Menjawab soalan....katanya - Mia - Memories of Mine

Latest

Monday, March 18, 2013

Menjawab soalan....katanya

Assalamualaikum

Selamat hari isnin semua !!! hari tu saya pernah postkan cerita insurans kereta serba sedikit...sapa2 yang belum baca boleh lah klik di sini ... Hari sabtu tu check komen, ternampaklah satu komen dari seorang blogger.... saya tak kenal tapi tolong jawabkan jugalah soalan dia tu....cehh macam terrer ..tolong2 kan, apa salahnya...hehe
Soalan dia :-


Jawapan :-
Dalam kes langgar lari camni, kira bernasib baik kalau anda dapat mencatit no plate kenderaan tersebut....apa yang perlu anda buat jika ingin membuat tuntutan insurans, laporkan kepada polis kemalangan tu..beri no plate yang melanggar kepada pihak polis....kemudian sila rujuk kepada pihak insurans masing2 tentang kemalangan tu....sekarang ni, selalunya pihak insurans boleh mengenal pasti di mana kereta yang melanggar itu menginsuranskan keretanya...Jika syarikat insurans yang satu lagi dikenal pasti, anda boleh membuat tuntutan insurans dengan mereka *pihak insurans anda akan menerangkan prosudernya ... Tetapi jika kereta yang melanggar tu tidak diinsuranskan di mana2 syarikat *tiada roadtax lah tu, anda tidak dapat berbuat apa2 selain membuat tuntutan di syarikat insurans anda sendiri, ini bermakna diskaun non claim bonus anda akan hilang untuk tahun yang berikutnya....memang sakit hati sebab bukan salah ko, tapi terpaksa guna insurans sendiri kan....huhu

Diharap jawapan ni serba sedikit menjawab persoalan kawan kita tu yek.....kalau ingin yang lebih detail, sila rujuk kepada mereka yang lebih pakar dalam bidang ni *saya baru setahun jagung dalam bidang ni



Note : Dah abiss kredit semua BE....bilalah agaknya Encik Nuffnang nak bagi BE baru agaknya....emmmm

12 comments:

  1. moral of the story, sila catit no plate no keta yg langgar.. ;p

    ReplyDelete
  2. MMG GERAM DGN KES LANGGAR LARI NI KAN
    X BERTANGGUNGJWB BETUL

    ReplyDelete
  3. wah...dapt juga pengetahuan ttg insuran ni...
    erm! mmg sakit hati klu kes langgar lari ni..tak pasal2 kita jd mangsa..

    ReplyDelete
  4. Sekarang banyak sangat kes langgar lari..

    ReplyDelete
  5. wah tukang jawap pula si mia sekarang ni..hehe. bagus2 untuk tatapan/rujukan semua..:)

    ReplyDelete
  6. Wah Pakar Insurance boleh menjawab apa sahaja berkenaan insurance ni hehe....

    ReplyDelete
  7. Lastime kami accident kat KL, buat report polis, tapi pihak satu lagi tu tak nak mengaku salah and polis pun nak tutup kes cepat2, suruh kami settle kan dengan insurance masing2 jer. Sakit hati betul, dah sah2 orang tu masuk lorong salah.
    Pengajaran, kalau mmg nak claim for other party insurance, kena keep fighting.

    ReplyDelete
  8. bahaya juga kes langgar lari ni kan..tapi info ni berguna

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!