Skip to main content

My 2nd Baby - Shamzi Dzukifly

Lama tida update blog....sekarang baru ada masa mo post new entry....sebenarnya sambungan utk entry yang lalu...mo kongsi pengalaman semasa mengandung dan melahirkan anak yang kedua......



Awal Kehamilan - 1 hingga 3 bulan lebih

morning sickness memang wajib untuk perempuan mengandung ni...tapi kali ni saya nda teruk sangat...biasa2 jak....tida kena ruam macam 1st baby dulu....serba serbi semuanya ok lah......tapi kalau dulu masa mengandung hubby selalu ada di sisi tapi time ni terpaksa seorang2 sebab hubby pegi kursus perguruan selama setahun di Maktab Tawau.....kesianlah satu orang di KK....tida tempat mo marah kalau bad mood, tiada tempat mo minta2 kesian ni ( ceh sentimental pula saya).....



4 bulan hingga 7 bulan


macam 2nd baby ni tiada masalah apa2 lah...ok jak dia dalam perut ni (ooppss rahim lah)....duduk2 diam tida mo menyusahkan uminya....mungkin dia paham sebab babanya jauh jadi si baby pun tida mo menimbulkan apa2 masalah kunu.....(^_^) cuma masa ni saya kena suspect kencing manis ngan darah tinggi......saya pun silap gak...masa mo check air kencing tu saya minum satu tin minuman berkarbonat, cuaca panas sangat, teringin mo minum berkarbonat masa tu......jadi paham2 ajalah kandungan gulanya...nda pasal2 kena suspect kencing manis.....lupa nak bagitau masa ni saya ngan anak saya si sumi jak di kk.....pagi2 hantar dia gi taska, ambil lepas keja dalam jam 6.....saya masa ni belum ada lesen memandu lagi tapi dah pandai drive keta (gear automatic jak, nasib keta kami gear ni)...keta untuk hantar dan ambil si sumi jak nda berani bawa pegi keja lum ada lesen...nda pasal2 kena saman.....


7 bulan ke atas dan saat-saat kelahiran


memandangkan baby kedua ni tida mendatangkan apa2 masalah jadi nda banyak mo kongsi kunu......tapi macam 1st baby juga saya ada juga mengidam..kali ni mengidam mo makan bubur ubi manis....cari2 di kedai2 makan ngan pasar malam tiada pula.....nda mo kalau yang di masak sendiri....mo suruh mama di kampung masak tida ada kesempatan pula...napalah kalau benda yang teringin mo makan masa tu susa mo dapat pula....


masa mo dekat2 due ni hantar si sumi balik kampung takut masa bersalin tida orang jaga dia...tarikh due bersalin hubby tida dapat cuti sebab tengah praktikal....sedihnya.....bersalin sorg2lah kali ni......due bersalin sepatutnya pertengahan bulan 7 tapi 29hb Jun tu dah ada tanda2 mo bersalin....pagi2 tu dah ada keluar lendir2 berdarah.....tapi kali ni relaks jak...barang2 baby dan pakaian dah siap sedia dah.....masi sempat breakfast lagi tu toast bread, mandi2, tengo tv.......jam 12 tengahari gitu baru bergerak pegi hospital...nasib baik ada adik ipar dan wifenya yang tengah sarat mengandung juga tu yang tolong hantar....sebenarnya due kami hampir sama tapi saya yang mo kluar awal pula....sampai hospital check2 baru 2cm jak bukaan...so masuk wad biasa dulu.....masa ni perut belum sakit....sempat makan tengahari dan makan malam.....kira2 jam 1 pagi 30hb tu perut2 dah mula memulas2...sekejap keras sekejap lembik....mula2 dapat tahan tapi lama2 macam ada sesuatu yg mo kluar ni....bagitau nurse, nurse check dah buka 7cm....air ketuban belum pecah jadi terpaksa nurse pecahkan secara manual.....masuk wad bersalin dalam jam 1.30 am.....sampai sana nda tahan lagi terus meneran....kali ni tida apa2 masalah macam 1st baby tu...3 4 kali meneran baby dah kluar.....soalan pertama saya tanya bidan tu apa jantina...sebab masa scan dulu nda nampak....lelaki....suda ada 2 herolah saya ni...hehehe...kali ni cepat jak bersalin masuk wad 1.30 kluar wad bersalin jam 2...(^_^) dan anak ni saya ngan hubby namakan "SHAMZI DZUKIFLY"




Comments

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a