Ulu Kukut - Mia Kassim

Latest

BANNER 728X90

Monday, November 4, 2013

Ulu Kukut

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Tetiba nak cite satu tempat ni....
Tempat ni laluan wajib bagi mereka yang hendak ke Kota Marudu, Kudat atau Daerah Pitas...
ULU KUKUT...........................ceh macam saspen jak bunyi 

Ulu Kukut ni actually jalan berbukit bukau, sempadan Daerah Kota Belud dan Kota Marudu. Ianya merupakan salah satu kawasan hutan simpan Sabah dan di sesetengah tempatnya tak ada orang yang tinggal. Maknanya kalau kita lalu je tempat ni, kiri dan kanan hanya pokok2 besar je yang kelihatan.

Disebabkan muka buminya yang berbukit bukau dan dikatakan ada pergerakkan mata air kat bawahnya, jalan raya kat sini tak berapa elok. Memang dah banyak kali dibaik pulihkan tetapi hanya mampu bertahan sementara, lepas tu memang akan rosak kembali. Hari tu aku balik kampung, jalannya dah ok, lancar je. Harap2 ianya bertahan lama. 
Dan sesiapa yang mengikuti berita politik, kawasan ni wajib jadi bahan politik untuk parti2 yang bertanding....tapi aku tak mo lah cerita pasal politik di sini. its not me, ok.... :D

Kawasan Ulu Kukut ni, jika lalu di siang hari macam jalan2 biasa je. Tak ada yang ganjil pun. Tapi suasananya lain jika anda lalu di malam hari..........ceh semakin saspen ni

Banyak versi yang aku dengar mengenai jalan Ulu Kukut ni di malam hari. Kawasan hutan yang tidak berpenghuni kan, so sedia maklumlah tempatnya agak keras sedikit. Keras sebab banyak batu di sekelilingnya.....hehehe :p

Orang selalu cite, mereka pernah kena ganggu lah, pernah ternampak lembaga di tepi jalanlah dan pelbagai versi lagi. Dan aku, macam korang selagi tak terkena, selagi tu tak percaya. Yalah kan mungkin ada yang buat-buat cerita.

Tapi serius memang dah terkena bila lalu kat kawasan ni. Terkena 2 kali. Aku dan ceritakan di post yang terdahulu. Mungkin ada yang pernah baca kan. 
Yang pertama, 'Puan Ponti' ikut balik ke rumah semasa dalam perjalanan balik ke kampung. Tu pun nasib baik, bukan aku yang nampak, adik2 aku yang nampak dia melayang ke atas sebaik je sampai depan rumah. ish ish ish
Yang kedua pula, gatal balik ke kampung di malam hari......dan diganggu lagi. Lalu je kat jalan Ulu Kukut tu dengar orang menangis. Tangisan sayup je tapi suaranya macam dekat jak dengan keta.....huhu

Itu gangguan daripada makhluk yang tak kita nampak.......Kat Ulu Kukut ni juga orang kata bahaya lalu di malam hari terutamanya selepas jam 12 tengah malam.
Orang kata ada orang yang tidak berhati perut merompak mereka yang lalu di kawasan ni. Mereka dengan tiba2 akan berhenti secara mengejut di depan keta kita dan paksa kita membuka pintu keta dan merompak.
Ni semua seperti apa yang diceritakan oleh mereka yang sudah terkena.

Dan sekarang ni aku pun takut dah balik kampung di malam hari. Gangguan dari makhluk halus mungkin boleh kita hindari dengan bacaan ayat2 suci Al-Quran tapi gangguan dari manusia belum pasti kita dapat elakkan..........

Sumber gambar : www.sabah.gov.my





Note : Semua yang aku ceritakan adalah berdasarkan pengalaman sendiri dan juga rakan-rakan. Ianya tidak boleh/tidak sesuai dijadikan sebagai bahan rujukan untuk mereka yang mencari maklumat mengenai kawasan Ulu Kukut ini... 






21 comments:

  1. Bila dah tahu baik jgn balik malamlah Mia. Ada anak-anak kecik lagi bahaya. Kalau kakak dua-dua takut yg tak nampak cuma dengar suara pun takut. Org jahat pun takut juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'a kak. Dulu rajin sangat balik kg malam, sekarang ni tak berani dah...huhu

      Delete
  2. Takut pak dengar ceriter2 camtuh kalau dah pernah mengalaminya sendiri..tp mmg tak elok pun tpt sunyi drive mlm2 yg keta kena tahan tuh risaunya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang pernah kena ni lagi double takutnya Ummu.....yang lebih takut tu org yang ambik kesempatan tu...huhu

      Delete
  3. saya dah follow blog awak..harap sudi follow blog saya..thanks... :)

    ReplyDelete
  4. tak pernah jln mlm nak kemana mana pun..hehehe...jgn kate kat jln mcm ni kat high way pun tak :)

    ReplyDelete
  5. CiM pernah ke kota belut...hurmmm klau tak silap ~8 thn dulu, masa tu cousin kawen. jln dari airport ke rumah pengantin...mmg azab laa waktu tu. kami siap singgah tidur kat rumah tumpangan dan sambung balik perjalanan esoknya sbb flight kami touchdown ptg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi best juga dapat pengalaman camtu kan...:D

      Delete
  6. kena rompak tu lagi menakutkan beb. tgk jalan pun aku seram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang rompak tu menakutkan...minta dijauhkanlah
      Siang jalan ok je, cuba kalau malam, memang seram noks...huhu

      Delete
  7. Wah..seram jugak bila ponti tu tumpang bertenggek..tapi betul kata ko Mia..makhluk halus ni,at least boleh baca baca.Makhluk jahat ni kita x tau lah mcmmana..manusia jahat lagi menakutkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah pasal......nasib baik bukan aku yang nampak ponti tu, kalau tak memang terberanak terus sebab masa tu aku tengah sarat.......huhu

      Delete
  8. tengok jalan je dh tw sunyi.. bahaya jgk utk perempuan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg x digalakkan utk pompuan....mmg bahaya :-)

      Delete
  9. Tengok jalannya pun mcm mengerikanlah Mia... Tak byk keta gayanya tu mcm sunyi je patut pun perompak suka kwsn ni

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!