Skip to main content

Wordless Wednesday # 33

Assalamualaikum

Teringat semasa kecil dahulu apabila terlihat pict ni di sharekan di Facebook. Masa mak memasak, tercium bau asap kayu api di rumah selain bau masakan mak yang enak. Semasa makan masih tercium aroma asap kayu api tu. Sangat suka menolong mak meniup api agar tidak terpadam semasa memasak. Habiss muka hitam legam terkena abu dan arang......Selain tempat memasak, dapur kayu api digunakan untuk mengeringkan kasut sekolah yang basah akibat hujan.....

Emmm...biarpun hidup serba kekurangan semasa kecil dahulu, tapi cukup bahagia dan gembira dengan apa yang ada.





Sumber : Facebook





Note : Semoga anak-anak ku tidak lupa diri dengan kesenangan yang mereka kecapi sekarang ini. 

Comments

  1. Semoga anak-anak ku tidak lupa diri dengan kesenangan yang mereka kecapi sekarang ini. Kak mia...sgt meruntun hati umi Qi baca...entry ringkas tp sgt menusuk di sanubari...moga anak2 kita tahu dimana bumi di pijak...disitu langit dijunjung...

    ReplyDelete
  2. Oh..itulah kenangan masa kecik2 dulu betapa susahnya orng tua kita..ms kecik2 dl siap tolong carik kayu api ..untungnya anak2 skrang kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a...ummu. masa budak2 dulu ikut mak ke hutan cari kayu api.

      Delete
  3. masa kecik dulu2 sue sempat jugak guna dapur mcm ni.siap tolong jemur kayu,..punya lah berat kita kena angkat guna guni baja naik ke rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. beratkan tp saya dpt angkat tau masa budak2 dulu....hehe

      Delete
  4. harap anak2 kenang jasa ibubapa mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga mereka x leka dan ingat pengorbanan ibu bapa.

      Delete
  5. Sedihnya tgk gambar ni nok. Teringat umah nenek kat kampung sbb pakai dapur kayu api nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ingat masa budak2 dulu nok......sedih dan best sangat time tu...

      Delete
  6. teringat time kecil2 balik kg.. huhuhu...

    ReplyDelete
  7. Sekarang ni anak-anak kita memang tak jumpalah Mia..

    ReplyDelete
  8. sedih bah tengok pic ni..
    kecil2 dulu sy sempat juga merasa masak di dapur kayu Mia..
    Amin! moga anak2 kita tak lupa diri dgn kesenangan yg ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih tengo tp itulah kenangan masa budak yg susah dpt sekarang ni atiey...

      Delete
  9. Okje pun sempat merasa tengok mak masak pakai dapur kayu ni Mia.... sekarang ni mmg dah senang banget kan ...kakau makas masak jugak tak taulah!

    ReplyDelete
  10. Kami dulu pun sempat merasa asap ni hahaha kat umah nenek mmg pakai kayu untuk masak, aroma dia so different kan. I tengok kat tv that day restoran mewah pun bakar kayu dalam periuk untuk dapatkan aroma "smoked" ni tau.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc