Skip to main content

Menu Malam Ni......Ayam masak kurma....



Jangan heran kalau entri hari ni semua berkaitan dengan makanan...sebab hujung2 minggu jek aku rajin masak...konon le....malam ni tiba2 jek nak masak ayam masak kurma lagipun hari tu dah beli serbuk kurma adabi.....baki ayam hari tu pun masi ada lagi......so apalagi start le memasak....

Bahan - Bahan :-
Ayam
Serbuk Kurma
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Santan (dalam kotak pun takpe)
Sedikit Minyak Masak
Garam
Serbuk Perasa

Cara Memasaknya...:-
Panaskan minyak dalam kuali....kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau....masukkan serbuk kurma yang suda dilarutkan dengan sedikit air......biar sekejap hingga ianya pecah minyak....kemudian masukkan ayam dan air.....masak dalam 15 minit begitu.....setelah ayam hampir masak masukk
an santan, garam dan serbuk perasa.....tunggu dalam 5 minit begitu....ayam masak kurma kita dah sedia untuk dihidangkan........


^
^
^
dan inilah hasilnya.....menu makan malam aku hari ni bersama keluarga.....ayam masak kurma dan ulam2 - kacang bendi dan timun cicah sambal belacan (^_^)

Comments

  1. siok o baca2 resepi2 dlm blog ..mcm senang ja masak ni.. tpi.. belm tau blm cuba. sa malas masak o skg2 ni.. bleh rasa2 ka masakan ko ni a ..hehe

    ReplyDelete
  2. ko try jak Nc...senang saja tu...semua pun main terjun jak...hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang