Skip to main content

Angin kencang di Kota Kinabalu

Assalamualaikum

Minggu ni keadaan cuaca tak menentu di KK...petang memang hujan akan turun dengan lebat disertai dengan angin kencang....

Semalam rasanya angin agak bertiup kencang menyebabkan pokok tumbang dan banyak kerosakan berlaku di bandar Kota Kinabalu dan sekitarnya. Angin yang kuat juga menyebabkan beberapa kemalangan kereta berlaku. Dipercayai kemalangan berlaku disebabkan oleh angin lintang yang kuat. Bayangkan papan tanda iklan yang besar tu pun boleh rebah dan terkopak. Memang sangat kencang, kelajuan antara 40-50 ksmj. Menurut Jabatan Meteorologi, angin kencang ni akan berterusan sehingga 21hb ni, jadi sebarang aktiviti laut adalah sangat tidak bersesuaian dilakukan pada masa ni.

Masa angin kencang tu berlaku, aku kat opis. Jenguk kat luar, nampak jugalah, papan dan kayu berterbangan jatuh dari atas di bangunan sebelah tu. Actually bangunan sebelah tu dalam proses pembinaan. Nasib baik takda orang di bawah masa papan2 tu jatuh. Anak-anak pula semua kat sekolah. Shamzi ada bagitahu juga, dorang semua takut sebab angin terlampau kuat. Nasib baik tak ada apa2. Gambar dua ni, aku dapat dari kawan. Simpati dengan tuan punya kereta ni tapi itulah pepatah ada berkata kan, Malang tidak berbau...


 



 



Note : Sedikit info tentang Insurans. Jika berlaku kejadian kemalangan seperti di atas, anda boleh membuat tuntutan dengan pihak insurans TETAPI dengan syarat semasa anda membeli insurans kereta anda, anda kena membeli faedah tambahan untuk perlindungan bencana semulajadi contoh banjir, taufan, ribut petir dan lain-lain.

Comments

  1. Memang kira dahsyat jugalah Mia kalau sampai pokok pun tumbang. Kesiannya tuan punya kereta tu bila nak balik kerja tengok keadaan dah jadi macam tu..

    ReplyDelete
  2. tengok gambar tu pun saya dah boleh bayangkan macam mana kencangnya angin tu... scary...moga2 tak ada apa2 yang tak eloklah yang berlaku...

    ReplyDelete
  3. Teruk gak angin kencang kat sana!!

    ReplyDelete
  4. kuatlah gitu anginnya sampai tumbang pokok gitu sekali..sian tuannyer keta2 tuh..

    ReplyDelete
  5. dashyat sampai pokok besar boleh tumbang..FYI, kat Kch sebentar tadi pon hujan lebat berserta angin kencang..sue kena pelahan kereta dok jln mcm siput tadi.

    ReplyDelete
  6. Hish..hish kesiannya yg empunya kereta tu....
    Tulah hari Sabtu lepas kat KL ni pun ribut jugak...nasib sekejap je

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang