Skip to main content

Hijau Kampung ku

Assalamualaikum


Dua hari blog sunyi sebab puannya bercuti.....balik kampung katanya nak hilangkan segala stress mress semua...hari ni mula balik keja tapi untuk dua hari sahaja sebab hari jumaat ni merupakan cuti awam untuk Negeri Sabah....yehh cuti lagi
Mungkin dua tiga hari ni n3 berkaitan dengan kampung sahaja so harapnya jangan jemu yek.....Satu perkara yang paling best bila balik rumah di kampung ialah suasananya yang masih menghijau......





Pandangan di belakang rumah....masih penuh dengan hutan kecil.....nun di sana ada 2 batang pokok langsat....kalau musimnya, buahnya memang lebat....



Pokok sukun....ada dua pokok yang besar dan juga anak2 pokok yang lain....bila berbuah, hampir sekarung boleh dipungut hasilnya....dan awal2 lagi dipajak oleh orang yang buka gerai jual kuih....



 

Pokok kelapa yang tinggi melangit....dulu masa budak2 jangan tak percaya yek...aku boleh angkat satu guni besar buah kelapa yang dipungut untuk dikeringkan dan dijual.....buat belanja sekolah.... (^_^)



 

Halaman rumah....nampak pohon bambu yang besar tu...dari aku kecil ianya memang di situ....bapa belum ada hasrat lagi untuk menebangnya sebab kalau ianya dibersihkan memang terasa 'gondol' halaman depan rumah kami...tiada tempat redup untuk berlindung selepas budak2 bermain.....


Nampak pemandangan yang mnghijau semua tu, rindu pulak di kampung walaupun baru balik semalam......(^_^)

Comments

  1. siok kan blk kg! tenang ja rasa d kg..

    ReplyDelete
  2. Best nya suasana kampung... nyaman jak..
    hilang stress klu balik kg kan?...:)

    ReplyDelete
  3. ku lihat hijau...syiok kan!
    dah lama x ke kebun abah saya

    ReplyDelete
  4. sedap mata memandang..semuanya hijau...time bgn pagilah paling bestkan...udara segar :)

    ReplyDelete
  5. i love kampung....oh my gucci..nak kampung mcm ni jugak...

    ReplyDelete
  6. tiba2 terasa diri melayang2 ke kampung pulak... wakakakaka... nice pics la...nanti share lagi ek Mia...

    ReplyDelete
  7. sejuk mata memandang kehijauan alam sekitar

    ReplyDelete
  8. bestnya kampung mia nie...penuh kehijauan..pokok sukun pun byk yer kat situ..:)

    ReplyDelete
  9. syiok wooooh balik kmapung, hijau seluas mata memandang. best nya best nya bestnya.

    ReplyDelete
  10. Betullah Mia...redup mata memandang...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc