Skip to main content

Sesat

Assalamualaikum
Korang pernah sesat ke? sesat dalam hutan ke, sesat kat bandar ke.....sesat bila ko masuk bangunan ni keluar bangunan lain pulak.....sesat yang camtu....saya ?? teramatlah mudah sesat (bukan sesat yang lain ok)....dalam shopping complex pun boleh sesat.....masuk pintu ni, lepas tu tak tahu suda di mana nak keluar....pastu terus panik....padahal dalam shopping complex jak pun......Tahun 1999 pertama kali pegi Kota Kinabalu sorang2 sebab study kan....(sian anak kampung kluar ke bandar)..masa nak cari stesen bas untuk balik ke kampung, punyalah payah, siap minta lukiskan map lagi dengan kakak cara nak pegi stesen bas tu....punyalah skema menuju ke stesen bas, orang boleh jalan yang short cut gitu saya terpaksa pusing jauh sebab takut sesat tak dapat balik kampung....huhu
Percaya atau tidak.....saya pandu kereta hanya untuk pergi ke tempat keja dan balik rumah lepas keja....kalau melencong sikit dari jalan yang biasa saya lalui memang kompem sesat...hehe Pandu kereta dah dekat 4 tahun tapi jalan KK belum hafal2 lagi...kalau keluar berjalan memang hubby yang drive...pernah juga drive balik ke Kota Marudu sendiri tapi hubby escort di belakang...kita orang bawa 2 kereta...sendiri balik belum pernah lagi....
Tempat letak kereta di shopping mall satu hal lagi....saya tak pernah parking sendiri kecuali di Centre Point KK tu....itupun kerana TERPAKSA dan sebelum pegi sana berapa kali minta tunjuk hubby cara2 masuk dan cara2 keluar....tahun 2006 bulan 10 pernah tinggal sebulan di KL sebab training....punyalah nak nangis sebab sebenarnya itu kali kedua pegi KL...yang pertama kali pun sekejap jak singgah sebab pegi Terengganu....betul2 berdikari ni sorang diri...tapi nasib baik company bagi hotel yang dekat dengan tempat kerja...belakang Sungei Wang kat Jalan Bukit Bintang tu saja....masuk Sungei Wang sesat sebab masuk pintu lain keluar pintu lain padahal ko bole pusing bangunan tu saja pun kalau nak balik hotel...ini tidak, masuk balik Sungei Wang nak cari pintu mula2 masuk tu....panik sebab sesat....
Memang banyak kali kena bebel oleh hubby sebab "kelemahan" ni....tapi apa boleh buat, bab2 hafal jalan ni memang saya FAILED..... :P

Comments

  1. selalu gak sesat dalam shopping mall besar2

    ReplyDelete
  2. Samalah kita nok. Tau jalan gi keja & balik keja. Semalam aku sesat barat nak cari bank. Pada hal selalu jer lalu kat situ. Pastu mulalah menggelabah.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah AJ jarang sesat la kalau area2 KL ni.....
    Tapi dulu penah sesat sekali cari parking lot masa kat Mid Valley..
    Hehhehehe..
    Sejam cari kete tak jumpa.....

    ReplyDelete
  4. lelama biasa la tu... in shaa Allah

    ReplyDelete
  5. hmmm..siannya masalah sesat nie tak dapek nak nolong..biasanya kalau kita jenis dependent kot mudah sesat..sy kalau parking ker, drive ker sorang2 jrg sesat sbb dah buat homework utk kenal jln..heheh

    ReplyDelete
  6. Kakak rasa kita lebih-kurang sama. Kakak pun kadang terasa masuk/pergi lain bila keluar/balik jadi lain itu yg panic dan jadi sesat.

    ReplyDelete
  7. d kl ni kan mcm jalan bkn mcm kk, so komfem sesat punya la specially area yg nda biasa mcm damansara. kalau telimpas simpang, naaa... habis la.. u-turn pun susah d sini. tp kalau d mall, jarang sesat. kalau parking, satu tips yg sy selalu buat, ingat kedai2 bila masuk dari kwsn parking. so, bila mau keluar, cari balik tu kedai. :)

    ReplyDelete
  8. ALA,KESIAN NYA..BUI KALAU DH SLL GUNA JLN YG SAMA,MMG AKAN INGAT SAMPAI BILA2..

    KALAU G SHOPPING KOMPLEKS,MULA2 RS MCM NK SESAT JUGAK TP BILA DH SLL PG MMG AKAN INGAT PUNYALAH..HEHE

    ReplyDelete
  9. aku mun jalan KK buli lagi mun KL>.mau nanges jua kali

    ReplyDelete
  10. pssstttt cikgu jenis penakut bawak kete. rela parking keta jauh2 asalkan senang nak dpt parking dan biasa dgn tempat tu hehehe....setakat ni tak pernah sesat lagi la

    ReplyDelete
  11. he he KA pun pernah alamai pengalaman sesat ni

    ReplyDelete
  12. hahaha kalau shopping mall belum lagi la..ahaha..

    ReplyDelete
  13. setakat ni semua jalan saya redah jer... mula2 memang la x confident kan... tapi lama2 bila dah biasa... dah expert gitu... ^_^ bawak keta ni nak kena redah... kalau x sampai bila pun x belajar jalan...sungguh...

    tapi sekarang ni senang sis... pakai jer GPS... ^_^

    ReplyDelete
  14. Saya sesat kalau x ingat jalan..huhu..scepially jalan yang tidak pernah saya lalu..bila lalu balik confirm x ingat..huhu

    ReplyDelete
  15. hehehe...sia pernah sesat jugak kalau time itu mst jd panic mau ngs... sbbtu nda buli jln surang2 :D

    ReplyDelete
  16. kalau asyik bercakap2/berborak sepanjang jalan masa drive kereta, memang boleh sesat ...dah banyak kali dah..

    ReplyDelete
  17. kita pandu sendiri rasanya boleh hafal jln..kalau duduk sebelah..mmg sesat..

    ReplyDelete
  18. kita pandu sendiri rasanya boleh hafal jln..kalau duduk sebelah..mmg sesat..

    ReplyDelete
  19. hehehe
    mesti sbb hanya g kj blk kj kot..yg lain selalunya g dgn hubby kan..yu sbb kot sesat :)

    ReplyDelete
  20. pernah sesat tp selalunya akan bertanya..kalau x tanya memang panik..

    ReplyDelete
  21. pernah sesat kat time square sbb tak ingat parking keta kat mana.
    dua laki binik punya la gelabah..haha

    keta parking kat bawah skali. sabaq jela.naik turun mencari.

    ReplyDelete
  22. pernah sesat juga..dulu sesat di 1B..panjang kwsn tu susah cari tmpt byr tiket parking..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a