yg suk tidur siangnya...heh

    ReplyDelete
  7. salam
    singgah pagi
    sory x sempat nak komen banyak bz day

    ReplyDelete
  8. aku tak bleh tido lama, nnt pening kepala

    ReplyDelete
  9. Itulah agaknya kakak kalau masuk pukul 10:30 malam aje mata dah letih mesti nak tidur Mia.

    Selamat tahun baru dari kakak.

    ReplyDelete
  10. Happy New Year Mia and family! Skrg ni kalau sy baring ja, tutup mata terus tertdur... teda lg masa mau bepikir2... hahahahahah...

    ReplyDelete
  11. Sejak dah ada anak ni memang susah nak tido awal.

    ReplyDelete
  12. Yes...ada terbaca pasal pompuan kena tido byk ...hehe...jom Mia kita membuta

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a