Skip to main content

Steamboat di Restoran Kg Nelayan

Assalamualaikum & salam 1 Malaysia!

Hari sabtu tekak aku tetiba nak terasa nak makan yang bersup, tak berminyak, makanan boleh rendam2 kat dalam air gitu....hehe jawabnya nak makan steamboatlah tu. So aku pun mencarilah mana-mana restoran yang menghidangkan steamboat. Kat KK ni memang kurang sikit restoran steamboat halal, yang banyak pun kat restoran non halal. huhu

Aku sebelum dah beberapa kali makan steamboat kat Restoran Kampung Nelayan di Taman Tun Fuad, Bukit Padang tu. Tapi kononnya nak mencari tempat yang baru......cari punya cari akhirnya destinasi kami tetap menuju ke restoran yang sama.

Restoran ni memang terkenal dan selalunya dikunjungi oleh para pelancong tempatan dan luar negeri. Harganya memang agak mahal sedikit sebab demand yang tinggi kan. Kalau nak makan steamboat kat sini boleh pilih yang bufet atau pun set. Kalau nak makan bufet, harga dewasa RM 35.00++ dan kanak2 dicaj separuh. Yang set pun seorang dewasa dicaj RM25.00++
Selain steamboat, restoran ni juga menghidangkan makanan laut yang segar. 


Hari tu makan, kami pilih steamboat yang set. Makan untuk 2 orang dewasa dorang hidangkan set makanan untuk steamboat sepinggan besar cam gambar di atas tu. Banyak tau isi dia, ada ayam, isi ikan, udang, ketam, sotong, bebola ikan, kek ikan dan sayur-sayuran. Di samping tu ada mee kuning, bihun dan telur. Sup kami pilih sup ayam sebab anak2 nak makan juga kan....kami cuba tambah nasi putih saja malam tu untuk dimakan bersama steamboat. Alhamdulillah memang berbaloi dan kenyang.
  


Yang uniknya restoran ni, semasa para pengunjung menikmati hidangan, dorang akan mempersembahkan tarian daripada pelbagai etnik yang ada di Sabah ni. Malam tu siap ada persembahan orang sembur2 api lagi. Damia lah yang paling seronok malam tu. Tak sedar nasi habis, matanya asyik tertumpu kat pentas saja. Sangat good girl si Damia malam tu. Shumi dan Shamzi pun seronok, siap bawa makan hari-hari kat situ. Amboi....manalah nak mampu makan hari2 kat situ nak oooii...



Yang ni feveret pengunjunglah. Aku pun nak juga makan ni tapi kalau ada sesiapa yang sudi belanja....hehe Nak beli sendiri macam tak tertelan rasanya. Mahal bebenor. Seekor mungkin harga dah mencecah ratusan ringgit. huhu 

Comments

  1. aduhh! sedappnya Mia...
    sama lah di sini pun susah mo cari yg halal.. telan liur jak lah tgk org makan... mo makan was2 baik ndak payah kan...hehe
    Lebih kurang harga steamboat di Tawau jg tu Mia..:)

    ReplyDelete
  2. Menarik siap ada tarian lagi.. sambil makan terhibur la jugak kan.. =D

    ReplyDelete
  3. memang sedap-sedap ni.. nak jugak, kalau ada yang nak belanja :) hihihi

    ReplyDelete
  4. Nampak ramai pengunjung kat situ kan mia..memang ternyata bestlah kalau gitu..:)..
    kalau seafood gitu nak makan sll mmg tak mampu kang..mmg kena tunggu org belanjer jgk..hehe

    ReplyDelete
  5. wah..lamanya tak mkn steamboat..:)

    ReplyDelete
  6. Kalau steamboat yg dekat rumah kakak ni Mia tak ada nasi tapi mee-mee adalah. Sesekali pekena makan memang sedap Mia.

    ReplyDelete
  7. Sedapnya. Aku tak pernah makan lobster.

    ReplyDelete
  8. wahh mcm sedap aje..tetibe tekak teringin ;(

    ReplyDelete
  9. dah nampak kat sini steamboat...alahai teringin la pulak ! sedap ...udg kara tu pon steam jugak ea ? :)

    ReplyDelete
  10. Udang ni mmg mahalkan Mia....besar ke udang tu.....nampak mcm kecik je....si TLBD mmg penggemar steamboat ni....kitaorg gi Johnny aje le...itu yg paling murah!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a