Skip to main content

My 2nd Baby - Shamzi Dzukifly

Lama tida update blog....sekarang baru ada masa mo post new entry....sebenarnya sambungan utk entry yang lalu...mo kongsi pengalaman semasa mengandung dan melahirkan anak yang kedua......



Awal Kehamilan - 1 hingga 3 bulan lebih

morning sickness memang wajib untuk perempuan mengandung ni...tapi kali ni saya nda teruk sangat...biasa2 jak....tida kena ruam macam 1st baby dulu....serba serbi semuanya ok lah......tapi kalau dulu masa mengandung hubby selalu ada di sisi tapi time ni terpaksa seorang2 sebab hubby pegi kursus perguruan selama setahun di Maktab Tawau.....kesianlah satu orang di KK....tida tempat mo marah kalau bad mood, tiada tempat mo minta2 kesian ni ( ceh sentimental pula saya).....



4 bulan hingga 7 bulan


macam 2nd baby ni tiada masalah apa2 lah...ok jak dia dalam perut ni (ooppss rahim lah)....duduk2 diam tida mo menyusahkan uminya....mungkin dia paham sebab babanya jauh jadi si baby pun tida mo menimbulkan apa2 masalah kunu.....(^_^) cuma masa ni saya kena suspect kencing manis ngan darah tinggi......saya pun silap gak...masa mo check air kencing tu saya minum satu tin minuman berkarbonat, cuaca panas sangat, teringin mo minum berkarbonat masa tu......jadi paham2 ajalah kandungan gulanya...nda pasal2 kena suspect kencing manis.....lupa nak bagitau masa ni saya ngan anak saya si sumi jak di kk.....pagi2 hantar dia gi taska, ambil lepas keja dalam jam 6.....saya masa ni belum ada lesen memandu lagi tapi dah pandai drive keta (gear automatic jak, nasib keta kami gear ni)...keta untuk hantar dan ambil si sumi jak nda berani bawa pegi keja lum ada lesen...nda pasal2 kena saman.....


7 bulan ke atas dan saat-saat kelahiran


memandangkan baby kedua ni tida mendatangkan apa2 masalah jadi nda banyak mo kongsi kunu......tapi macam 1st baby juga saya ada juga mengidam..kali ni mengidam mo makan bubur ubi manis....cari2 di kedai2 makan ngan pasar malam tiada pula.....nda mo kalau yang di masak sendiri....mo suruh mama di kampung masak tida ada kesempatan pula...napalah kalau benda yang teringin mo makan masa tu susa mo dapat pula....


masa mo dekat2 due ni hantar si sumi balik kampung takut masa bersalin tida orang jaga dia...tarikh due bersalin hubby tida dapat cuti sebab tengah praktikal....sedihnya.....bersalin sorg2lah kali ni......due bersalin sepatutnya pertengahan bulan 7 tapi 29hb Jun tu dah ada tanda2 mo bersalin....pagi2 tu dah ada keluar lendir2 berdarah.....tapi kali ni relaks jak...barang2 baby dan pakaian dah siap sedia dah.....masi sempat breakfast lagi tu toast bread, mandi2, tengo tv.......jam 12 tengahari gitu baru bergerak pegi hospital...nasib baik ada adik ipar dan wifenya yang tengah sarat mengandung juga tu yang tolong hantar....sebenarnya due kami hampir sama tapi saya yang mo kluar awal pula....sampai hospital check2 baru 2cm jak bukaan...so masuk wad biasa dulu.....masa ni perut belum sakit....sempat makan tengahari dan makan malam.....kira2 jam 1 pagi 30hb tu perut2 dah mula memulas2...sekejap keras sekejap lembik....mula2 dapat tahan tapi lama2 macam ada sesuatu yg mo kluar ni....bagitau nurse, nurse check dah buka 7cm....air ketuban belum pecah jadi terpaksa nurse pecahkan secara manual.....masuk wad bersalin dalam jam 1.30 am.....sampai sana nda tahan lagi terus meneran....kali ni tida apa2 masalah macam 1st baby tu...3 4 kali meneran baby dah kluar.....soalan pertama saya tanya bidan tu apa jantina...sebab masa scan dulu nda nampak....lelaki....suda ada 2 herolah saya ni...hehehe...kali ni cepat jak bersalin masuk wad 1.30 kluar wad bersalin jam 2...(^_^) dan anak ni saya ngan hubby namakan "SHAMZI DZUKIFLY"




Comments

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang