Skip to main content

Bermula dari bawah......


Hari ni takda resepi yang nak di upload lagi...maybe next week la yek......mo tunggu si Kay cuba resepi Kuey Teow Umi yang simple tu kunu.......
Tiba-tiba jak mo tulis pasal kerjaya aku sejak keluar dari U dulu sampai lah sekarang ni.....hari tu dengar Hot Chat di Hot FM - bermula dari bawah.......macam2 pengalaman dari pemanggil yang aku dengar...rata2 semuanya pun bermula daripada bawah......seperti aku juga......memang semua orang yang suda penat2 belajar selama 3 tahun mendapatkan degree memang berhajatkan peluang kerjaya yang sama taraf dengan pendidikan semasa habis belajar nanti....bohong le kalau aku pun tida teringin macam tu......tapi itu bergantung kepada rezeki masing2.....
Habis jak belajar aku terus saja balik kampung sementara menunggu hari konvo....masa tu aku ingat lagi bulan June 2002.......tapi dikg aku rasa boring betul...lagipun kesian tengo orang tua ku seorang jak berkerja mencari rezeki untuk menyara kami sekeluarga...so aku bertekad mencari pekerjaan di KK...masa tu duit langsung tida tapi nekad ni mo mencari kerja di KK....nasiblah hubby yang masa tu belum kahwin lagi...tolong carikan bilik sewa dan kerja untuk aku.....so dalam penghujung bulan 8 2002 aku pun memulakan kerja aku yang pertama selepas abis belajar - Customer Care Representative di McDonalds Api-Api Centre.....gaji masa tu RM 2.50 untuk sejam bekerja.......shift hour...meaning ada shift pagi, ada shift petang dan malam sampai pukul 10......nasib baik makan kena tanggung so ok sikit le....memang banyak pengalaman yang aku dapat semasa bekerja di McD ni......penat memang le penat tapi gaji ciput jek kan....so aku adalah juga apply kerja2 yang bersesuaian dengan taraf pendidikan aku.....memang ada yang panggil aku untuk interview tapi semuanya bukan rezeki aku.....KPLI gagal, COSMOPOINT gagal, PUBLIC BANK pun gagal juga......


aku hampir putus asa juga masa tu...KPLI suda berapa kali aku apply tapi semuanya pun GAGAL......aku berhenti memohon pekerjaan lain sehinggalah penghujung tahun 2004 tu...tapi kali ni aku hanya menggunakan sijil STPM ku...dan aku telah di panggil untuk di temuduga di sebuah syarikat Insurans untuk jawatan Kerani......dan aku berjaya menjawat jawatan itu dengan gaji permulaan RM 800.00 sebulan......dan mungkin rezeki aku di syarikat ni yang mana langsung tidak berkaitan dengan apa yang pelajari semasa di U dulu.....setahun selepas aku bekerja aku telah di naikkan pangkat sebagai Management Trainee - aku telah memberitahu majikan yang aku sebenarnya mempunyai Degree dalam bidang perniagaan....nasib baikle aku tak di buang kerja sebab apply kerja menggunakan STPM jek....2 tahun lepas tu aku naik pangkat lagi sebagai seorang Executive.....sepanjang aku bekerja dengan syarikat setiap tahun dari 2005 hingga 2010 ni tangga gaji aku sentiasa meningkat sehingga aku sendiri tidak pernah terpikir akan memperolehi gaji seperti sekarang ni....memang perit masa memulakan tapi memang puas hati segala usaha kita selama ini membuahkan hasil.......bak kata pepatah "Bersusah- susah dahulu, Bersenang-senang kemudian...."...(^_^)

Comments

  1. memang mcm tu

    kena usaha sendiri n kena sabar..

    ReplyDelete
  2. hehe..sa ingat lagi tu.. dlu kami slu p cari ko McD kn? (^_^)

    ReplyDelete
  3. Bersusah susah dulu bersenyum senyum kemudian...gitu laitu kalu mau berjaya. hehe!

    ReplyDelete
  4. Kay - ya bah cath....mo banyak usaha dan banyak2 sabar barulah ada hasilnya...

    Nc - Ya bah dulu2 tu...sya rindu juga tu sana McD...hari2 dapat makan free burger dgn french fries sampai kembang suda badan...hehehe

    Wyne - Ya setuju !!!! (^_^)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang