Skip to main content

Kembang Setaman

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Semalam on the way balik keja, drive keta dengan perlahan sekali sebab jammed dan hujan lebat sambil mendengar ruangan Adila di Radio Klasik Nasional. Terdengarlah satu coretan kenangan tentang dia dengan ruangan Kembang Setaman dalam majalah URTV tu.
Aku tersenyum2 dengar cerita pendengar tu sebab aku pun ada jugalah cite tentang ruangan kembang setaman ni...hehe

Tapi sebelum aku nak cite, aku nak jawab dulu pertanyaan Daddy Ziyyad tu, dah berapa tahun dah aku tak masuk wayang? Last sekali masuk wayang tahun 2006, sebelum bersalinkan anak aku yang pertama tu si Shumi....so tahun ni dah masuk 8 tahun aku tak jejakkan kaki kat dalam panggung wayang...sekian terima kasih...B-)

Ok berbalik kepada Kembang Setaman tu tadi, Sapa-sapa yang bersekolah rendah tahun 80-an dan bersekolah menengah tahun 90-an mesti tahu ruangan ni yang banyak terdapat di majalah-majalah terutamanya majalah hiburan.

Tak tahu apa itu ruangan kembang setaman, alah ruangan dimana ada gambar2 ukuran passport, rupa cam skema gitu, ada nama dan alamat surat menyurat. Lepas tu korang boleh pilihlah mana yang berkenan dan utus surat salam perkenalan....ceewaaah.....
Kan dulu-dulu manalah ada tepon, sms2, whatapps jauh sekali.....

Aku pun kiranya nak jugalah try-try utus surat nak berkenalan. Darah muda remajalah katakan.... Aku tak ingat mana aku dapat alamat sorg mamat ni, alamat kat UK, bukan Ulu Kukut ok, United Kingdom., mamat ni study kat sana.  Hehe....jauh surat aku nak terbang ni. Saja je, tengok dia balas ke tak...;p

Masa tu aku kat sekolah menengah rendah lagi. Dapat alamat tu tak ingat di mana dah, tapi gambar mamat tu tak ada pulak. Tapi konpiden mesti golongon ada rupa ni tengok dari nama dia je.....

Aku pun dengan beraninya menulis surat dan selitkan sekali gambar aku yang aku rasa paling kiut masa tu...wakakaka! malunya aku nak cerita
Sangat ingat gambar yang aku kirimkan, aku berbaju kurung merah jambu... terasa paling ayulah konon
Tak ingat berapa ringgit aku letak setem sebab nak hantar jauh kan. 
Lepas tu aku pun bersabarlah konon tunggu balasan surat dari mamat tu. 

Dan tak sampai sebulan, aku dapat balasan surat daripada mamat tu. Belum buka sampul pun aku tahu dari dia sebab setem UK....
Berdebar2 ni buka surat, buka pelan-pelan sampul tu, nampak ada sekeping gambar terselit. Ok, debak debuk jantung......hehe pelan-pelan tarik gambar tu dan tengok!
Gambar sorang mamat tengah duduk di atas batu, background belakang dia memang tertera papan tanda tempat dia study kat UK (bukti tak menipulah tu konon)
Tapi kan bukan test aku le.........buruk perangai kan, cam lah lawa sangat ada test2

Kecewa ni konon, tak seperti yang digambarkan, terus aku tak balas surat mamat tu......dia pun mungkin pahamlah agaknya kalau suratnya tak dibalas.....;p

Aku masih ingat nama mamat tu, tapi tak mo lah tulis kat sini, silap haribulan dia dah jadi blogger. Terbaca kan kisah ni, abislah aku.....hahaha






Note : Napa aku tak balas surat mamat tu, sebab masa tu aku nak kenal orang yang kulit cerah tapi yang tu kulitnya agak tak berapa nak cerah..........dan akibat tak suka, sekarang ni aku dah pun kahwin dengan lelaki kulit tak cerah juga dan dah ada 3 orang anak......;p




Comments

  1. hahahaha..hahahaa..aduhaiii....kelakar la!dan dan Allah bagi yg berkulit tak berapa cerah :)

    ReplyDelete
  2. hehe..yg nak tergelak nyer awal lg tuh kembang setaman..hehe..yg mamat tuhlak mungkin seyes kot nak kawan hehe..memory zaman muda2 dl kan...yg jodod kita tuhla yg terbaekk

    ReplyDelete
  3. Ada2..teringat ulu2..dlm setiap buku mesti ada ruangan utk berkenalan ni..hehe.skrg semua min tenet je..jrg dah anta surat2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skg posmen pun dah boleh relaks sikit....hehe

      Delete
  4. Salam kenal.. done follow back dear.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear sebab sudi lawat balik kat sini :-)

      Delete
  5. selamat pagi
    singgah pagi jumaat

    ReplyDelete
  6. Terkekeh-kekeh kakak gelihati baca N3 Mia ni. Dulu memang ada ruangan majalah macam tu Mia kakak ingat sangat.

    Sekarang dapat yg tak cerah tapi hati ceria selalu tu yg dapat anak 3 Mia hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a kak x cerah tp ceria selalu...lebih2 lg dah ada shumi shamzi dan damia...hehe

      Delete
  7. hehehehhe...kenangan plg mahal tuh...

    ReplyDelete
  8. ahahaha...lucu bah!.. alah, ndak ingat sdh ruangan tu bah..tapi kan dulu aku pun suka berkenal2an tulis surat tu...haha..ada jg lah yg kawan smpai skrg...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. malu bah aku cerita atiey tp mo juga kongsi sini...hehehe

      Delete
  9. kakakaka...kenangan mengusik jiwa tu mia...

    ReplyDelete
  10. Hehe...kembang setaman ni dlm urtvkan Mia...hehe...tau okje...tp tak delah pulak test power hehe....kalau Pen Pall tu adalah gak budak Brunei hehe...jiwa remaja katakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe betul tu OKje....jiwa remaja yang sedang membara masa tu hahaha

      Delete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a