Skip to main content

Apa yang boleh diinsuranskan

Assalamualaikum

Ok hari ni nak kongsi lagi sedikit info mengenai insurans......APA BENDA yang boleh diinsuranskan ?

1. KERETA - ini semua pun tahu kan sebab wajib ambil insurans jika ingin memperbaharui cukai jalan..

2. RUMAH - bagi mereka yang membeli rumah menggunakan pinjaman bank, selalunya bank yang akan menguruskan insurans rumah mereka....tapi dinasihatkan agar masing2 check balik insurans rumah masing2 sebab bank selalunya hanya akan menginsuranskan nilai pinjaman rumah bukannya nilai pasaran rumah tersebut...Kalau berlaku apa2 kita yang akan rugi tau.....
Bagi yang buat rumah sendiri maknanya no loan langsung sila pastikan ada menginsuranskan rumah anda....kalau berlaku apa2 seperti kebakaran, sekurang2nya ada jugalah wang tuntutan untuk membina semula rumah...

3. NYAWA - Insurans ni selalunya orang akan ambil untuk 'diserahkan' kepada warisnya bila dia meninggal dunia....sebagai bekalan kecemasan kiranya....sebab tu ada yang menjadi jutawan segera bila si pengambil insurans ni meninggal dunia apabila dia mewariskan insurans nyawa yang bernilai 1 juta ringgit.....so jangan heran kalau ada dengar kes yang memalsukan kematian semata2 nak tuntut insurans ni.....jangan buat yekkk, sudahlah salah disisi undang-undang, duit tak berkat tau....

4. TUBUH BADAN - maksudnya jika ditimpa sebarang kemalangan, tak kira kemalangan di mana, jalan raya, di rumah, di tempat kerja....segala perbelanjaan perubatan boleh dituntut jika anda membeli insurans....malahan jika anda hilang satu jari akibat kemalangan pun akan dibayar mengikut jadual bayaran yang telah ditetapkan oleh pihak insurans.....

5. ISI RUMAH - maksudnya segala perabot, pinggan mangkuk arkopal, pakaian, kasut2 segala, peti sejuk, mesin basuh dan sebagainya yang ada dalam rumah boleh diinsuranskan tetapi syarikat insurans akan membayar sebarang tuntutan mengikut harga susut nilai barang tersebut.

6. BARANGAN PERIBADI - barang2 peribadi yang agak tinggi nilainya kononlah contohnya kamera dslr, beg tangan Loius Vutton, jam tangan lolex.....semua tu ribu2 nak beli beb ! mahal tu.....nangis meraung kalau dicuri......sekurang2nya kalau ada insurans bolehlah claim dan beli balik kan.....huhu

7. MULUT ? - selalu dengar orang cakap....ehhhh mulut ko ada insurans ke cakap camtu ?? setakat yang aku suda check dan selidik2 belum ada lagi syarikat insurans yang offer produk macam mana ni.......maknanya ko berani cakap camtu tu ko tanggunglah sendiri akibatnya......ada faham.....hehe

Comments

  1. bagus jugak klu ada insuran mulot... sbb org melayu kan suker bedebat. hehehe

    ReplyDelete
  2. Banyak tul leh insurance kan..kalo tak terkelim..duit tuh jd milik sykt insurance setengahnya kan..mulut pun elok dibuat insurance hehehe..sakit2 ati kena kutuk bolh kelim..heheh

    ReplyDelete
  3. betul jangan sebab mulut badan binasa

    ReplyDelete
  4. Sebenarnya ada insuran mulut ni Mia tapi kiraannya hanya di akhirat kelak..

    ReplyDelete
  5. ingatkan memang ada insurans mulut..he..he..

    ReplyDelete
  6. hehehehe..ttg insurans mulut tu, ada pernah dgr kt panggilan hangit. kelakar giler!

    ReplyDelete
  7. bab insuran rmh tu.. snnt sy cek blk.. hmm..

    ReplyDelete
  8. Hahhahahahhahahah.....
    Tang insurans mulut tu tak boleh tahan AJ....
    Aah belum ade lagi...
    So tak boleh nak melaser sangat...
    Kihkihkih...
    Kang kene cepuk....

    ReplyDelete
  9. bagus jgk info psl nie... :D Tq Mia...

    ReplyDelete
  10. mulut memang kena ada insurans, walaupun tak berbayar wajib ada heee

    ReplyDelete
  11. oh! barangan peribadi pun boleh insuran kan? baru plak sa tau Mia.. wah bagus ni..new info for me...:)

    ReplyDelete
  12. Dahlah tak keje.....banyak pulak nk kena bayau insurance acamne ni Mia hehe....

    ReplyDelete
  13. Baru nak tanya pasal insuran mulut hehe, what about insuran jari yang menaip puk pak puk pak. some people seem to need it to be insured. Btw in Jerman hp cikai pun orang insuranskan. Langsir pun ada kes kuar tv hihi.

    ReplyDelete
  14. tq share, bab insuran mulut tu yg x boleh nak blah hehehe

    ReplyDelete
  15. insurans mulut untuk perkataan, insurans tangan untuk perbuatan, insurans hati untuk apa yang disimpan dalam hati, insurans otak apa yang tersimpan di otak...he he he...semuanya ada insurans tapi bayaran di sana nanti...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc