Skip to main content

Bila jadi bapa-bapa nanti

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Setiap hari aku memang akan bagi Shumi duit saku ke sekolah sebanyak 3 ringgit. Dia tak bawa bekal makanan dari rumah sebab selepas sekolah agama pada waktu pagi tu, dia akan makan tengahari di sekolah agama sebelum pegi ke sekolah rendah petangnya tu. 

Rutin harian Shumi, pagi aku hantar ke sekolah agama, lepas tu pihak sekolah agama akan menyediakan makan tengahari untuk mereka yang membayar yuran makanan. Lebih kurang jam 11 lebih, Shumi akan dihantar ke sekolah rendah menggunakan van pihak sekolah agama. Petang baba yang akan ambik dari sekolah.
Seharian Shumi di sekolah, bimbang kalau bekalkan makanan, takut basi pulak. 

Yang aku nak cite sebenarnya, wang saku si Shumi. Tiap kali bagi kat dia, mesti aku akan pesan. Duit yang tak abis guna, simpan dalam tabung. Selalunya Shumi hanya angguk kepala jak tanda paham tapi hari tu dia bagitahu yang dia simpan duit seringgit setiap hari dari duit bekalnya dalam beg lusuh babanya. Beg lusuh tu sebenarnya dah rosak tapi Shumi nak simpan katanya. Rupanya dia nak guna untuk simpan baki duit sakunya tu.


Duit yang Shumi simpan dalam beg lusuh babanya....seringgit setiap hari, jumlahnya dah 36 ringgit. Duit 50 dua keping tu pulak, bantuan persekolahan sebanyak seratus. Rasanya semua murid sekolah kerajaan dapat bantuan ni. 
Shumi bagitahu aku, Umi, saya simpan duit saya banyak-banyak. Jadi bila saya jadi bapa-bapa nanti, duit saya sudah cukup untuk beli rumah dan kereta...emmm jauh betul pemikiranmu nak.....



Comments

  1. wah bagus pikiran syumi ni..kedepan.. ;)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...semoga tercapai hasrat dan cita2...

    so sweet...sayang Shumi.. : )

    ReplyDelete
  3. Ohoho.... kalau penuh duit beg itu memang banyaklah Shumi. Mama/papa pun boleh buat pinjaman dari Shumi tau:)

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah bermakna Shumi ada pemikiran ke hadapan... dan dia jenis yang memikirkan masa depan ni mia...dan tak silap2 hemat bagus dalam buat planning hidup ni...

    ReplyDelete
  5. bagusnya, dah tau tanggungjawab sejak kecik lagi :)

    ReplyDelete
  6. Bagusnya sudah ada visi untuk 20 - 30 thn akan datang

    ReplyDelete
  7. Salam, pandainya dia, dah bervisi dan bertanggungjawab, Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  8. hehehe..berfikiran jauh o si shumi..keep it up boy!

    ReplyDelete
  9. pandai nya si shumi ni... kecil2 tau sdh simpan duit... syukur lah kan Mia.. mo ajar c pae juga menabung...:)

    ReplyDelete
  10. bestnya anak mu ni.. kecik2 suda pandai menyimpan duit.. Alhamdulillah.. fikir suda masa hadapan..terharu eh baca post mu ni...

    ReplyDelete
  11. haha...dah berangan nak jadi bapa yeh Shumi...tapi baguslah dia Mia...jimat pandai simpan duit!

    ReplyDelete
  12. kalau kumpul start skrang..nda mustahil dapat beli kereta sama rumah..tapi skrang anak2 belum brapa tahu apa guna nya duit kan kak mia..nanti dah besar..dah pandai mebeli-beli..nah pandai sudah korek tabung...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang