Skip to main content

Menjawab soalan....katanya

Assalamualaikum

Selamat hari isnin semua !!! hari tu saya pernah postkan cerita insurans kereta serba sedikit...sapa2 yang belum baca boleh lah klik di sini ... Hari sabtu tu check komen, ternampaklah satu komen dari seorang blogger.... saya tak kenal tapi tolong jawabkan jugalah soalan dia tu....cehh macam terrer ..tolong2 kan, apa salahnya...hehe
Soalan dia :-


Jawapan :-
Dalam kes langgar lari camni, kira bernasib baik kalau anda dapat mencatit no plate kenderaan tersebut....apa yang perlu anda buat jika ingin membuat tuntutan insurans, laporkan kepada polis kemalangan tu..beri no plate yang melanggar kepada pihak polis....kemudian sila rujuk kepada pihak insurans masing2 tentang kemalangan tu....sekarang ni, selalunya pihak insurans boleh mengenal pasti di mana kereta yang melanggar itu menginsuranskan keretanya...Jika syarikat insurans yang satu lagi dikenal pasti, anda boleh membuat tuntutan insurans dengan mereka *pihak insurans anda akan menerangkan prosudernya ... Tetapi jika kereta yang melanggar tu tidak diinsuranskan di mana2 syarikat *tiada roadtax lah tu, anda tidak dapat berbuat apa2 selain membuat tuntutan di syarikat insurans anda sendiri, ini bermakna diskaun non claim bonus anda akan hilang untuk tahun yang berikutnya....memang sakit hati sebab bukan salah ko, tapi terpaksa guna insurans sendiri kan....huhu

Diharap jawapan ni serba sedikit menjawab persoalan kawan kita tu yek.....kalau ingin yang lebih detail, sila rujuk kepada mereka yang lebih pakar dalam bidang ni *saya baru setahun jagung dalam bidang ni



Note : Dah abiss kredit semua BE....bilalah agaknya Encik Nuffnang nak bagi BE baru agaknya....emmmm

Comments

  1. moral of the story, sila catit no plate no keta yg langgar.. ;p

    ReplyDelete
  2. MMG GERAM DGN KES LANGGAR LARI NI KAN
    X BERTANGGUNGJWB BETUL

    ReplyDelete
  3. wah...dapt juga pengetahuan ttg insuran ni...
    erm! mmg sakit hati klu kes langgar lari ni..tak pasal2 kita jd mangsa..

    ReplyDelete
  4. Sekarang banyak sangat kes langgar lari..

    ReplyDelete
  5. tq share this ye,

    ReplyDelete
  6. wah tukang jawap pula si mia sekarang ni..hehe. bagus2 untuk tatapan/rujukan semua..:)

    ReplyDelete
  7. Wah Pakar Insurance boleh menjawab apa sahaja berkenaan insurance ni hehe....

    ReplyDelete
  8. Lastime kami accident kat KL, buat report polis, tapi pihak satu lagi tu tak nak mengaku salah and polis pun nak tutup kes cepat2, suruh kami settle kan dengan insurance masing2 jer. Sakit hati betul, dah sah2 orang tu masuk lorong salah.
    Pengajaran, kalau mmg nak claim for other party insurance, kena keep fighting.

    ReplyDelete
  9. bahaya juga kes langgar lari ni kan..tapi info ni berguna

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc