Skip to main content

Ulu Kukut

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Tetiba nak cite satu tempat ni....
Tempat ni laluan wajib bagi mereka yang hendak ke Kota Marudu, Kudat atau Daerah Pitas...
ULU KUKUT...........................ceh macam saspen jak bunyi 

Ulu Kukut ni actually jalan berbukit bukau, sempadan Daerah Kota Belud dan Kota Marudu. Ianya merupakan salah satu kawasan hutan simpan Sabah dan di sesetengah tempatnya tak ada orang yang tinggal. Maknanya kalau kita lalu je tempat ni, kiri dan kanan hanya pokok2 besar je yang kelihatan.

Disebabkan muka buminya yang berbukit bukau dan dikatakan ada pergerakkan mata air kat bawahnya, jalan raya kat sini tak berapa elok. Memang dah banyak kali dibaik pulihkan tetapi hanya mampu bertahan sementara, lepas tu memang akan rosak kembali. Hari tu aku balik kampung, jalannya dah ok, lancar je. Harap2 ianya bertahan lama. 
Dan sesiapa yang mengikuti berita politik, kawasan ni wajib jadi bahan politik untuk parti2 yang bertanding....tapi aku tak mo lah cerita pasal politik di sini. its not me, ok.... :D

Kawasan Ulu Kukut ni, jika lalu di siang hari macam jalan2 biasa je. Tak ada yang ganjil pun. Tapi suasananya lain jika anda lalu di malam hari..........ceh semakin saspen ni

Banyak versi yang aku dengar mengenai jalan Ulu Kukut ni di malam hari. Kawasan hutan yang tidak berpenghuni kan, so sedia maklumlah tempatnya agak keras sedikit. Keras sebab banyak batu di sekelilingnya.....hehehe :p

Orang selalu cite, mereka pernah kena ganggu lah, pernah ternampak lembaga di tepi jalanlah dan pelbagai versi lagi. Dan aku, macam korang selagi tak terkena, selagi tu tak percaya. Yalah kan mungkin ada yang buat-buat cerita.

Tapi serius memang dah terkena bila lalu kat kawasan ni. Terkena 2 kali. Aku dan ceritakan di post yang terdahulu. Mungkin ada yang pernah baca kan. 
Yang pertama, 'Puan Ponti' ikut balik ke rumah semasa dalam perjalanan balik ke kampung. Tu pun nasib baik, bukan aku yang nampak, adik2 aku yang nampak dia melayang ke atas sebaik je sampai depan rumah. ish ish ish
Yang kedua pula, gatal balik ke kampung di malam hari......dan diganggu lagi. Lalu je kat jalan Ulu Kukut tu dengar orang menangis. Tangisan sayup je tapi suaranya macam dekat jak dengan keta.....huhu

Itu gangguan daripada makhluk yang tak kita nampak.......Kat Ulu Kukut ni juga orang kata bahaya lalu di malam hari terutamanya selepas jam 12 tengah malam.
Orang kata ada orang yang tidak berhati perut merompak mereka yang lalu di kawasan ni. Mereka dengan tiba2 akan berhenti secara mengejut di depan keta kita dan paksa kita membuka pintu keta dan merompak.
Ni semua seperti apa yang diceritakan oleh mereka yang sudah terkena.

Dan sekarang ni aku pun takut dah balik kampung di malam hari. Gangguan dari makhluk halus mungkin boleh kita hindari dengan bacaan ayat2 suci Al-Quran tapi gangguan dari manusia belum pasti kita dapat elakkan..........

Sumber gambar : www.sabah.gov.my





Note : Semua yang aku ceritakan adalah berdasarkan pengalaman sendiri dan juga rakan-rakan. Ianya tidak boleh/tidak sesuai dijadikan sebagai bahan rujukan untuk mereka yang mencari maklumat mengenai kawasan Ulu Kukut ini... 






Comments

  1. Bila dah tahu baik jgn balik malamlah Mia. Ada anak-anak kecik lagi bahaya. Kalau kakak dua-dua takut yg tak nampak cuma dengar suara pun takut. Org jahat pun takut juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'a kak. Dulu rajin sangat balik kg malam, sekarang ni tak berani dah...huhu

      Delete
  2. Takut pak dengar ceriter2 camtuh kalau dah pernah mengalaminya sendiri..tp mmg tak elok pun tpt sunyi drive mlm2 yg keta kena tahan tuh risaunya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang pernah kena ni lagi double takutnya Ummu.....yang lebih takut tu org yang ambik kesempatan tu...huhu

      Delete
  3. saya dah follow blog awak..harap sudi follow blog saya..thanks... :)

    ReplyDelete
  4. tak pernah jln mlm nak kemana mana pun..hehehe...jgn kate kat jln mcm ni kat high way pun tak :)

    ReplyDelete
  5. CiM pernah ke kota belut...hurmmm klau tak silap ~8 thn dulu, masa tu cousin kawen. jln dari airport ke rumah pengantin...mmg azab laa waktu tu. kami siap singgah tidur kat rumah tumpangan dan sambung balik perjalanan esoknya sbb flight kami touchdown ptg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi best juga dapat pengalaman camtu kan...:D

      Delete
  6. kena rompak tu lagi menakutkan beb. tgk jalan pun aku seram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang rompak tu menakutkan...minta dijauhkanlah
      Siang jalan ok je, cuba kalau malam, memang seram noks...huhu

      Delete
  7. Wah..seram jugak bila ponti tu tumpang bertenggek..tapi betul kata ko Mia..makhluk halus ni,at least boleh baca baca.Makhluk jahat ni kita x tau lah mcmmana..manusia jahat lagi menakutkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah pasal......nasib baik bukan aku yang nampak ponti tu, kalau tak memang terberanak terus sebab masa tu aku tengah sarat.......huhu

      Delete
  8. tengok jalan je dh tw sunyi.. bahaya jgk utk perempuan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg x digalakkan utk pompuan....mmg bahaya :-)

      Delete
  9. Tengok jalannya pun mcm mengerikanlah Mia... Tak byk keta gayanya tu mcm sunyi je patut pun perompak suka kwsn ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang