Skip to main content

Sakit Penat

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Hari ni keja balik.....
Tak boleh gatal nak sambung cuti sebab kawan2 yang merayakan krismas menyambung cuti dorang lagi. Aku raya tu dah berabis cuti so sekarang kira macam berganti lah kan.... (^_^)

Semalam aku manfaatkan cuti dengan rehat jak. Kami tak pegi ke mana2 cuma ke bandar kejap nak menyelesaikan segala liabiliti bulanan.
Aku pulak lepas abis sakit pompuan bulanan ni, sakit pinggang jak.....sakit sangat sampai tak tertahan minta urut dengan hubby dan tolong tampalkan koyok kat belakang.
Damia siap simpati lagi.......cian umi, cakit cini sambil tunjuk2 belakangnya.

Aku suspek sakit belakang ni mungkin akibat keja aku kat opis tu, dari pagi membawa ke petang asyik duduk menghadap pc jak.
Balik keja, korang paham lah apa yang dibuat, mengurus rumah, anak2 dan hubby. Cuci pakaian, masak, lipat baju (ni pun kadang2 tak sempat, dah jadi gunung kinabalu dah dalam bakul tu)........
Kalau tak mungkin faktor usia.......huhu dah masuk 30-an ni tenaga tak sama dengan masa 20-an dulu kan....

kalau dapat pegi spa minta urut2 badan ni kan best.....tapi tak tahu bilalah ada masa....




Share from Facebook

Note : yang ni aku jumpa kat FB.....boleh juga diamalkan. Kadang2 terpikir juga, orang dulu2 sampai 10 11 anak, tabik spring kat dorang dapat jaga anak yang ramai gitu sambil mengurus rumah tangga :D

Comments

  1. Bukan masa nak tidur aje Mia... sebaiknya diamalkan selalu. Masa masak, membasuh, mop lantai, lipat baju boleh aje. Sambil dilagukan lagilah syok sebab akan jadi kebiasaan - Damia pun pasti akan ikut jadinya.

    ReplyDelete
  2. Rsnya mia kerana kerja dari pagi sampai malam tuh ..dari opis sampai kerumah ..tuh yg jadi sakit badan tak cukup rehat kan..sy pun dah lama tak berurut..sedap kan kalau sekali sekala..

    ReplyDelete
  3. Setakat ni belum amalkan lagi. Adoi asik terlupa je. Mmg berazam nak buat.

    Akk ni nak masuk 40 dah. Sakit sana sakit sini gak. Pinggang ni klau bongkok mmg rs sakit. Sama la. Kat opis mengadap pc jak.

    ReplyDelete
  4. Tugasan seorang perempuan memang tak pernah berhenti. Kesian tengok isteri dan ibu yang muka keletihan dan pucat lesi je..mengadu pun sekadar cakap je kan..kerje tetap kerja..

    ReplyDelete
  5. Boleh dipraktikkan selalu....bgus perkongsian ini utk isteri-isteri diluar sana :)

    ReplyDelete
  6. tb pon kekadang skt belakang gak..mcm dkt tulang2 belakang mcm mencucuk aje rase...klu dapat diurut enaknye hehe..tp tuh la mybe sbb kje mengadap pc aje kot

    ReplyDelete
  7. Cuba amalkan minum anlene concentrate (dlm kotak)..perisa coklat n vanila.

    ReplyDelete
  8. salam....berkunjung ke sini....
    Rasanya infek sakit belakang tu sbb duduk trlalu lama kot....

    ReplyDelete
  9. ye kot, bolah dah masuk 30-an mmg mudah sakit pinggang -> saya la tu.. hihihi
    Dah la kerje mmg mengadap komputer 24 jam… nasib baik hubby ada juga skill urut mengurut ni…lega la sikit lepas kena urut :)

    ReplyDelete
  10. Kena amalkan nie..thanks 4 sharing dear.. =D

    ReplyDelete
  11. Perkongsian Sunnah yang bagus ini. Boleh di amalkan sebelum tidur bacaan ini.

    ReplyDelete
  12. wah bagus ni nak kena amalkan jugak...

    ReplyDelete
  13. Banyak kali gak dengar pasal pesanan nabi tu...amalkan je belum...hehe...awak baru je 30 an Mia Okje ni...lagilah...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang