Skip to main content

Jika Bayi terjatuh....

Assalamualaikum....
.
Semalam kira macam malang tak berbaulah...baru tinggal Baby Damia bersama abang2nya mo ke dapur sekejap, 10 saat macam gitu dengar si Baby nangis dengan kuatnya....kelam kabut ni berlari...rupa2nya Baby Damia terjatuh masa dia cuba panjat mo berdiri sofa di ruang tamu tu......kuat dia menangis....sapu2 belakang kepala ingatkan terkena disitu rupa2nya muncul benjol sebesar bola ping pong di dahinya.......sangat terkejut masa itu...panik sekejap sebab tengo benjol begitu besar....menyesalnya tinggalkan baby damia, tapi benda suda berlaku kan.....terus telepon adik yang keja nurse tu mo buat apa kunun....memang sebenarnya suda tau apa yang perlu dibuat kalau anak terjatuh sebab suda ada pengalaman dengan abang2nya sebelum ni....tapi masi juga mo tanya adik.....jawapan yang dia bagi memang sama jak....tengo dia menangis berterusan kah, muntah2 kah, atau tidak aktif kah....kalau dia tunjuk simptom2 gitu baik bawak terus gi hospital.....
Nasib baik Baby Damia nangis sekejap jak.....tapi sian tengo dahinya ada benjol tu...ambil ais terus tuam2 dbenjol dia supaya cepat turun....risaunya tengo dahi dia macam tu.....menyesal pun tiada guna...mudah-mudahan ianya bengkak biasa aja.....tapi saya tengo Baby Damia ok juga...bengkak dia pun cepat turun lepas kena tuam dengan ais...bagi susu dia minum sampai abis...pastu aktif balik pegi ikut abang-abangnya bermain....tapi walaupun tiada apa2 saya masi lagi risau sebab mesti pantau keadaannya dalam 24 jam ni....
.
Bagi para ibu bapa yang pernah berhadapan dengan situasi begini, saya kongsi2 sikit tips untuk kebaikan bersama ;-
  • gunakan ais kiub untuk tuam kepala anak yang bengkak/benjol
  • sapu minyak (kalau boleh jangan yang terlalu meninggalkan rasa panas, nanti anak alergik atau tidak tahan pulak)
  • pantau keadaan anak selama 24 jam selepas dia terjatuh
  • berhati2 dengan simptom2 seperti muntah2, tidak berhenti menangis, badan lembik tidak bermaya, tidak lalu minum susu..
  • kalau terdapat simptom2 seperti diatas segera pergi ke hospital unit kecemasan....jgn pegi ke klinik biasa
  • Tip akhir yang paling berguna - JANGAN TINGGALKAN ANAK2 KECIL SENDIRIAN TANPA PENGAWASAN ORANG DEWASA WALAU SESAAT PUN....ni peringatan untuk diri sendiri juga....:-(

Comments

  1. Baru semalam sikecik sy pun jatuh masa main ngan abg dan kakak dia.Patah gigi n bengkak bibir.Aduh,kesian sgt.Padahal daddynya ada kat situ tp maybe dia tersadung kaki sapa2.Bila tgk mulut dia rasa bersalah sgt.

    ReplyDelete
  2. orang bilang malang tidak berbau...tinggal 10 saat pun suda jadi macam2....sian sya tengo si baby benjol...tp alhamdulillah nasbi tidak jadi apa2...pasni kena lebih berhati2

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang