Skip to main content

Re Publish - Henpon

Assalamualaikum
Salam Jumaat......belum terlewat untuk saya ucapkan Salam Maulidur Rasul yang kita raikan semalam.....Semalam Puan blog bercuti so tida ada n3 di publishkan...... (^____^) dah tengo tajuk di atas kan, so paham2lah konon sendiri yek.....saya mempublishkan balik n3 saya tahun 2007 (lama kan suda tapi blog masi suam2 kuku jugak, manakan tidak update bulan ni, pastu senyap, update lagi 3 bulan kemudian, senyap lagi, macam mana mo maju...hehe) ...masa tu baru jak berkecimpung dalam dunia blogger.......
Kalau saya ingat masa mula-mula handphone atau telefon mudah alih ini keluar..bukan macam sekarang dia punya bentuk..ada macam beg yang diangkat lepas tu adalah telefonnya..tiada wayarlah konon..selalunya orang-orang kaya saja yang gunalah sebab harga masa tu mo fikir 2 3 kali kalau mo beli...lepas tu baru keluar handphone yang tida dia punya beg2...hanya telefon sajalah...kira upgrade sikitlah....kalau tidak ingat rupa handphone tu..ingat saja ayat ni..."ini handphone ni kalau bikin baling anjing, mati terus bah anjing tu"...hah !!!..mesti ingat suda macam mana besar dan berat handphone tu...... 
Yang saya ingat (yang saya taulah) model handphone yang first2 orang tau ialah model Nokia...barulah keluar model2 yang lain macam Motorola, Siemens dll.....semua handphone masa ni mesti ada antena..kalau mo bercakap mesti tarik antena dulu...semakin panjang antena ditarik semakin jelas siaran.... 
Saya pun tidak mahu ketinggalan untuk merasa ada handphone...lupa plak nak bagi tahu..handphone ni semakin lama semakin mudah untuk dibeli pasal harganya pandai jatuh..tapi ikut model jugalah..Handphone saya yang pertama model Nokia..kira yang terkinilah pada masa tu..dalam RM 600 lebih saya beli..no handphone 018-XXXXXXX..tak ingat suda..lepas tu tukar handphone lagi..pakai model Siemens dalam RM 300 lebihlah harganya..Handphone ketiga saya guna, Model Nokia gak tapi yang kecil sikit tu..masa tu dah pakai sim card sudah...ini saya tak beli sendiri.....Encik hubby yang belikan.... 
dan handphone yang last sekali saya guna...juga Model Nokia (pengguna setia)..mesti orang tau kalau saya cakap 'handphone sabun'...sebab bentuk handphone tu macam sabun..gemuk2 bujur2 gitu..he he..masa beli model ni baru keluar..so paham2 ajalah harganya...ada kamera..boleh dengar lagu...macam2 lagilah...dalam RM 1000 lebih gitu....tapi sekali lagi hubby juga yang kasi beli....saya guna jak....sekarang harga handphone jenis yang saya guna tu dah jatuh dia punya harga....dalam RM 400 lebih lagi....sampai sekarang saya masih guna handphone tu...beli tahun 2005..so dekat 2 tahun lebih sudahkan dia punya umur..walaupun banyak model handphone yang canggih2 dipasaran, saya tetap setia juga dengan handphone saya sekarang....belum rosak kan..yang penting dapat bertelefon.....JANGAN MEMBAZIR.......
Itu n3 saya pada tahun 2007......telah di modifiedkan sedikit bahasanya agar lebih mudah di fahami.....sebenarnya saya tukar lagi henpon tahun 2010 tu jadi sila abaikan ayat JANGAN MEMBAZIR tu.  tak ssessuaii...ni kali Model Sonny Erricson yang slide kaler maroon tu, model lupa dah....harga dia masa tu dekat seribu juga....masa tu henpon ala-ala iphone belum wujud lagi.....hinggalah tahun 2011 tu (baru setahun guna Sonny Erricson) dah tukar henpon baru lagi.....Samsung Galaxy S Plus.....bukan apa, nak juga merasa tekan keypad guna jari telunjuk....hehehe selalu kan guna ibu jari..... 
 Note : baca di sini untuk original N3.....

Comments

  1. kalau orang yg gila gajet hp terbaru memang tak lepas peluang, tp bg pcl..tu semua tak kesah selagi boleh digunakan dan tak ketinggalan jauh sangat terkebelakang.

    ReplyDelete
  2. cikgu pun pengguna setia henpon NOrKIAh....pernah beli sony erricson...tp kejap jer rosak sbb beli yg china mari....sekarang masih setia dgn NOrKIAh hehe

    ReplyDelete
  3. anum emmang gila gajet tp ikut kemampuan

    ReplyDelete
  4. Kakak merasa guna telefon macam beg itu Mia. Sebab masa tu kakak kerja di site - projek membina resort. Sistem h/p biasa pun tak boleh sebab tak ada line so guna tel beg itu.

    Kakak jenis tak kisah asal boleh guna. Org punya canggih macam mana pun kakak tak kisah.

    ReplyDelete
  5. mmg henpon zaman dulu bagak2...henpon pertama sy ericsson...

    ReplyDelete
  6. haha.. lucu bah Mia klu cerita HP ni kan..dulu hp baling anjing boleh mati..punya besar..haha..
    hp 1st sy guna Nokia 3310 (punya lah excited masa tu). skrg guna samsung jg yg murah2 jak..hehe:)

    ReplyDelete
  7. hp pertama sy siemens warna biru ada antena. hahahahah... 3310 hp kedua. ;p so far, blm pernah pakai android pnya fon sbb pakai BB. :)

    ReplyDelete
  8. yang penting boleh digunapakai. mula pakai nokia, pastu sony, pastu nkia balik.hii

    ReplyDelete
  9. sia 1st model pakai nokia 3310, pastu sony ericson, dan yg terbaru samsung la.. so far pakai samsung mmg best (^_^)

    ReplyDelete
  10. banyak kenangan bila bercerita tentang hp.

    ReplyDelete
  11. guna mana yg perlu.ikut keperluan

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc