Skip to main content

ATM

Assalamualaikum
Bukan cerita Angkatan Tentera Malaysia tapi Automatic Teller Machine.....tadi dengar cerita di radio HotFM tentang artis Lisa Surihani yang kehilangan duit RM50 ribu dari accountnya...check2 kat bank, kata pihak bank kad ATM dorang baru jak di tukar yang baru.....sapa yang tukar ? masih dalam siasatan lagi....sian Puan Lisa kita ni...
Saya pun pernah ada pengalaman yang sama....tapi bukanlah duit hilang dari akaun, tapi duit terlebih lah pulak....hari tu check akaun, tengok gaji dah masuk ke belum....tiba2 nampak amount dia lebih daripada yang biasa....company bagi bonus ke ? (bonus apa tengah2 tahun)....saya dapat saguhati ke daripada company ? macam2 lah tekaan konon.....kira2 nak keluarkan duit, terus cancel sebab tak senang hati dari mana datangnya duit yang terlebih tu...esoknya sampai opis terus kol HR....HR tolong checkkan, rupa2nya pihak bank yang ada masalah semasa kreditkan gaji ke akaun pekerja....tu yang jadi terlebih tu...HR bagi 2 penyelesaian, pertama just pulangkan balik duit terlebih tu ke akaun company atau cara dua, guna jak duit tu, bulan depan gaji masuk kuranglah konon....saya ambik penyelesaian yang pertama tu.....tak mo lah guna duit tu sebab takut bulan depan nanti abis lari budget....
Kalau saya ada niat yang jahat, memang nak diamkan saja dan guna duit tu sebabnya bukannya sikit yang terlebih tu, 1000.... boleh shopping sakan, tapi tak baik tau ambil duit yang belum tentu hak kita kan....(^_^)
P/S : Amount dalam account Nuffnang berkurang lagi....bermasalah betul ke Nuffnang punya sistem ni sampai amount dalam tu sekejap ada sekejap takda ( macam biskut chipsmore pulak ) .... mood  - slow version ( bukan pasal Nuffnang tapi sebab hujan sejak pagi lagi, rasa malas nak pegi keja, macam best jak 'berkubang' dalam selimut...hehe )

Comments

  1. saya plak hari gaji check akaun takde masuk~lagi sedih~~gaji leawat plak~keh keh~

    ReplyDelete
  2. Jujur dalam diri itu yg penting. Kalau tak pulang pun pihak company boleh detect juga lambat-laun bila ada short dimana-mana...

    ReplyDelete
  3. knapa inquiry jer kat nuffnang?huhu

    ReplyDelete
  4. ada dengar cerita, saya baru baca semalam dekat blog someone ni..cakap ada penipu atm..dia punya keyboard untuk tekan tu ada dua lapisan. kalau kita masuk je no pin kita guna keyboard tu, orang itu boleh pindahkan duit kita tanpa guna card.

    ReplyDelete
  5. Ada dgr hotfm juga. Kesian kan. Banyak plak tu.

    Baguslah...jujur tu penting.

    Mia, last week nanang saya pon kena tolak. Ptg tu baru amount kembali seperti sedia kala. Ada lah problemnya tu.

    ReplyDelete
  6. tak pernah pulak jadi camtu . apapun tahniah :) sbb kejujuran kamu :-)

    ReplyDelete
  7. Setuju dengan penyelesaian Tuan tanah...duit tu kalau kite guna pun tak ada berkatnya. dah bukan hak kita.

    ReplyDelete
  8. ish..kesian kt lisa..byk tu...xpnh lg kne & xnk kena..smuge djauhkan la...ish...tkutnya la kn

    ReplyDelete
  9. @Kakzakie:a'a kak, kalau tak pulang balik, company memang akan siasat juga napa ada short kan...

    ReplyDelete
  10. @Rafhani:Memang banyak...kalau aku mo meraung hilang duit banyak camtu...

    ReplyDelete
  11. @Nurul Aini: tulah sekarang nak kena hati2 bila mabik duit kat ATM...

    ReplyDelete
  12. @Fiza Rahman: Agaknya Nuffnang dah pening kepala...hehe

    ReplyDelete
  13. @Mira Adzlia: Memang sakit hati bila duit yg ko kumpul susah payah tiba2 hilang gitu jak...huhu

    ReplyDelete
  14. mcm2 cerita lah ATM ni dari dulu lagi... short duitlah,, lebih duitlah... yg penting kena jujurlah kan !

    ReplyDelete
  15. bagus nya MIa...klu ada sesetengah org tu diam jak..huhu..benda klu bkn hak kita mmg berdosa kita ambil..
    tapi kesian plak Lisa tu..byk tu 50K..:(

    ReplyDelete
  16. setakat nih ok jer lum jd cmtu lg

    ReplyDelete
  17. a`aa..saya ada terbaca semalam..

    bukannya sikit tu..kalau saya tak tido malam dok memikir

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang