Skip to main content

Bila jadi bapa-bapa nanti

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Setiap hari aku memang akan bagi Shumi duit saku ke sekolah sebanyak 3 ringgit. Dia tak bawa bekal makanan dari rumah sebab selepas sekolah agama pada waktu pagi tu, dia akan makan tengahari di sekolah agama sebelum pegi ke sekolah rendah petangnya tu. 

Rutin harian Shumi, pagi aku hantar ke sekolah agama, lepas tu pihak sekolah agama akan menyediakan makan tengahari untuk mereka yang membayar yuran makanan. Lebih kurang jam 11 lebih, Shumi akan dihantar ke sekolah rendah menggunakan van pihak sekolah agama. Petang baba yang akan ambik dari sekolah.
Seharian Shumi di sekolah, bimbang kalau bekalkan makanan, takut basi pulak. 

Yang aku nak cite sebenarnya, wang saku si Shumi. Tiap kali bagi kat dia, mesti aku akan pesan. Duit yang tak abis guna, simpan dalam tabung. Selalunya Shumi hanya angguk kepala jak tanda paham tapi hari tu dia bagitahu yang dia simpan duit seringgit setiap hari dari duit bekalnya dalam beg lusuh babanya. Beg lusuh tu sebenarnya dah rosak tapi Shumi nak simpan katanya. Rupanya dia nak guna untuk simpan baki duit sakunya tu.


Duit yang Shumi simpan dalam beg lusuh babanya....seringgit setiap hari, jumlahnya dah 36 ringgit. Duit 50 dua keping tu pulak, bantuan persekolahan sebanyak seratus. Rasanya semua murid sekolah kerajaan dapat bantuan ni. 
Shumi bagitahu aku, Umi, saya simpan duit saya banyak-banyak. Jadi bila saya jadi bapa-bapa nanti, duit saya sudah cukup untuk beli rumah dan kereta...emmm jauh betul pemikiranmu nak.....



Comments

  1. wah bagus pikiran syumi ni..kedepan.. ;)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...semoga tercapai hasrat dan cita2...

    so sweet...sayang Shumi.. : )

    ReplyDelete
  3. Ohoho.... kalau penuh duit beg itu memang banyaklah Shumi. Mama/papa pun boleh buat pinjaman dari Shumi tau:)

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah bermakna Shumi ada pemikiran ke hadapan... dan dia jenis yang memikirkan masa depan ni mia...dan tak silap2 hemat bagus dalam buat planning hidup ni...

    ReplyDelete
  5. bagusnya, dah tau tanggungjawab sejak kecik lagi :)

    ReplyDelete
  6. Bagusnya sudah ada visi untuk 20 - 30 thn akan datang

    ReplyDelete
  7. Salam, pandainya dia, dah bervisi dan bertanggungjawab, Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  8. hehehe..berfikiran jauh o si shumi..keep it up boy!

    ReplyDelete
  9. pandai nya si shumi ni... kecil2 tau sdh simpan duit... syukur lah kan Mia.. mo ajar c pae juga menabung...:)

    ReplyDelete
  10. bestnya anak mu ni.. kecik2 suda pandai menyimpan duit.. Alhamdulillah.. fikir suda masa hadapan..terharu eh baca post mu ni...

    ReplyDelete
  11. haha...dah berangan nak jadi bapa yeh Shumi...tapi baguslah dia Mia...jimat pandai simpan duit!

    ReplyDelete
  12. kalau kumpul start skrang..nda mustahil dapat beli kereta sama rumah..tapi skrang anak2 belum brapa tahu apa guna nya duit kan kak mia..nanti dah besar..dah pandai mebeli-beli..nah pandai sudah korek tabung...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a