Skip to main content

Info mengenai makanan segera

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Sedikit info mengenai makanan dan minuman segera yang aku nak kongsikan hari ni tetiba rajin baca buku semalam

Tahukah anda ?? ada yang tahu, ada yang tak tahu :p


  1. Milk Shake - ada 5oz susu di dalam 10oz shake. Proses menghasilkan shake paling banyak menggunakan bahan kimia seperti bahan pemekat, penstabil, pengemulsi, perisa dan pewarna. Segelas milk shake mengandungi 8 sudu teh gula.
  2. Cola - amat kaya dengan gula. Segelas besar minuman cola mengandungi 14 sudu teh gula.
  3. Daging untuk burger - daging cincang untuk sebiji burger mengandungi 50% hingga serendah 25%  daging sebenar, yang selebihnya adalah ramuan bukan daging seperti biskut, tepung kacang soya dan serbuk bawang yang disebatikan dengan pengemulsi/pemekat makanan serta diperisakan dengan gula, pewarna kimia, MSG, garam dan tartrazine.
  4. Pai Epal - yang saiz kecik tu mengandungi 3 sudu gula.
  5. Kentang Goreng - ubi kentang sebenarnya membekalkan protein dan vitamin C. Yang menyebabkan ianya tidak sihat apabila kentang digoreng menggunakan minyak yang mengandungi lemak tepu yang tinggi.

Selalu kalau kita makan kat fast food restaurant mesti nampak menu dorang yang menyatakan kandungan zat disetiap makanan yang dorang hidangkan kan......betul ke makanan segera tu mengandungi zat dan vitamin ??


Makan 4 biji burger seberat suku paun setiap satu untuk mendapatkan cukup zat besi.

Makan 15 peket kentang goreng untuk mendapatkan cukup vitamin C.

Minum 10 gelas milk shake untuk mendapatkan kalsium secukupnya.


kesimpulannya, pandai2lah korang simpulkan...hehe mampu ke korang nak makan dan minum begitu banyak semata2 untuk mendapatkan zat dan vitamin dari restoran makanan segera.... Zat vitamin ntah kemana, penyakit lain pulak yang timbul...

Sama-samalah kita kurangkan pengambilan makanan dan minuman segera tu semua ye..Aku dan family jarang juga ke restoran fast food ni....nak kata stop terus dari memakannya...lagi baik sebenarnya....emmmm tapi aku ??? nda mampu bah aku.....hehe nafsu makan sukar dikawal. Benda sedap kan...teringat double cheese burger, ayam goreng kepsi :P




Sumber : Buku Rahsia Minda Hebat




Comments

  1. Kalau kat sini, lagi la byk terdedah dgn fast food… murah pulak tu.. dua ketul ayam+kentang baru satu pound…. Bila tak rajin nak masak tu, mmg fast food la penyelesaian… huhuhu, not good not good :(

    ReplyDelete
  2. Jarang juga makan fast food. Air coke tu org kata klo buat cuci tandas memang bersih ☺

    ReplyDelete
  3. yg tak elok tu la yang sedap kan.... hehehehe

    ReplyDelete
  4. makanan skg pucuk pangkal mmg byk yg xberkhasiat nye tp tuh la..yg xberkhasiat tuh la org crk nk mkn..sbb sedap

    ReplyDelete
  5. Masa makan bukan ingat itu semua Mia. Yg difikir sedap di tekak aje. Sebab itu risiko macam-macam penyakit sekarang mudah aje singgah..

    ReplyDelete
  6. fries tu boleh makan tapi goreng guna magic cookware (pemanggang ajaib tu), so kurang dah kadar kolesterol sbb x guna minyak. skang sue masak apapun guna pemanggang ajaib tu. mmg best sgt, masak tanpa guna setitik minyak pun. segala minyak/lemak tepu dalam ayam, daging, dll tu semua keluar sendiri. pas keluar minyak2 tu, buangkan segera minyak yg keluar dari makanan tu. bagus utk kesihatan dalaman kita

    ReplyDelete
  7. aduii... takut plak bila baca ni Mia... Pae tu suka sgt mkan daging burger tu.. klu mcm COLA tu jarang sdh minum... sbb tau kandungan gula nya tinggi

    ReplyDelete
  8. KL ke Seremban ke...fast food tumbuh bagai cendawan.....tp SA xde la makan or bawk dania pi fast food selalu...sekali sekala boleh la..

    ReplyDelete
  9. aduii...baru jak pagi tadi cik bantai makan brger...

    ReplyDelete
  10. fast food memang mudah didapati dan mudah disediakan...

    tapi penyakit pun mudah dan fast datang...

    ReplyDelete
  11. Memang makanan fastfood nie not healthy kan mia..tapi sbb manusia nie nak sedang..& rasa sedap fsfood tuh, maka belasahjerlah tanpa mengira yg dibelakang hari...

    ReplyDelete
  12. hehe part milk shake tu risau dsikit dengar../

    ReplyDelete
  13. Samalah dgn okje mia....awak tak pelah muda lagi.....nafsu maaa....hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang