Skip to main content

My 1st baby - Shumi Dzukairy

Assalamualaikum

Lamanya tida update blog ku ini (ini sakit pagi punya pasallah ni)....tiba2 mo berkongsi pengalaman semasa mengandung dan melahirkan anak saya yang pertama - Shumi Dzukairy....bukan apa sekarang tengah menunggu anak yang ketiga ( Secara rasminya sekarang 3 bulan lebih dah)....







Awal Kehamilan - 1 hingga 3 bulan lebihorang masa ni mesti kena morning sickness kan...saya nda tahu napa terbalik...pagi2 sihat dan cergas jak tapi start jam 4 ptg gitu mulalah pening kepala...macam mo muntah...balik jak dari kerja terus mengampai (baring) tido.....tida lalu makan...langsung tida selera...satu makanan pun tida bole masuk ni....badan dan muka habis kena ruam2 kecil...nasib tida gatal tapi teramatlah bida muka macam terkena jerawat teruk.....hubby pula selalu kena marah sebab mood memang tida selalu bagus...kesian dia....muntah2 memang biasa tapi selalunya tiada apa pun yang nak di muntah sebab tida makan...







4 bulan hingga 7 bulanmorning sickness dah habis....selera makan semakin menjadi-jadi dan perut semakin bulat...tiap kali makan mesti hubby heran sebab semua makanan licin di kerjakan....selalu semput ni sebab bayangkanlah pergi kerja naik bas turun depan bus stop di cathy dulu tu (yang terbakar tu)...lepas tu jalan kaki sampai Asia City sebab opis kat panggung wayang tingkat 2...naik tangga lagi tu...balik terpaksa jalan kaki dari Asia City pegi bus stop depan Port View Seafood tu....memang rutin harianlah tu...bukan hubby tak mo hantar tapi masa tu dia keja di Kota Belud so terpaksa keluar awal.....6 bulan gitu perut dah macam orang mengandung 8 bulan...besar dan bulat...kaki pun bengkak sebab kuat berjalan kaki...cara jalan pun macam burung penguin jak terkedek2...malam masa tidur tiba2 jak krem kaki...sakitnya bukan main....langsung tida selesalah orang cakap....







7 bulan ke atasDoktor cakap due 28/03/2006.....kandungan mo masuk 8 bulan dah....selera makan dah kurang sikit sebab perut terlampau besar...kalau makan banyak mesti sesak nafas punya...tida selesa langsung...jalan pun semakin perlahan sebab terasa berat bawa perut yang bulat tu....berat badan dari 58kg sebelum mengandung naik 75kg....wah gemuknya saya masa tu....ingat lagi hari tu 26/02/2006 hari ahad....tiba2 terasa mo makan jagung rebus yang kena jual di Tg Aru Beach tu (kes mengidamlah ni)...jadi petang tu saya ngan hubby pergilah ke Tg Aru dgn harapan dapat membeli jagung rebus tu....tapi macam nda percaya ni semua gerai hari tu tida menjual jagung rebus yang ada cuma jagung dalam cup tu saja (alah yang jagung yang kena simpan mayonis ngan kismis tu).....penjual tu cakap stok tiada....heran tul....kempunan mo makan jagung rebus ni...hubby suruh beli jagung dalam cup tu saja tapi saya nda mo sebab kepala dah set mo makan jagung rebus....tida apa ada masa lagi ni sebulan sebelum bersalin....last2 beli jambu jek...makan2 tepi pantai lepas tu balik rumah sebab penat...bisuk mo keja lagi...









Saat2 kelahiran anak pertama ni



balik saja dari pantai....mandi2, iron baju untuk keja bisuk...terus tido...penat walaupun berjalan sedikit jak...27/02/2006 jam 3 pagi....tiba2 macam ada cecair suam mengalir keluar ni....macam terkencing pun ada juga tapi tida pandai stop pulak.....alamak !!!! air ketuban dah pecah...mo bersalin suda...terus bangunkan hubby ni...panik jugalah sebab first time kan...masukkan baju2 baby, kain sarong, lampin dalam bag.....kelam kabut sebab blum prepare apa2 lagi..kan due sebulan lagi...nda sangka mo bersalin dah hari ni....siap semua terus pegi Hospital Likas...sampai sana check2 suda buka 2cm tapi blum boleh masuk wad bersalin lagi..so tunggu di wad biasa ja dulu...jam 6 pagi tu perut suda start memulas2...mula2 sakit sikit jak lama2 tida tahan suda rasanya....sampai tengahari tu bukaan hanya 4cm saja...doktor cakap suda terlampau lama nanti anak didalam tu lemas...bayangkan pecah ketuban dari jam 3 pagi sampai jam 2 pun belum terbuka lagi...last2 doktor inject untuk cepatkan bukaan rahim....lepas kena inject tu semakin sakit...kepala2 dah berpusing...macam mo pengsan pun ada....kira2 jam 4 tu masuk wad bersalin sbb dah buka 8cm...tapi masa bersalin tida meneran suda sebab banyak kehilangan tenaga dari pagi hingga ke petang menahan sakit....masa tu kira berserah saja....mata dah separuh tertutup sebab dah terlampau lemah....dalam separuh sedar tu dengar juga nurse tu memanggil2 "mamak2 jgn tido"....saya betul2 tida tenaga meneran masa tu.....termuntah lagi masa nak bersalin tu....last2 doktor pasangkan oksigen dan terpaksa vacum anak saya sebab dah terlampau lama di dalam tu....dan akhirnya saya mendengar juga suara tangisan anak walaupun dalam keadaan separuh sedar masa tu.....dan anak tu saya ngan hubby namakan "SHUMI DZUKAIRY".....









"Anakku Shumi Dzukairy.....semoga menjadi anak yang soleh, bertanggungjawab, rajin dan tidak putus berusaha, sentiasa sabar....jangan lupa Umi dan Baba....."

Comments

  1. sedih pula saya baca post ko ni mia...

    ReplyDelete
  2. ini untuk pengajaran bah kunu cath...pengajaran untuk diri sendiri ngan orang2 yang baca post ni....jangan sekali2 lupa ngan orang tua kita.....besar tu dorg punya pengorbanan mo kasi besar anak2...

    ReplyDelete
  3. lahir awal pla si shumi kn..
    ni pengalaman berharga ni..
    kasi share lagi ba anak ko yg kedua..
    :)

    ReplyDelete
  4. ya bah Nc...Pra Matang baby bah si shumi tu walaupun cukup dia punya berat....dia punya effect kena jaundis 1 bulan....post utk anak ke2 akan menyusul...(^_^)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a