Skip to main content

Balik Kampung....

Assalamualaikum dan salam isnin....
.
Hari sabtu tu saya dan family balik kampung sanaa Kota Marudu.....sapa2 yang tida tau mana Kota Marudu, ianya 2 jam perjalanan dari Kota Kinabalu......almaklumlah puasa tinggal 2 minggu lagi jadi ambil kesempatan balik kg, mo sama2 berbuka puasa dan bersahur dengan emak bapa di kg....saya balik hari sabtu tu kira2 jam 3 petang....ikut plan mo balik jam 2 tapi sebab saya mo buat biskut raya dan kek dulu, terlewat sejam daripada yang di plan lah....
.
Buat biskut yang simple dulu, biskut mentega....mo tengo rupa dia...hehe
.
.
menyelerakan ka?....ni biskut yang paling simple, sedap dan cepat disediakan....anak2 saya dua orang yg nda puasa tu tukang test...dorg cakap sedap, balik2 lagi tu minta....abis biskut nda dapat simpan untuk raya...dapat satu balang kecil saja....mo resepi ?...senang jak ;-
.
240 gm tepung gandum
80 gm tepung jagung
60 gm tepung kastard
2 biji kuning telur
220gm mentega
esen vanilla
180gm gula icing
.
cara2 buat ;- adun mentega, gula dan telur sehingga kembang. Masukkan esen vanilla. Kemudian gaul tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung sehingga menjadi adunan lembut. Kemudian bentukkan jadi bentuk bunga2 ke gitu (guna acuan la), susun dalam loyang yg telah disapu sedikit mentega, bakar lebih kurang 10 minit pada suhu 180'C. Siap.....memang sedap, lembut dan rapuh.....
.
Lepas buat biskut, saya buat kek lah pulak....tapi kek segera jak sebab mo cepat kan....ikut jak arahan di kotak tu dengan betul dan menjadilah kek tersebut...hehe..tapi walaupun segera ianya sedap dan tidak terlalu manis (sebab kadang2 yang segera ni kandungan gulanya mak aihhhh terlalu lah manissss).. mo tengo hasilnya juga.
.
sila abaikan cara potongan kek....tida tau apa bentuk suda sebab kelam kabut punya pasal...
.
.
Dan ini rupa orang yang membuatnya bersama2 dengan satu2nya si Baby Damia on the way balik kampung hari tu....
.

mesti cakap nda sama rupa kan....biasalah anak2 semua ikut muka babanya, ambil tempias sikit jak muka uminya ni....emmm

Comments

  1. Bestnya kat kg.aritu seminggu kat kg,sudah homesick.hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc