Skip to main content

Contest Kaca Mata PapaMifz.com

Assalamualaikum

Baca tajuk kat atas pun memang dah tahu ni entri contest...Saya kiranya mencuba nasib join contest yang dianjurkan oleh PapaMifz...mana tahu ada rezeki kan.... =D
Syarat-syarat penyertaan dia mudah sahaja....boleh baca di sini sahaja. Amacam ??Senang kan....

Ok kita mula cerita tentang kaca mata saya.....Sebenarnya saya bukannya rabun sejak azali lagi....keluarga saya pun mana ada yang pakai kaca mata.....semuanya mata terang benderang sebab terlampau makan banyak lobak merah sedari kecil lagi (hehe tipu bab lobak tu). Tapi masa belajar kat Ums dulu, saya dah rasa tak selesa bila pandang whiteboard yang jauh.....lebih2 lagi kat dewan kuliah yang besar tu, abislah sapa2 yang duduk kat belakang sekali (macam saya) terpaksa memfokuskan pandangan kat whiteboard tu....mata dah mula berair dan kabur bila selalu fokus...akibat ketidakselesaan itu, terpaksalah membuat cermin mata sebab tak boleh nampak benda yang jauh2...itu pun setelah di paksa oleh si boifren (sekarang dah jadi hubby..hehe), kalau tak memang malas nak buat sebab bukannya teruk sangat pun...tapi boifren hubby cakap kalau tak pakai cermin mata nanti mata tambah rosak sebab dia dah ada pengalaman...tapi dah buat cermin mata pun, saya masih tak pakai sebabnya tak selesa langsung, macam ada benda jak yang tersangkut kat hidung....maka cermin mata itu tersimpan kemas dalam bekasnya begitu sahaja....

Sehinggalah semasa saya mula bekerja di company sekarang ni....rasanya dalam tahun 2005...kerja saya memerlukan saya menghadap pc dari pagi hingga ke petang....kali ni memang pandangan dah jadi kabur, tengok orang di sekeliling pun macam tengo hantu ju on....semua rupa dorang kabur jak....maka sekali lagi pergilah membuat cermin mata dan kali ni terpaksa pakai sebab memang tak nampak dah.....memang disahkan rabun jauh..dan bermulalah kehidupan seharian saya dengan kaca mata.....

Saya memang tak berapa cermat nak jaga cermin mata.....tokeh cermin mata dah pesan cermin mata jangan dibawa tidur tapi saya memang suka juga 'tertidur' dengan cermin mata....akibatnya....bingkai cermin mata menjadi senget....rasanya hampir setiap tahun tukar cermin mata sebab saya punya kaca mata cepat rosak...hehe Bayangkan dari tahun 2005 rasanya dah 5 kali tukar kaca mata...teringat cermin mata saya yang ke-4...jenama Lee Cooper...bingkainya cantik tapi cepat rosak sehinggakan belakang telinga saya terluka kena bingkainya yang 'pecah2' tu...kantanya pun cam nak terkeluar dari bingkainya....tak tahu brandnya yang tak ok ke atau kedai cermin mata tu yang tak pandai pasang....tapi yang ni saya buat memang last minit punya sebab cermin sebelum tu patah dan esoknya terpaksa terbang ke KL...kelam kabut ni pegi kedai kaca mata nak buat spek...agaknya sebab last minit tu lah cermin mata Lee Coooper tu tak tahan lama...huhu

Kaca mata yang saya guna sekarang rasanya tak lama akan bertukar juga sebab dah tak berapa nak terang dan bingkai dah senget (suka bawa tidur kan hehe)..kaca mata jenama Elle ni saya beli kat Rumah Kaca Mata, Centre Point, Kota Kinabalu penghujung tahun 2011 tu....harga dalam RM600 lebih lepas diskaun...kanta saya beli yang lutsinar, takde pantulan cahaya lah konon dan berubah warna hitam bila berada bawa matahari yang terik....saya tak reti apa benda nama kanta tu, tapi rasanya PapaMifz tahu spesies kanta ni kan...hehe setakat ni puas hati dengan cermin mata ni...Ok sekian cerita kaca mata saya.. 



Cermin mata saya...



Close up mata yang guna cermin mata... =p




Note : Kalau ada rezeki menanglah tu...hehe





Comments

  1. Good Luck Mia...
    Kakak dah join juga.
    Yg penting kita mahu memeriahkan segmen teman sesama blogger.

    ReplyDelete
  2. Good luck yer..semoga ade rezki nanti kan..hehehe.. susahnya bila rabun kan..sy pernah rabun jauh jgk..teruk sebelah mata..tp alhamdlillah tak lama kemudian recovered balik..cermin dok berabuk daaa..hhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ ..... Mmg susah dan leceh sebenarnya tp lama2 terbiasa jugak.....

      Delete
  3. Godd luck ya Mia...
    semoga ada rezeki utk menang..
    sy Alhamdulillah tak pakai kaca mata lg buat masa ini.. tapi tak tau plak esok lusa...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ !!! tak best sebenarnya pakai cermin mata ni...tapi dah rabun apa bleh buat ..huhu

      Delete
  4. good luck ye!
    dah lama rasenye x pakai cermin mata.
    dah 2x beli, abis patah anak2 kerjakan. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cermin mata saya selalu terpelanting sbb damia ambik....

      Delete
  5. sy guna nak biasa jer bingkainya..huhu

    ReplyDelete
  6. good luck...MV nda pakai cermin mata./..oh ya nnt ku upload gambar shumi tue

    ReplyDelete
  7. GUD LUCK MIA..

    BUI JENIS X SUKA PAKAI CERMIN MATA..SLL GUNA LENS JER..HEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pandai guna lens so guna spek matalah....huhu

      Delete
  8. gud luck dik
    akak x sempat layie nak joint huhu

    ReplyDelete
  9. Okje pun idaklah rabun mana...rabun sikit je...kalau dlm rumah mmg tak pakai. Tp kalau keluar tak pakai mcm pening pulak....so pakai ajelah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun mula2 gitu....tp lama2 terpaksa pakai juga selalu even di rumah....

      Delete
  10. Hehehe cikgu pun ada mcm2 kisah dgn spec mata..rasa nak join ler pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joinlah CeqGu...lagi ramai lg meriah...hehe

      Delete
  11. terima kasih sebab sudi join contest PM...semoga sukses yer...:)

    ReplyDelete
  12. orang yng bermata empat ini memang banyak dugaan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a