Skip to main content

Kambing Penyet

Assalamualaikum
Tengahari camni wajib n3 pasal makanan....hehe
Pernah dengar kambing penyet ?? selalu kita makan nasi ayam penyet jak kan....cuti sekolah hari tu kami singgah makan di sebuah restoran yang menyediakan makanan ala-ala Jawa gitu....memandangkan mak ada di rumah masa tu, bawalah dia sama2 makan di restoran tu, mak kan berketurunan Jawa haruslah makan makanan ala ala Jawa (tetiba pula, takda kena mengena langsung)...selalunya kalau dah kedai makanan berkonsepkan Jawa, wajib ada Ayam Penyet......dan yang paling menarik perhatian hubby ialah Kambing Penyet, saya tak tertarik pun sebab tak makan kambing....

Antara menu yang ada dijual di sini....ambik ko semua dalam bahasa Jawa....nasib baik ada translatenya....

Hidangan yang kami order, ayam penyet, kambing penyet, ayam pukul dan kangkung belacan.....makan sini nasi dia bagi free jak....so boleh tambah sapa2 yang bukan dalam program diet....

Ni pula minuman yang kita order, saya dan mak order orange juice, hubby order cendol dan Shumi Shamzi order milo panas.....

Sapa-sapa yang tinggal area KK, ni boleh cuba makan menu kambing penyet di Koki Bandung....restoran dia dekat Alamesra, Jalan Sulaman bersebelahan dengan bangunan Binapuri....(^_^)  

Comments

  1. segala mcm penyet2 pun ade ye hehehe

    ReplyDelete
  2. kambing penyet?! Hmm.. sy still stick with udang penyet and sometimes daging penyet.. :)

    ReplyDelete
  3. hehehe....mcm2 nama... Sedap ker? Nsb baik sa jenis nda mkn kambing :P

    ReplyDelete
  4. tak penah lagi makan kambing penyet~he~~

    ReplyDelete
  5. Berliur tgk ayam penyet tu.. sy tak makan kambing..hehe..wahh menu dlm bhs jawa.. kreatif juga..;)

    ReplyDelete
  6. mcm sdap jer kambing penyet tu..:)

    ReplyDelete
  7. Pertama kali dengar kambing penyet.. mesti sedap kan akak.

    ReplyDelete
  8. selalu mkn aym jer tak sgka kambing penyet pun ada hehe

    ReplyDelete
  9. pnah rse ayam pnyet je... hee.....

    ReplyDelete
  10. akak tak pernah dgr kambing penyet...hihihi first time dengar...

    ReplyDelete
  11. @Just: sya pulak tetap sama ayam penyet...hehe

    ReplyDelete
  12. @L: takdalah pula dalam menu tu....haha

    ReplyDelete
  13. @.:: Mrs Z ::.: tu lah pasal...ni pun 1st time kami jumpa....

    ReplyDelete
  14. @bujal X: sya pun...tapi tak teringin pulak nak rasa sebab bukan pengemar kambing...hehe

    ReplyDelete
  15. @normi nieza: mungkinlah....(tak minat kambing sebenarnya....hehe)

    ReplyDelete
  16. @iima ❥: tu lah pasal....kami pun baru jumpa menu ni....

    ReplyDelete
  17. @Che Rosliza Che Mat: unik kan menu dia...kambing penyet....hihihi

    ReplyDelete
  18. 1st time dengar Kambing Penyet.. jauh pulak.. kalau dekat pasti ku jejak Kambing Penyet ni hehhe

    ReplyDelete
  19. 1st time dengar kambing penyet... btw...salam kenal, singgah sini, jenguk2 kawasan, dan follow balik... ^_^

    ReplyDelete
  20. issh..kambing penyet pon ada kak.ayam pukul..jauh nak terbang ke kk ;;D

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a