Re Post : Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3 - Mia - Memories of Mine

Latest

Tuesday, September 3, 2013

Re Post : Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !

Tahun lalu aku baru aktif berblog semula dan mula rajin publishkan post2. Tapi masa tu belum aktif berblogwalking lagi so maknanya belum ramai yang berkunjung ke blog ni (jadi post tu kira macam SS lah aka syok sendiri, sendiri tulis, sendiri baca :p)

Antara post yang dipublishkan tu, aku re-postkan balik ye..........jadi takda lah aku syok sendiri membacanya (lagipun sekarang dah konpiden sedikit sebab ada yang membacanya....hehe (*_*) )

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum.....

Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada....

Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi dan berkesan...Si Nora ni dapat balasan akibat kekejamannya ngan anak2 yatim tu dalam Takbir Suci 2...dia terminum cuka getah sebab gelojoh makan biskut sampai muntah darah tapi nda pulak meninggal sebab dalam telefilem Takbir Suci 3 dia masi ada......insaf sekejap dalam Takbir Suci 3 tapi kembali 'mengganas' sampai terpijak paku karat....dalam sakit2 kena paku karat tu dia mimpi buruk dan insaf kembali....pastu ada setan lagi ni menghasut...last2 dia cuba mo bakar rumah dengan anak2 yatim tu masa malam raya.....tapi dia pulak yang terbakar dan innalillah.....

Hari ahad tu Astro Prima ada tayangkan Takbir Suci 2 jam 9 malam....saya apalagi tengo sampai abis sambil di temani oleh anak saya yang sulung tu si Shumi....anak saya seorg ni kalau bab2 tengo drama ke filem ke beremosi sikit...kalau gembira dia tersenyum2 seorang, kalau sedih mesti ada air mata terkumpul di matanya...masa dia tengo telefilem ni macam kucing hilang anak saja...tidak tentu duduk...apalagi kalau masa si Nora sedang bantai budak2 tu....gelisah semacam saja si Shumi...sampailah masa si Nora terminum cuka getah tu, tiba2 si Shumi tanya...Umi bukan dia mati terbakar kah tu.......ooo rupa2nya si Shumi pun hafal cerita ni....bayangkan umur dia baru 4 5 tahun masa tengo drama ni...sampai sekarang dia masih ingat......betul2 berkesan sungguh telefilem ni......


Original post boleh baca di sini

10 comments:

  1. Tahniah menang peraduan habib smlm Kak! :)

    ReplyDelete
  2. aku ni dah lama nda tgk tv mia..tambah2 citer melayu sejak dok sini..heheh..tak tau haper citer pun

    ReplyDelete
  3. sama jugak 2 tahun ni je baru nak aktif dan rajin BW klu tak tulis dan baca sendiri je hihi

    ReplyDelete
  4. Sedih bah cerita ni Mia..sllu juga tengok ulangan nya di astro..;)

    ReplyDelete
  5. Tak de link dia ke Mia? macam tak pernah tengok je!
    Tapi OKje pun sama...cepat beremosi...

    ReplyDelete
  6. Alaaa Shumi.. lembut hati kamu, untung la gf kamu nanti. I nak cari la cerita ni harap2 ada online.

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!