Skip to main content

Angin kencang di Kota Kinabalu

Assalamualaikum

Minggu ni keadaan cuaca tak menentu di KK...petang memang hujan akan turun dengan lebat disertai dengan angin kencang....

Semalam rasanya angin agak bertiup kencang menyebabkan pokok tumbang dan banyak kerosakan berlaku di bandar Kota Kinabalu dan sekitarnya. Angin yang kuat juga menyebabkan beberapa kemalangan kereta berlaku. Dipercayai kemalangan berlaku disebabkan oleh angin lintang yang kuat. Bayangkan papan tanda iklan yang besar tu pun boleh rebah dan terkopak. Memang sangat kencang, kelajuan antara 40-50 ksmj. Menurut Jabatan Meteorologi, angin kencang ni akan berterusan sehingga 21hb ni, jadi sebarang aktiviti laut adalah sangat tidak bersesuaian dilakukan pada masa ni.

Masa angin kencang tu berlaku, aku kat opis. Jenguk kat luar, nampak jugalah, papan dan kayu berterbangan jatuh dari atas di bangunan sebelah tu. Actually bangunan sebelah tu dalam proses pembinaan. Nasib baik takda orang di bawah masa papan2 tu jatuh. Anak-anak pula semua kat sekolah. Shamzi ada bagitahu juga, dorang semua takut sebab angin terlampau kuat. Nasib baik tak ada apa2. Gambar dua ni, aku dapat dari kawan. Simpati dengan tuan punya kereta ni tapi itulah pepatah ada berkata kan, Malang tidak berbau...


 



 



Note : Sedikit info tentang Insurans. Jika berlaku kejadian kemalangan seperti di atas, anda boleh membuat tuntutan dengan pihak insurans TETAPI dengan syarat semasa anda membeli insurans kereta anda, anda kena membeli faedah tambahan untuk perlindungan bencana semulajadi contoh banjir, taufan, ribut petir dan lain-lain.

Comments

  1. Memang kira dahsyat jugalah Mia kalau sampai pokok pun tumbang. Kesiannya tuan punya kereta tu bila nak balik kerja tengok keadaan dah jadi macam tu..

    ReplyDelete
  2. tengok gambar tu pun saya dah boleh bayangkan macam mana kencangnya angin tu... scary...moga2 tak ada apa2 yang tak eloklah yang berlaku...

    ReplyDelete
  3. Teruk gak angin kencang kat sana!!

    ReplyDelete
  4. kuatlah gitu anginnya sampai tumbang pokok gitu sekali..sian tuannyer keta2 tuh..

    ReplyDelete
  5. dashyat sampai pokok besar boleh tumbang..FYI, kat Kch sebentar tadi pon hujan lebat berserta angin kencang..sue kena pelahan kereta dok jln mcm siput tadi.

    ReplyDelete
  6. Hish..hish kesiannya yg empunya kereta tu....
    Tulah hari Sabtu lepas kat KL ni pun ribut jugak...nasib sekejap je

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa