Skip to main content

Perkara orang suka buat pada hujung minggu

Assalamualaikum......
*
*
*
Hari sabtu dan ahad merupakan hari yang ditunggu-tunggu oleh semua orang, tidak kira budak2 kah, orang2 muda kah, orang2 tua kah, yang kerja, yang tidak berkerja.....bukan apa, kan 2 hari ni sahaja peluang untuk menghilangkan tensen, rehat2 dan lupakan sekejap kerja-kerja yang menimbun di opis.....(tolak public holiday dan cuti sekolahlah)....
Oklah, kita tengo apa orang suka buat pada hujung minggu
^
^
^

  • Bagi yang sudah berkeluarga tu, pegi piknik2 di tepi pantai.....bawa makanan dari rumah, makan ramai-ramai sambil tengo laut yang luas tu....kalau di area Kota Kinabalu ni selalu lihat orang piknik di Tanjung Lipat dan Pantai Tanjung Aru.....siap ada yang bawa buaian anak lagi.....
  • budak-budak sekolah, yang tahap2 sekolah rendah tu pujuk mak bapa jalan-jalan pegi playground, jalan-jalan pegi shopping kompleks.....bawa mak bapa makan kfc, mcdonald dll....tapi itu kalau yang duduk dekat bandar...kalau yang dekat kampung tu, pakat2 dengan kawan pegi mandi sungai, pegi lastik burung, kail ikan di sungai......(macam lagi best aktiviti dikampung kan)
  • Golongan remaja pula kalau hujung2 minggu ni, aktiviti utama, lepak2 dengan kawan2 di shopping2 kompleks....kalau anak2 orang berada tu bolehlah lepak2 di kfc ke, Burger King ke.....yang kurang berduit tu, beli air segelas, beli jeruk sebungkus, pastu lepak ramai2 di tangga atau kaki lima shopping mall tu.....
  • yang muda mudi sedang dilamun cinta tu konon.....hujung minggulah peluang untuk pegi dating......awal pagi sudak keluar, pegi breakfast sama2, pastu tunggu shopping kompleks buka sebab mo jalan2 disana, tengahari makan sama2, petang sikit pegi tepi pantai, cerita2, malamnya pegi tengo wayang........kira lengkaplah sehari tu aktiviti berdating.....(hehehe dulu2 pun buat begini juga, tidak salah kan asalkan tahu batasan)
  • Bagi yang warga emas tu pulak, lebih suka duduk dirumah waktu hujung2 minggu ni.....sebabnya diaorang sedang menunggu mana tahu anak2 dan cucu mereka datang menjenguk di hujung2 minggu ni....macam sedih pula kan.......so yang rasa2 tiada apa2 mo buat pada hujung minggu tu, rajin2lah jenguk orang tua di kampung....bagi yang tinggal jauh tu jangan pula dijadikan alasan tidak dapat nengok orang tua di kampung....sekali sekala ambillah cuti khas untuk lawat orang tua selagi mereka masih ada.....(teringat pula mak bapa di kampung, baru minggu lalu lawat diaorang isk isk)
*
*
*
itu cuma apa yang saya nampak dan alamilah.....walau apa pun aktiviti yang dibuat dihujung minggu biarlah ianya berfaedah dan menggembirakan semua pihak (maksudnya, anak2, ibu bapa, kawan2, sedara mara dan semualah yang sewaktu dengannya).....bye


Peringatan : Besok kerja.....jangan buat2 lupa pula 

Comments

  1. ya mia yg akhir tu bikin sedih..nah kalo ada masa rajin2 kamu balik lawat ibu bapa ah..hehe
    happy kerja besok mia..:)

    ReplyDelete
  2. sabtu dan ahad adalah hari tido sedunia. hehehe

    singgah serang balas... hehehe

    ReplyDelete
  3. NM02....tengkiu sebab datang berkunjung ke sini.....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a