Skip to main content

Menu Malam Ni......Ayam masak kurma....



Jangan heran kalau entri hari ni semua berkaitan dengan makanan...sebab hujung2 minggu jek aku rajin masak...konon le....malam ni tiba2 jek nak masak ayam masak kurma lagipun hari tu dah beli serbuk kurma adabi.....baki ayam hari tu pun masi ada lagi......so apalagi start le memasak....

Bahan - Bahan :-
Ayam
Serbuk Kurma
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Santan (dalam kotak pun takpe)
Sedikit Minyak Masak
Garam
Serbuk Perasa

Cara Memasaknya...:-
Panaskan minyak dalam kuali....kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau....masukkan serbuk kurma yang suda dilarutkan dengan sedikit air......biar sekejap hingga ianya pecah minyak....kemudian masukkan ayam dan air.....masak dalam 15 minit begitu.....setelah ayam hampir masak masukk
an santan, garam dan serbuk perasa.....tunggu dalam 5 minit begitu....ayam masak kurma kita dah sedia untuk dihidangkan........


^
^
^
dan inilah hasilnya.....menu makan malam aku hari ni bersama keluarga.....ayam masak kurma dan ulam2 - kacang bendi dan timun cicah sambal belacan (^_^)

Comments

  1. siok o baca2 resepi2 dlm blog ..mcm senang ja masak ni.. tpi.. belm tau blm cuba. sa malas masak o skg2 ni.. bleh rasa2 ka masakan ko ni a ..hehe

    ReplyDelete
  2. ko try jak Nc...senang saja tu...semua pun main terjun jak...hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a