Skip to main content

Fobia 'badan lembik'

Assalamualaikum.....
*
*
*
Sapa-sapa di luar sana mesti ada fobia dengan sesuatu kan.......tipulah kalau cakap tiada...mesti ada juga tu....tidak kisahlah benda tu apa....tapi kebanyakkannya mesti fobia dengan haiwan aka binatang......saya pada mulanya dulu ni konpiden memang tidak fobia dengan apa-apa.....kira ok sajalah konon tu......kalau nampak kawan-kawan yang terjerit bila nampak lipas....teruslah eksen....elleeehhhh setakat lipas pun mo jerit-jerit.......gadis sungguh......itu masa sekolah rendah......tapi bila masuk ke sekolah menengah pula, saya sudah pandai geli dengan binatang yang berbadan lembik........geli yang teramat-amat gelilah.....(itulah dulu suka sangat ketawakan orang, sekarang rasalah) saya sangatlah fobia dengan ulat, cicak, katak, cacing dan sespesis dengannyalah.....
*
*
Saya ingat lagi, masa sekolah menengah tengah tunggu bas mo pegi sekolah....terasa macam ada sesuatu yang bergerak dalam tudung sekolah....pegang2 dari luar tudung tu, lembik jak badan dia....selak tudung sekolah, tiba2 seekor cicak melompat keluar......apalagi terjerit2 satu orang macam cacing kepanasan, nasib baik masa tu seorang saja sebab tunggu depan rumah , kalau tengah tunggu di bus stop awam macam mana.....
*
*
masa masuk form 6 tu, mesti semua pernah kena orientasi oleh student2 upper 6 tu kan.....adakah patut kami kena beri tugas cari siput ba** tu.....sudahlah badannya lembik, berair2 lagi tu.....eeehhhh....saya rela kena denda daripada pegang binatang tu......
*
*
Kalau tengah nonton tv cerita dokumentari tu, tiba-tiba keluar cerita ulat2 tu.....eeehh mo tegak semua bulu roma.....gelliiiii padahal dalam tv ja pun......masa tengah potong2 sayur sawi tu.....tiba2 nampaklah ulat hijau yang kecil tu, alaah ulat sayur tu, tapi punyalah terkejut beruk, sayur terpelanting ntah kemana....
*
*
tapi hari tu, masa lawat zoo dengan anak2, adalah nengo pertunjukkan haiwan, adalah seekor ular sawa tu.....tidak tahu mana datang kekuatan kononnya mo genggam badan ular tu.....mo test rasa camna dia punya kelembikkan....depan ular ni jantung berdegup2 sudah.....tangan bersedia mo genggam dan................................yaikkksssss tidak mampu rasanya.....mo gugur jantung....lembiknya badannya, padahal sentuh guna jari telunjuk jak pun.......memang sahlah ko Mia.....fobia dengan si 'badan lembik'
^
^
^
Jangan tertipu dengan gambar tu, macam pegang tapi tangan tidak sampai pun.....
*
*
*
Moral of the story, jangan suka ketawakan orang lain

Comments

  1. Ular?uhh,tabik le sapa yg sanggup pegang..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. samalah ngan akak, usahkan ular betul, ular getahpun takut..

    ReplyDelete
  4. Rafhani - memang tabik....saya eeehhh geli geleman sentuh ular tu....

    Kak Tini - thanks sebab singgah sini, ular getah ok tapi kalau benda hidup yang lembik tu langsung tidak boleh

    ReplyDelete
  5. hehehe.. takut dengan ular juga.. berlakon macam ni ok la.. tapi kalau pegang betul saya pun takut..

    ReplyDelete
  6. pokok manggis.....tulah pasal...eksen saja lebih masa ambik gambar tu.....

    ReplyDelete
  7. saya lain mia, x juga takut or geli. buli la pigang yang badan@ lebik ni tapi pastikan saya nampak. bukan yang tiba2 melekat di badan saya..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc