Skip to main content

Menjawab soalan....katanya

Assalamualaikum

Selamat hari isnin semua !!! hari tu saya pernah postkan cerita insurans kereta serba sedikit...sapa2 yang belum baca boleh lah klik di sini ... Hari sabtu tu check komen, ternampaklah satu komen dari seorang blogger.... saya tak kenal tapi tolong jawabkan jugalah soalan dia tu....cehh macam terrer ..tolong2 kan, apa salahnya...hehe
Soalan dia :-


Jawapan :-
Dalam kes langgar lari camni, kira bernasib baik kalau anda dapat mencatit no plate kenderaan tersebut....apa yang perlu anda buat jika ingin membuat tuntutan insurans, laporkan kepada polis kemalangan tu..beri no plate yang melanggar kepada pihak polis....kemudian sila rujuk kepada pihak insurans masing2 tentang kemalangan tu....sekarang ni, selalunya pihak insurans boleh mengenal pasti di mana kereta yang melanggar itu menginsuranskan keretanya...Jika syarikat insurans yang satu lagi dikenal pasti, anda boleh membuat tuntutan insurans dengan mereka *pihak insurans anda akan menerangkan prosudernya ... Tetapi jika kereta yang melanggar tu tidak diinsuranskan di mana2 syarikat *tiada roadtax lah tu, anda tidak dapat berbuat apa2 selain membuat tuntutan di syarikat insurans anda sendiri, ini bermakna diskaun non claim bonus anda akan hilang untuk tahun yang berikutnya....memang sakit hati sebab bukan salah ko, tapi terpaksa guna insurans sendiri kan....huhu

Diharap jawapan ni serba sedikit menjawab persoalan kawan kita tu yek.....kalau ingin yang lebih detail, sila rujuk kepada mereka yang lebih pakar dalam bidang ni *saya baru setahun jagung dalam bidang ni



Note : Dah abiss kredit semua BE....bilalah agaknya Encik Nuffnang nak bagi BE baru agaknya....emmmm

Comments

  1. moral of the story, sila catit no plate no keta yg langgar.. ;p

    ReplyDelete
  2. MMG GERAM DGN KES LANGGAR LARI NI KAN
    X BERTANGGUNGJWB BETUL

    ReplyDelete
  3. wah...dapt juga pengetahuan ttg insuran ni...
    erm! mmg sakit hati klu kes langgar lari ni..tak pasal2 kita jd mangsa..

    ReplyDelete
  4. Sekarang banyak sangat kes langgar lari..

    ReplyDelete
  5. tq share this ye,

    ReplyDelete
  6. wah tukang jawap pula si mia sekarang ni..hehe. bagus2 untuk tatapan/rujukan semua..:)

    ReplyDelete
  7. Wah Pakar Insurance boleh menjawab apa sahaja berkenaan insurance ni hehe....

    ReplyDelete
  8. Lastime kami accident kat KL, buat report polis, tapi pihak satu lagi tu tak nak mengaku salah and polis pun nak tutup kes cepat2, suruh kami settle kan dengan insurance masing2 jer. Sakit hati betul, dah sah2 orang tu masuk lorong salah.
    Pengajaran, kalau mmg nak claim for other party insurance, kena keep fighting.

    ReplyDelete
  9. bahaya juga kes langgar lari ni kan..tapi info ni berguna

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc