Skip to main content

Tukang Balut


Assalamualaikum

Dulu masa zaman sekolah rendah teringat masa cikgu kelas bahagi-bahagikan buku teks...bukan main lagi eksaited gila...lepas dapat buku teks, berkobar2 ni usung buku tu bawa balik ke rumah nak tunjukkan dengan bapa, suruh bapa tolong balutkan......sebab cikgu kelas dan bagitahu lepas dapat buku teks, balik rumah terus balut....
Buku teks kena jaga elok2 sebab bukan hak milik sepenuhnya, tahun depan kena kembalikan sebab budak tahun seterusnya yang guna buku teks tu...bapa yang sibuk pun terpaksalah melayan karenah anaknya ni, bukan buku saya sorang yang dibalutnya, buku kakak dan adik juga....masa tu bapa balut buku guna kertas minyak yang warna coklat tu....sebab tu yang paling murah, beli pembalut plastik mahal, bapa tak mampu....tapi walaupun semua balut guna kertas minyak hasilnya kami memang puas hati....semua buku nampak 'coklat', kemas jak nampak....


Masuk sekolah menengah, buku teks saya balut sendiri...kali ni guna pembalut plastik bunga2 tu....jiwa remaja kan..hehe Bila balut sendiri baru tahu kesusahan membalut buku teks ni.....mo orang yang punya 'bakat seni' saja yang boleh balut....nak nak lagi kalau dapat buku teks yang generasi ke berapa....sampai kulit luar dia dah lembik macam sotong......punyalah payah....Sekarang walaupun sudah lama meninggalkan zaman persekolahan, saya masih lagi balut buku teks sekolah....balut buku anak.....nasib baiklah saya mewarisi 'bakat membalut' daripada bapa...... (^_^)


Comments

  1. Betul tu..seronok, kadangkadang semangat cari pembalut yg cantikcantik..bile dh sekolah menengah jer baut guna plastik..hahha

    ReplyDelete
  2. zaman akak menyampul buku anak2 dah berlalu...semua anak2 akak dah besar,dah kije dah..tinggal yg bongsu je masih skolah,mujur ada kakak2 dia yg tolong sampulkan...

    ReplyDelete
  3. bestkan igt zzaman skolah dlu...:)

    ReplyDelete
  4. ingat dah x belajar ni SA bebas bab balut2 buku ni....tp la ni every year mmg tugas utama balut buku anak plak...sabar jer la..sib baik pandai balut sebab SA dulu perpustakawan sekolah...

    ReplyDelete
  5. dulu time sekolah saya pernah balut buku teks guna kertas surat kabar..hehe

    ReplyDelete
  6. kalu cikgu azie akan bg demerit kat students kalu tak balut buku..nasib ler[muka jahat]..hehe

    ReplyDelete
  7. sama la kiter. bz balut buku anak anak bila dah start sklh...

    ReplyDelete
  8. Haah tringat zaman balut2 buku ni.....sebiji dua ok lg...masuk buku ketiga dan seterusnya mula la penyakit malas tu dtg

    ReplyDelete
  9. nostalgia.. biasa time nak buka sekolah sibuk beli pembalut.. mm time tu adamcm2corak.. tp skarang senang, beli y dah siap tu...

    ReplyDelete
  10. sy cuba mengelak dari balut buku anak2 sebab mama depa lebih terer dlm bab tu...yes aku ngaku ..malas tp kalau anak merayu n kalau mama depa bz boleh je.

    ReplyDelete
  11. kalau buku teks hilang kena denda pulak tu... terbang RM mak ayah.

    ReplyDelete
  12. zaman sekolah haritu kakak yg tlg balutkan. heeeee..

    ReplyDelete
  13. Teringat jaman skolah. Tapi aku tak suka balut buku ☺☺

    ReplyDelete
  14. bila dpt buku, sy paling suke bab bab nak balut buku nih..nk2 buku baru lg suke balut...nmpk cntik je buku tuh

    ReplyDelete
  15. Samalah OKje ... tak habis2 jadi tukang balut haha..... tapi tuk yang kecik je... yg besar balut sendiri..

    ReplyDelete
  16. memang paling suka bab balut membalut buku ni... ha ha ha... ni nak offer secara percuma ni.... sapa yang memerlukan khidmat membalut buku dari saya... boleh jer...

    OKje nak ke?

    ReplyDelete
  17. sia pun suka balut buku yg jenis bga2 tu...hihihi... tp skrg rasanya sdh teda kan..?

    ReplyDelete
  18. aku skg pun membalut buku sebab keja di library

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang