Skip to main content

Tukang Balut


Assalamualaikum

Dulu masa zaman sekolah rendah teringat masa cikgu kelas bahagi-bahagikan buku teks...bukan main lagi eksaited gila...lepas dapat buku teks, berkobar2 ni usung buku tu bawa balik ke rumah nak tunjukkan dengan bapa, suruh bapa tolong balutkan......sebab cikgu kelas dan bagitahu lepas dapat buku teks, balik rumah terus balut....
Buku teks kena jaga elok2 sebab bukan hak milik sepenuhnya, tahun depan kena kembalikan sebab budak tahun seterusnya yang guna buku teks tu...bapa yang sibuk pun terpaksalah melayan karenah anaknya ni, bukan buku saya sorang yang dibalutnya, buku kakak dan adik juga....masa tu bapa balut buku guna kertas minyak yang warna coklat tu....sebab tu yang paling murah, beli pembalut plastik mahal, bapa tak mampu....tapi walaupun semua balut guna kertas minyak hasilnya kami memang puas hati....semua buku nampak 'coklat', kemas jak nampak....


Masuk sekolah menengah, buku teks saya balut sendiri...kali ni guna pembalut plastik bunga2 tu....jiwa remaja kan..hehe Bila balut sendiri baru tahu kesusahan membalut buku teks ni.....mo orang yang punya 'bakat seni' saja yang boleh balut....nak nak lagi kalau dapat buku teks yang generasi ke berapa....sampai kulit luar dia dah lembik macam sotong......punyalah payah....Sekarang walaupun sudah lama meninggalkan zaman persekolahan, saya masih lagi balut buku teks sekolah....balut buku anak.....nasib baiklah saya mewarisi 'bakat membalut' daripada bapa...... (^_^)


Comments

  1. Betul tu..seronok, kadangkadang semangat cari pembalut yg cantikcantik..bile dh sekolah menengah jer baut guna plastik..hahha

    ReplyDelete
  2. zaman akak menyampul buku anak2 dah berlalu...semua anak2 akak dah besar,dah kije dah..tinggal yg bongsu je masih skolah,mujur ada kakak2 dia yg tolong sampulkan...

    ReplyDelete
  3. bestkan igt zzaman skolah dlu...:)

    ReplyDelete
  4. ingat dah x belajar ni SA bebas bab balut2 buku ni....tp la ni every year mmg tugas utama balut buku anak plak...sabar jer la..sib baik pandai balut sebab SA dulu perpustakawan sekolah...

    ReplyDelete
  5. dulu time sekolah saya pernah balut buku teks guna kertas surat kabar..hehe

    ReplyDelete
  6. kalu cikgu azie akan bg demerit kat students kalu tak balut buku..nasib ler[muka jahat]..hehe

    ReplyDelete
  7. sama la kiter. bz balut buku anak anak bila dah start sklh...

    ReplyDelete
  8. Haah tringat zaman balut2 buku ni.....sebiji dua ok lg...masuk buku ketiga dan seterusnya mula la penyakit malas tu dtg

    ReplyDelete
  9. nostalgia.. biasa time nak buka sekolah sibuk beli pembalut.. mm time tu adamcm2corak.. tp skarang senang, beli y dah siap tu...

    ReplyDelete
  10. sy cuba mengelak dari balut buku anak2 sebab mama depa lebih terer dlm bab tu...yes aku ngaku ..malas tp kalau anak merayu n kalau mama depa bz boleh je.

    ReplyDelete
  11. kalau buku teks hilang kena denda pulak tu... terbang RM mak ayah.

    ReplyDelete
  12. zaman sekolah haritu kakak yg tlg balutkan. heeeee..

    ReplyDelete
  13. Teringat jaman skolah. Tapi aku tak suka balut buku ☺☺

    ReplyDelete
  14. bila dpt buku, sy paling suke bab bab nak balut buku nih..nk2 buku baru lg suke balut...nmpk cntik je buku tuh

    ReplyDelete
  15. Samalah OKje ... tak habis2 jadi tukang balut haha..... tapi tuk yang kecik je... yg besar balut sendiri..

    ReplyDelete
  16. memang paling suka bab balut membalut buku ni... ha ha ha... ni nak offer secara percuma ni.... sapa yang memerlukan khidmat membalut buku dari saya... boleh jer...

    OKje nak ke?

    ReplyDelete
  17. sia pun suka balut buku yg jenis bga2 tu...hihihi... tp skrg rasanya sdh teda kan..?

    ReplyDelete
  18. aku skg pun membalut buku sebab keja di library

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a