Skip to main content

Kembang Setaman

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Semalam on the way balik keja, drive keta dengan perlahan sekali sebab jammed dan hujan lebat sambil mendengar ruangan Adila di Radio Klasik Nasional. Terdengarlah satu coretan kenangan tentang dia dengan ruangan Kembang Setaman dalam majalah URTV tu.
Aku tersenyum2 dengar cerita pendengar tu sebab aku pun ada jugalah cite tentang ruangan kembang setaman ni...hehe

Tapi sebelum aku nak cite, aku nak jawab dulu pertanyaan Daddy Ziyyad tu, dah berapa tahun dah aku tak masuk wayang? Last sekali masuk wayang tahun 2006, sebelum bersalinkan anak aku yang pertama tu si Shumi....so tahun ni dah masuk 8 tahun aku tak jejakkan kaki kat dalam panggung wayang...sekian terima kasih...B-)

Ok berbalik kepada Kembang Setaman tu tadi, Sapa-sapa yang bersekolah rendah tahun 80-an dan bersekolah menengah tahun 90-an mesti tahu ruangan ni yang banyak terdapat di majalah-majalah terutamanya majalah hiburan.

Tak tahu apa itu ruangan kembang setaman, alah ruangan dimana ada gambar2 ukuran passport, rupa cam skema gitu, ada nama dan alamat surat menyurat. Lepas tu korang boleh pilihlah mana yang berkenan dan utus surat salam perkenalan....ceewaaah.....
Kan dulu-dulu manalah ada tepon, sms2, whatapps jauh sekali.....

Aku pun kiranya nak jugalah try-try utus surat nak berkenalan. Darah muda remajalah katakan.... Aku tak ingat mana aku dapat alamat sorg mamat ni, alamat kat UK, bukan Ulu Kukut ok, United Kingdom., mamat ni study kat sana.  Hehe....jauh surat aku nak terbang ni. Saja je, tengok dia balas ke tak...;p

Masa tu aku kat sekolah menengah rendah lagi. Dapat alamat tu tak ingat di mana dah, tapi gambar mamat tu tak ada pulak. Tapi konpiden mesti golongon ada rupa ni tengok dari nama dia je.....

Aku pun dengan beraninya menulis surat dan selitkan sekali gambar aku yang aku rasa paling kiut masa tu...wakakaka! malunya aku nak cerita
Sangat ingat gambar yang aku kirimkan, aku berbaju kurung merah jambu... terasa paling ayulah konon
Tak ingat berapa ringgit aku letak setem sebab nak hantar jauh kan. 
Lepas tu aku pun bersabarlah konon tunggu balasan surat dari mamat tu. 

Dan tak sampai sebulan, aku dapat balasan surat daripada mamat tu. Belum buka sampul pun aku tahu dari dia sebab setem UK....
Berdebar2 ni buka surat, buka pelan-pelan sampul tu, nampak ada sekeping gambar terselit. Ok, debak debuk jantung......hehe pelan-pelan tarik gambar tu dan tengok!
Gambar sorang mamat tengah duduk di atas batu, background belakang dia memang tertera papan tanda tempat dia study kat UK (bukti tak menipulah tu konon)
Tapi kan bukan test aku le.........buruk perangai kan, cam lah lawa sangat ada test2

Kecewa ni konon, tak seperti yang digambarkan, terus aku tak balas surat mamat tu......dia pun mungkin pahamlah agaknya kalau suratnya tak dibalas.....;p

Aku masih ingat nama mamat tu, tapi tak mo lah tulis kat sini, silap haribulan dia dah jadi blogger. Terbaca kan kisah ni, abislah aku.....hahaha






Note : Napa aku tak balas surat mamat tu, sebab masa tu aku nak kenal orang yang kulit cerah tapi yang tu kulitnya agak tak berapa nak cerah..........dan akibat tak suka, sekarang ni aku dah pun kahwin dengan lelaki kulit tak cerah juga dan dah ada 3 orang anak......;p




Comments

  1. hahahaha..hahahaa..aduhaiii....kelakar la!dan dan Allah bagi yg berkulit tak berapa cerah :)

    ReplyDelete
  2. hehe..yg nak tergelak nyer awal lg tuh kembang setaman..hehe..yg mamat tuhlak mungkin seyes kot nak kawan hehe..memory zaman muda2 dl kan...yg jodod kita tuhla yg terbaekk

    ReplyDelete
  3. Ada2..teringat ulu2..dlm setiap buku mesti ada ruangan utk berkenalan ni..hehe.skrg semua min tenet je..jrg dah anta surat2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skg posmen pun dah boleh relaks sikit....hehe

      Delete
  4. Salam kenal.. done follow back dear.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear sebab sudi lawat balik kat sini :-)

      Delete
  5. selamat pagi
    singgah pagi jumaat

    ReplyDelete
  6. Terkekeh-kekeh kakak gelihati baca N3 Mia ni. Dulu memang ada ruangan majalah macam tu Mia kakak ingat sangat.

    Sekarang dapat yg tak cerah tapi hati ceria selalu tu yg dapat anak 3 Mia hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a kak x cerah tp ceria selalu...lebih2 lg dah ada shumi shamzi dan damia...hehe

      Delete
  7. hehehehhe...kenangan plg mahal tuh...

    ReplyDelete
  8. ahahaha...lucu bah!.. alah, ndak ingat sdh ruangan tu bah..tapi kan dulu aku pun suka berkenal2an tulis surat tu...haha..ada jg lah yg kawan smpai skrg...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. malu bah aku cerita atiey tp mo juga kongsi sini...hehehe

      Delete
  9. kakakaka...kenangan mengusik jiwa tu mia...

    ReplyDelete
  10. Hehe...kembang setaman ni dlm urtvkan Mia...hehe...tau okje...tp tak delah pulak test power hehe....kalau Pen Pall tu adalah gak budak Brunei hehe...jiwa remaja katakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe betul tu OKje....jiwa remaja yang sedang membara masa tu hahaha

      Delete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang