Skip to main content

Kambing Penyet

Assalamualaikum
Tengahari camni wajib n3 pasal makanan....hehe
Pernah dengar kambing penyet ?? selalu kita makan nasi ayam penyet jak kan....cuti sekolah hari tu kami singgah makan di sebuah restoran yang menyediakan makanan ala-ala Jawa gitu....memandangkan mak ada di rumah masa tu, bawalah dia sama2 makan di restoran tu, mak kan berketurunan Jawa haruslah makan makanan ala ala Jawa (tetiba pula, takda kena mengena langsung)...selalunya kalau dah kedai makanan berkonsepkan Jawa, wajib ada Ayam Penyet......dan yang paling menarik perhatian hubby ialah Kambing Penyet, saya tak tertarik pun sebab tak makan kambing....

Antara menu yang ada dijual di sini....ambik ko semua dalam bahasa Jawa....nasib baik ada translatenya....

Hidangan yang kami order, ayam penyet, kambing penyet, ayam pukul dan kangkung belacan.....makan sini nasi dia bagi free jak....so boleh tambah sapa2 yang bukan dalam program diet....

Ni pula minuman yang kita order, saya dan mak order orange juice, hubby order cendol dan Shumi Shamzi order milo panas.....

Sapa-sapa yang tinggal area KK, ni boleh cuba makan menu kambing penyet di Koki Bandung....restoran dia dekat Alamesra, Jalan Sulaman bersebelahan dengan bangunan Binapuri....(^_^)  

Comments

  1. segala mcm penyet2 pun ade ye hehehe

    ReplyDelete
  2. kambing penyet?! Hmm.. sy still stick with udang penyet and sometimes daging penyet.. :)

    ReplyDelete
  3. hehehe....mcm2 nama... Sedap ker? Nsb baik sa jenis nda mkn kambing :P

    ReplyDelete
  4. tak penah lagi makan kambing penyet~he~~

    ReplyDelete
  5. Berliur tgk ayam penyet tu.. sy tak makan kambing..hehe..wahh menu dlm bhs jawa.. kreatif juga..;)

    ReplyDelete
  6. mcm sdap jer kambing penyet tu..:)

    ReplyDelete
  7. Pertama kali dengar kambing penyet.. mesti sedap kan akak.

    ReplyDelete
  8. selalu mkn aym jer tak sgka kambing penyet pun ada hehe

    ReplyDelete
  9. pnah rse ayam pnyet je... hee.....

    ReplyDelete
  10. akak tak pernah dgr kambing penyet...hihihi first time dengar...

    ReplyDelete
  11. @Just: sya pulak tetap sama ayam penyet...hehe

    ReplyDelete
  12. @L: takdalah pula dalam menu tu....haha

    ReplyDelete
  13. @.:: Mrs Z ::.: tu lah pasal...ni pun 1st time kami jumpa....

    ReplyDelete
  14. @bujal X: sya pun...tapi tak teringin pulak nak rasa sebab bukan pengemar kambing...hehe

    ReplyDelete
  15. @normi nieza: mungkinlah....(tak minat kambing sebenarnya....hehe)

    ReplyDelete
  16. @iima ❥: tu lah pasal....kami pun baru jumpa menu ni....

    ReplyDelete
  17. @Che Rosliza Che Mat: unik kan menu dia...kambing penyet....hihihi

    ReplyDelete
  18. 1st time dengar Kambing Penyet.. jauh pulak.. kalau dekat pasti ku jejak Kambing Penyet ni hehhe

    ReplyDelete
  19. 1st time dengar kambing penyet... btw...salam kenal, singgah sini, jenguk2 kawasan, dan follow balik... ^_^

    ReplyDelete
  20. issh..kambing penyet pon ada kak.ayam pukul..jauh nak terbang ke kk ;;D

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang