Skip to main content

Perkara orang suka buat pada hujung minggu

Assalamualaikum......
*
*
*
Hari sabtu dan ahad merupakan hari yang ditunggu-tunggu oleh semua orang, tidak kira budak2 kah, orang2 muda kah, orang2 tua kah, yang kerja, yang tidak berkerja.....bukan apa, kan 2 hari ni sahaja peluang untuk menghilangkan tensen, rehat2 dan lupakan sekejap kerja-kerja yang menimbun di opis.....(tolak public holiday dan cuti sekolahlah)....
Oklah, kita tengo apa orang suka buat pada hujung minggu
^
^
^

  • Bagi yang sudah berkeluarga tu, pegi piknik2 di tepi pantai.....bawa makanan dari rumah, makan ramai-ramai sambil tengo laut yang luas tu....kalau di area Kota Kinabalu ni selalu lihat orang piknik di Tanjung Lipat dan Pantai Tanjung Aru.....siap ada yang bawa buaian anak lagi.....
  • budak-budak sekolah, yang tahap2 sekolah rendah tu pujuk mak bapa jalan-jalan pegi playground, jalan-jalan pegi shopping kompleks.....bawa mak bapa makan kfc, mcdonald dll....tapi itu kalau yang duduk dekat bandar...kalau yang dekat kampung tu, pakat2 dengan kawan pegi mandi sungai, pegi lastik burung, kail ikan di sungai......(macam lagi best aktiviti dikampung kan)
  • Golongan remaja pula kalau hujung2 minggu ni, aktiviti utama, lepak2 dengan kawan2 di shopping2 kompleks....kalau anak2 orang berada tu bolehlah lepak2 di kfc ke, Burger King ke.....yang kurang berduit tu, beli air segelas, beli jeruk sebungkus, pastu lepak ramai2 di tangga atau kaki lima shopping mall tu.....
  • yang muda mudi sedang dilamun cinta tu konon.....hujung minggulah peluang untuk pegi dating......awal pagi sudak keluar, pegi breakfast sama2, pastu tunggu shopping kompleks buka sebab mo jalan2 disana, tengahari makan sama2, petang sikit pegi tepi pantai, cerita2, malamnya pegi tengo wayang........kira lengkaplah sehari tu aktiviti berdating.....(hehehe dulu2 pun buat begini juga, tidak salah kan asalkan tahu batasan)
  • Bagi yang warga emas tu pulak, lebih suka duduk dirumah waktu hujung2 minggu ni.....sebabnya diaorang sedang menunggu mana tahu anak2 dan cucu mereka datang menjenguk di hujung2 minggu ni....macam sedih pula kan.......so yang rasa2 tiada apa2 mo buat pada hujung minggu tu, rajin2lah jenguk orang tua di kampung....bagi yang tinggal jauh tu jangan pula dijadikan alasan tidak dapat nengok orang tua di kampung....sekali sekala ambillah cuti khas untuk lawat orang tua selagi mereka masih ada.....(teringat pula mak bapa di kampung, baru minggu lalu lawat diaorang isk isk)
*
*
*
itu cuma apa yang saya nampak dan alamilah.....walau apa pun aktiviti yang dibuat dihujung minggu biarlah ianya berfaedah dan menggembirakan semua pihak (maksudnya, anak2, ibu bapa, kawan2, sedara mara dan semualah yang sewaktu dengannya).....bye


Peringatan : Besok kerja.....jangan buat2 lupa pula 

Comments

  1. ya mia yg akhir tu bikin sedih..nah kalo ada masa rajin2 kamu balik lawat ibu bapa ah..hehe
    happy kerja besok mia..:)

    ReplyDelete
  2. sabtu dan ahad adalah hari tido sedunia. hehehe

    singgah serang balas... hehehe

    ReplyDelete
  3. NM02....tengkiu sebab datang berkunjung ke sini.....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang