Skip to main content

Minggu yang sejuk

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Rasanya dah seminggu hujan turun dan cuaca mendung di Kota Kinabalu. Subuh membawa tengahari, hujan. Petang pulak cuaca mendung jak, berawan dan berangin. Petang hujan turun kembali.
Walaupun hujannya tidak lebat tetapi keadaan persekitaran oleh hujan yang berpanjangan tu menyebabkan suhu jatuh mendadak. dah macam laporan cuaca pulak aku
Udara lembab dan sejuk. Sejuk daripada kebiasaannya.

Subuh amatlah sejuk. Sangat terasa malas untuk bangun pagi. Anak2 pun liat untuk bangun. Minggu ni hampir setiap hari hantar anak2 ke sekolah dalam keadaan hujan renyai. Siang sejuk, apatah lagi di malam hari...tidur, selimut berlapis2. Kipas semua tutup, tak seperti selalu mesti on sepanjang malam dengan kelajuan yang maksimum.
Jemuran seminggu ni memang lambat nak kering, kalau kering pun sebab aku halakan kipas kat jemuran. Kering lembab, sejuk jak semua baju bajan tu. 


Sumber : AccuWeather.com

Ni suhu di Kota Kinabalu semalam. Memang hujan dan sangat sejuk. Rasanya dah macam duduk kat Kundasang jak. Cuma bezanya pemandangan kat Kundasang bergunung ganang, kat KK ni tanah mendatar dan laut jak....Tempat lain pun sama juga kan...dengar berita semalam, kat Kelantan ada tempat yang bukan tanah tinggi suhunya jatuh sehingga 17'c. 

Macam malas jak nak keja hari ni kan.....bestnya kalau dapat membuta lagi kat rumah...hehe



Note : Jangan terganggu dengan entri yang banyak menggunakan perkataan 'sejuk'. Tu nak bagi penekanan cerita dan tajuk post...hehehe

Comments

  1. sini kota marudu pun sejuk mia. terpaksa mandi campur air panas. kalo ndak, mcm mo keras dlm bilikmandi

    ReplyDelete
  2. kalo time ni pegi kundasang mesti best giler kan..

    ReplyDelete
  3. sekarang ni dah mula musim cuaca sejuk kan??? adoilahh tu yang rasa macam nak tarik selimut jer tu...

    ReplyDelete
  4. salam mia,.sori lambat dtg..mengah2 tak nyempat..hehe
    bestnyer kalo suhu sejuk..kami kat sini teramatlah panas siang malam..kipas 24jam...hmmm kalo minum teh pun makinlah berpeluh2...hehhe

    ReplyDelete
  5. Pagi tadi berita di radio IKIM kata suhu di pantai timur mencecah 19 degree dan tercatat paling sejuk sepanjang 60 tahun. Dikatakan juga tetiba di Indon dah ada salji. Katanya sebab ada sedikit perubahan gerakan bumi Mia.

    Kalau ikut gerak hati kakak tanda-tanda hari Kiamat. Allah juga yg maha tahu.

    ReplyDelete
  6. kak mia...cik baru baca keratan akhbar tadi...memang sejuk suhu di malaysia skrang ne..tadi pon cik masak terpaksa guna stoking..

    ReplyDelete
  7. kat tempat akak baru2 ni 19 c..sama macam di cameron,
    selimut 2 lapis pun nda rasa apa2 :)

    ReplyDelete
  8. aduhhh..mmg sejuk bah Mia.. smpai mo mandi pun malas...hehe...
    kmi di opis ni lagi lah bertambah sejuk..sbb aircond ndak pernah mati 24jam...huhu

    ReplyDelete
  9. syukur alhamdulillah..hujan panas ribut petir salji, itu semua dgn kuasa dan izin Allah SWT :)

    ReplyDelete
  10. mmg sejuk sekarang ni..dengan tiupan angin yg kuat..salji je tak turun2 hehe..

    ReplyDelete
  11. salam..

    minggu ni memang minggu yang sejuk giler kan..mau pgang air pun nda mau pasal telampau sejuk..apalagi mandi..hehe..

    ReplyDelete
  12. Memang sejuk. Komi sampai tak nak mandi sbb tak tahan sejuk.

    ReplyDelete
  13. sama jua kami di brunei. sajukkkkk psl hujan

    ReplyDelete
  14. memang betul, seminggu ni memang cuaca sejuk, even dekat kl yang selalu panas berdenting ni pun boleh sedingin salju pulak :)

    ReplyDelete
  15. Ada juga baca paper online pasal cuaca sejuk di Pantai Timur....
    Jaga diri jer... suhu melampau sejuk ni mudah kena sakit... especially budak2...

    ReplyDelete
  16. Mia kena standby baju sejuk gayanya tu manalah tahu tetiba turun salji pulak! Hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang