Skip to main content

Fobia 'badan lembik'

Assalamualaikum.....
*
*
*
Sapa-sapa di luar sana mesti ada fobia dengan sesuatu kan.......tipulah kalau cakap tiada...mesti ada juga tu....tidak kisahlah benda tu apa....tapi kebanyakkannya mesti fobia dengan haiwan aka binatang......saya pada mulanya dulu ni konpiden memang tidak fobia dengan apa-apa.....kira ok sajalah konon tu......kalau nampak kawan-kawan yang terjerit bila nampak lipas....teruslah eksen....elleeehhhh setakat lipas pun mo jerit-jerit.......gadis sungguh......itu masa sekolah rendah......tapi bila masuk ke sekolah menengah pula, saya sudah pandai geli dengan binatang yang berbadan lembik........geli yang teramat-amat gelilah.....(itulah dulu suka sangat ketawakan orang, sekarang rasalah) saya sangatlah fobia dengan ulat, cicak, katak, cacing dan sespesis dengannyalah.....
*
*
Saya ingat lagi, masa sekolah menengah tengah tunggu bas mo pegi sekolah....terasa macam ada sesuatu yang bergerak dalam tudung sekolah....pegang2 dari luar tudung tu, lembik jak badan dia....selak tudung sekolah, tiba2 seekor cicak melompat keluar......apalagi terjerit2 satu orang macam cacing kepanasan, nasib baik masa tu seorang saja sebab tunggu depan rumah , kalau tengah tunggu di bus stop awam macam mana.....
*
*
masa masuk form 6 tu, mesti semua pernah kena orientasi oleh student2 upper 6 tu kan.....adakah patut kami kena beri tugas cari siput ba** tu.....sudahlah badannya lembik, berair2 lagi tu.....eeehhhh....saya rela kena denda daripada pegang binatang tu......
*
*
Kalau tengah nonton tv cerita dokumentari tu, tiba-tiba keluar cerita ulat2 tu.....eeehh mo tegak semua bulu roma.....gelliiiii padahal dalam tv ja pun......masa tengah potong2 sayur sawi tu.....tiba2 nampaklah ulat hijau yang kecil tu, alaah ulat sayur tu, tapi punyalah terkejut beruk, sayur terpelanting ntah kemana....
*
*
tapi hari tu, masa lawat zoo dengan anak2, adalah nengo pertunjukkan haiwan, adalah seekor ular sawa tu.....tidak tahu mana datang kekuatan kononnya mo genggam badan ular tu.....mo test rasa camna dia punya kelembikkan....depan ular ni jantung berdegup2 sudah.....tangan bersedia mo genggam dan................................yaikkksssss tidak mampu rasanya.....mo gugur jantung....lembiknya badannya, padahal sentuh guna jari telunjuk jak pun.......memang sahlah ko Mia.....fobia dengan si 'badan lembik'
^
^
^
Jangan tertipu dengan gambar tu, macam pegang tapi tangan tidak sampai pun.....
*
*
*
Moral of the story, jangan suka ketawakan orang lain

Comments

  1. Ular?uhh,tabik le sapa yg sanggup pegang..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. samalah ngan akak, usahkan ular betul, ular getahpun takut..

    ReplyDelete
  4. Rafhani - memang tabik....saya eeehhh geli geleman sentuh ular tu....

    Kak Tini - thanks sebab singgah sini, ular getah ok tapi kalau benda hidup yang lembik tu langsung tidak boleh

    ReplyDelete
  5. hehehe.. takut dengan ular juga.. berlakon macam ni ok la.. tapi kalau pegang betul saya pun takut..

    ReplyDelete
  6. pokok manggis.....tulah pasal...eksen saja lebih masa ambik gambar tu.....

    ReplyDelete
  7. saya lain mia, x juga takut or geli. buli la pigang yang badan@ lebik ni tapi pastikan saya nampak. bukan yang tiba2 melekat di badan saya..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a