Skip to main content

Menjawab soalan....katanya

Assalamualaikum

Selamat hari isnin semua !!! hari tu saya pernah postkan cerita insurans kereta serba sedikit...sapa2 yang belum baca boleh lah klik di sini ... Hari sabtu tu check komen, ternampaklah satu komen dari seorang blogger.... saya tak kenal tapi tolong jawabkan jugalah soalan dia tu....cehh macam terrer ..tolong2 kan, apa salahnya...hehe
Soalan dia :-


Jawapan :-
Dalam kes langgar lari camni, kira bernasib baik kalau anda dapat mencatit no plate kenderaan tersebut....apa yang perlu anda buat jika ingin membuat tuntutan insurans, laporkan kepada polis kemalangan tu..beri no plate yang melanggar kepada pihak polis....kemudian sila rujuk kepada pihak insurans masing2 tentang kemalangan tu....sekarang ni, selalunya pihak insurans boleh mengenal pasti di mana kereta yang melanggar itu menginsuranskan keretanya...Jika syarikat insurans yang satu lagi dikenal pasti, anda boleh membuat tuntutan insurans dengan mereka *pihak insurans anda akan menerangkan prosudernya ... Tetapi jika kereta yang melanggar tu tidak diinsuranskan di mana2 syarikat *tiada roadtax lah tu, anda tidak dapat berbuat apa2 selain membuat tuntutan di syarikat insurans anda sendiri, ini bermakna diskaun non claim bonus anda akan hilang untuk tahun yang berikutnya....memang sakit hati sebab bukan salah ko, tapi terpaksa guna insurans sendiri kan....huhu

Diharap jawapan ni serba sedikit menjawab persoalan kawan kita tu yek.....kalau ingin yang lebih detail, sila rujuk kepada mereka yang lebih pakar dalam bidang ni *saya baru setahun jagung dalam bidang ni



Note : Dah abiss kredit semua BE....bilalah agaknya Encik Nuffnang nak bagi BE baru agaknya....emmmm

Comments

  1. moral of the story, sila catit no plate no keta yg langgar.. ;p

    ReplyDelete
  2. MMG GERAM DGN KES LANGGAR LARI NI KAN
    X BERTANGGUNGJWB BETUL

    ReplyDelete
  3. wah...dapt juga pengetahuan ttg insuran ni...
    erm! mmg sakit hati klu kes langgar lari ni..tak pasal2 kita jd mangsa..

    ReplyDelete
  4. Sekarang banyak sangat kes langgar lari..

    ReplyDelete
  5. tq share this ye,

    ReplyDelete
  6. wah tukang jawap pula si mia sekarang ni..hehe. bagus2 untuk tatapan/rujukan semua..:)

    ReplyDelete
  7. Wah Pakar Insurance boleh menjawab apa sahaja berkenaan insurance ni hehe....

    ReplyDelete
  8. Lastime kami accident kat KL, buat report polis, tapi pihak satu lagi tu tak nak mengaku salah and polis pun nak tutup kes cepat2, suruh kami settle kan dengan insurance masing2 jer. Sakit hati betul, dah sah2 orang tu masuk lorong salah.
    Pengajaran, kalau mmg nak claim for other party insurance, kena keep fighting.

    ReplyDelete
  9. bahaya juga kes langgar lari ni kan..tapi info ni berguna

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a