Skip to main content

Contest Kaca Mata PapaMifz.com

Assalamualaikum

Baca tajuk kat atas pun memang dah tahu ni entri contest...Saya kiranya mencuba nasib join contest yang dianjurkan oleh PapaMifz...mana tahu ada rezeki kan.... =D
Syarat-syarat penyertaan dia mudah sahaja....boleh baca di sini sahaja. Amacam ??Senang kan....

Ok kita mula cerita tentang kaca mata saya.....Sebenarnya saya bukannya rabun sejak azali lagi....keluarga saya pun mana ada yang pakai kaca mata.....semuanya mata terang benderang sebab terlampau makan banyak lobak merah sedari kecil lagi (hehe tipu bab lobak tu). Tapi masa belajar kat Ums dulu, saya dah rasa tak selesa bila pandang whiteboard yang jauh.....lebih2 lagi kat dewan kuliah yang besar tu, abislah sapa2 yang duduk kat belakang sekali (macam saya) terpaksa memfokuskan pandangan kat whiteboard tu....mata dah mula berair dan kabur bila selalu fokus...akibat ketidakselesaan itu, terpaksalah membuat cermin mata sebab tak boleh nampak benda yang jauh2...itu pun setelah di paksa oleh si boifren (sekarang dah jadi hubby..hehe), kalau tak memang malas nak buat sebab bukannya teruk sangat pun...tapi boifren hubby cakap kalau tak pakai cermin mata nanti mata tambah rosak sebab dia dah ada pengalaman...tapi dah buat cermin mata pun, saya masih tak pakai sebabnya tak selesa langsung, macam ada benda jak yang tersangkut kat hidung....maka cermin mata itu tersimpan kemas dalam bekasnya begitu sahaja....

Sehinggalah semasa saya mula bekerja di company sekarang ni....rasanya dalam tahun 2005...kerja saya memerlukan saya menghadap pc dari pagi hingga ke petang....kali ni memang pandangan dah jadi kabur, tengok orang di sekeliling pun macam tengo hantu ju on....semua rupa dorang kabur jak....maka sekali lagi pergilah membuat cermin mata dan kali ni terpaksa pakai sebab memang tak nampak dah.....memang disahkan rabun jauh..dan bermulalah kehidupan seharian saya dengan kaca mata.....

Saya memang tak berapa cermat nak jaga cermin mata.....tokeh cermin mata dah pesan cermin mata jangan dibawa tidur tapi saya memang suka juga 'tertidur' dengan cermin mata....akibatnya....bingkai cermin mata menjadi senget....rasanya hampir setiap tahun tukar cermin mata sebab saya punya kaca mata cepat rosak...hehe Bayangkan dari tahun 2005 rasanya dah 5 kali tukar kaca mata...teringat cermin mata saya yang ke-4...jenama Lee Cooper...bingkainya cantik tapi cepat rosak sehinggakan belakang telinga saya terluka kena bingkainya yang 'pecah2' tu...kantanya pun cam nak terkeluar dari bingkainya....tak tahu brandnya yang tak ok ke atau kedai cermin mata tu yang tak pandai pasang....tapi yang ni saya buat memang last minit punya sebab cermin sebelum tu patah dan esoknya terpaksa terbang ke KL...kelam kabut ni pegi kedai kaca mata nak buat spek...agaknya sebab last minit tu lah cermin mata Lee Coooper tu tak tahan lama...huhu

Kaca mata yang saya guna sekarang rasanya tak lama akan bertukar juga sebab dah tak berapa nak terang dan bingkai dah senget (suka bawa tidur kan hehe)..kaca mata jenama Elle ni saya beli kat Rumah Kaca Mata, Centre Point, Kota Kinabalu penghujung tahun 2011 tu....harga dalam RM600 lebih lepas diskaun...kanta saya beli yang lutsinar, takde pantulan cahaya lah konon dan berubah warna hitam bila berada bawa matahari yang terik....saya tak reti apa benda nama kanta tu, tapi rasanya PapaMifz tahu spesies kanta ni kan...hehe setakat ni puas hati dengan cermin mata ni...Ok sekian cerita kaca mata saya.. 



Cermin mata saya...



Close up mata yang guna cermin mata... =p




Note : Kalau ada rezeki menanglah tu...hehe





Comments

  1. Good Luck Mia...
    Kakak dah join juga.
    Yg penting kita mahu memeriahkan segmen teman sesama blogger.

    ReplyDelete
  2. Good luck yer..semoga ade rezki nanti kan..hehehe.. susahnya bila rabun kan..sy pernah rabun jauh jgk..teruk sebelah mata..tp alhamdlillah tak lama kemudian recovered balik..cermin dok berabuk daaa..hhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ ..... Mmg susah dan leceh sebenarnya tp lama2 terbiasa jugak.....

      Delete
  3. Godd luck ya Mia...
    semoga ada rezeki utk menang..
    sy Alhamdulillah tak pakai kaca mata lg buat masa ini.. tapi tak tau plak esok lusa...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ !!! tak best sebenarnya pakai cermin mata ni...tapi dah rabun apa bleh buat ..huhu

      Delete
  4. good luck ye!
    dah lama rasenye x pakai cermin mata.
    dah 2x beli, abis patah anak2 kerjakan. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cermin mata saya selalu terpelanting sbb damia ambik....

      Delete
  5. sy guna nak biasa jer bingkainya..huhu

    ReplyDelete
  6. good luck...MV nda pakai cermin mata./..oh ya nnt ku upload gambar shumi tue

    ReplyDelete
  7. GUD LUCK MIA..

    BUI JENIS X SUKA PAKAI CERMIN MATA..SLL GUNA LENS JER..HEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pandai guna lens so guna spek matalah....huhu

      Delete
  8. gud luck dik
    akak x sempat layie nak joint huhu

    ReplyDelete
  9. Okje pun idaklah rabun mana...rabun sikit je...kalau dlm rumah mmg tak pakai. Tp kalau keluar tak pakai mcm pening pulak....so pakai ajelah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun mula2 gitu....tp lama2 terpaksa pakai juga selalu even di rumah....

      Delete
  10. Hehehe cikgu pun ada mcm2 kisah dgn spec mata..rasa nak join ler pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joinlah CeqGu...lagi ramai lg meriah...hehe

      Delete
  11. terima kasih sebab sudi join contest PM...semoga sukses yer...:)

    ReplyDelete
  12. orang yng bermata empat ini memang banyak dugaan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang