Skip to main content

Bila Umi aka Suri Rumah berblog....

Assalamualaikum.......
Memang tajuk di atas ada kena mengena dengan diri saya......ya, memang saya seorang Umi kepada tiga orang anak yang masih kecil dan isteri kepada hubby.....hidup saya seharian memanglah amat bz sekali, lebih-lebih lagi saya juga bekerja, opis hour lima hari seminggu....balik rumah mengurus anak2 dan hubby lagi........cuci kain, masak, lipat baju, cuci pinggan mangkuk, jemur baju, bla bla bla bla (tidak tersebut suda sebab terlampau banyak..hehe)....
Sumber : Google

Tapi saya masih sempat berblog sebab saya MINAT.....minat mo kongsi cerita, minat kongsi maklumat, minat menambah rakan-rakan, mo tahu apa yang rakan blog buat hari-hari (^_______*) (excuse me, bukan busy body ok, prihatin saja) ......kata bzzz, bila masa yang sempat berblog, melainkan semua kerja-kerja rumah tertangguh...........TIDAK !!! itu bukan saya ya......minat minat juga tapi takkanlah sampai lupa hal anak2 dan hubby......orang kata mesti bijak mengatur masa.... 
Saya keja kan menghadap komputer.......sampai opis jam 8.00 so ada setengah jam sebelum masuk keja jam 8.30 untuk post entry dan buat blogwalking.....sedang buat keja, untuk menghilangkan stress sekejap, buka blog untuk balas komen yg ada dan blogwalking guna 'encik Samsung' saya tu, opis tempat saya keja 24 jam wifi free so gunakanlah kemudahan yang ada kan (^_*) jangan lupa keja sudahlah 
Abis waktu keja, sesampai jak di rumah, siapkan makan malam, cuci pakaian dan kemas apa yang patut....setelah semua selesai kira2 jam 10 gitu, anak-anak pun dah tido, saya ambil masa sejam untuk update blog......jam 11 gitu mesti tido sebab besok mo bangun awal lagi dan mulakan rutin yang sama......
Macam mana jadual berblog saya tu...ok kah? siap semua keja dan sempat update blog......kata orang kalau berblog tu biarlah secara berhemah....setakat ni hubby dan anak2 tidak pernah komplen pun uminya ni nda sempat masak sebab sibuk taip new entry.....hehe

Sumber : Google

Comments

  1. saya berblog hanya waktu pejabat

    di rumah bz mcm² hal

    hehehe

    syabas utk anda!

    ReplyDelete
  2. sama la.. kat office ni kerja memang kena on 9. so sambil sambil la BW. kalau kat umah pun ada tenet tapi utk anak dan suami guna je..

    ReplyDelete
  3. saya blogging masa sempat je. kalau tak sempat, update je lah, blogwalk later.. :)

    ReplyDelete
  4. salam kenalan..terima kasih dtg ke blog ema..

    saya pun kerja..malah selalu outstation..bila berpeluang nak online..time tulah akan balas komen..dan berbw

    ReplyDelete
  5. NM03, wantie, gadisbunga - samalah kita, blogging di opis...kdg2 di rumah tapi paham2 jalah guna broadband, line die teramatlah slow..

    Ema & hazwan - tengkiu sebab sudi singgah sini...(^__^)

    ReplyDelete
  6. sy pn berblog kat office..
    pandai2 la curik masa kan
    lgpun bukan memanjang bznya ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang