Skip to main content

Bermula dari bawah......


Hari ni takda resepi yang nak di upload lagi...maybe next week la yek......mo tunggu si Kay cuba resepi Kuey Teow Umi yang simple tu kunu.......
Tiba-tiba jak mo tulis pasal kerjaya aku sejak keluar dari U dulu sampai lah sekarang ni.....hari tu dengar Hot Chat di Hot FM - bermula dari bawah.......macam2 pengalaman dari pemanggil yang aku dengar...rata2 semuanya pun bermula daripada bawah......seperti aku juga......memang semua orang yang suda penat2 belajar selama 3 tahun mendapatkan degree memang berhajatkan peluang kerjaya yang sama taraf dengan pendidikan semasa habis belajar nanti....bohong le kalau aku pun tida teringin macam tu......tapi itu bergantung kepada rezeki masing2.....
Habis jak belajar aku terus saja balik kampung sementara menunggu hari konvo....masa tu aku ingat lagi bulan June 2002.......tapi dikg aku rasa boring betul...lagipun kesian tengo orang tua ku seorang jak berkerja mencari rezeki untuk menyara kami sekeluarga...so aku bertekad mencari pekerjaan di KK...masa tu duit langsung tida tapi nekad ni mo mencari kerja di KK....nasiblah hubby yang masa tu belum kahwin lagi...tolong carikan bilik sewa dan kerja untuk aku.....so dalam penghujung bulan 8 2002 aku pun memulakan kerja aku yang pertama selepas abis belajar - Customer Care Representative di McDonalds Api-Api Centre.....gaji masa tu RM 2.50 untuk sejam bekerja.......shift hour...meaning ada shift pagi, ada shift petang dan malam sampai pukul 10......nasib baik makan kena tanggung so ok sikit le....memang banyak pengalaman yang aku dapat semasa bekerja di McD ni......penat memang le penat tapi gaji ciput jek kan....so aku adalah juga apply kerja2 yang bersesuaian dengan taraf pendidikan aku.....memang ada yang panggil aku untuk interview tapi semuanya bukan rezeki aku.....KPLI gagal, COSMOPOINT gagal, PUBLIC BANK pun gagal juga......


aku hampir putus asa juga masa tu...KPLI suda berapa kali aku apply tapi semuanya pun GAGAL......aku berhenti memohon pekerjaan lain sehinggalah penghujung tahun 2004 tu...tapi kali ni aku hanya menggunakan sijil STPM ku...dan aku telah di panggil untuk di temuduga di sebuah syarikat Insurans untuk jawatan Kerani......dan aku berjaya menjawat jawatan itu dengan gaji permulaan RM 800.00 sebulan......dan mungkin rezeki aku di syarikat ni yang mana langsung tidak berkaitan dengan apa yang pelajari semasa di U dulu.....setahun selepas aku bekerja aku telah di naikkan pangkat sebagai Management Trainee - aku telah memberitahu majikan yang aku sebenarnya mempunyai Degree dalam bidang perniagaan....nasib baikle aku tak di buang kerja sebab apply kerja menggunakan STPM jek....2 tahun lepas tu aku naik pangkat lagi sebagai seorang Executive.....sepanjang aku bekerja dengan syarikat setiap tahun dari 2005 hingga 2010 ni tangga gaji aku sentiasa meningkat sehingga aku sendiri tidak pernah terpikir akan memperolehi gaji seperti sekarang ni....memang perit masa memulakan tapi memang puas hati segala usaha kita selama ini membuahkan hasil.......bak kata pepatah "Bersusah- susah dahulu, Bersenang-senang kemudian...."...(^_^)

Comments

  1. memang mcm tu

    kena usaha sendiri n kena sabar..

    ReplyDelete
  2. hehe..sa ingat lagi tu.. dlu kami slu p cari ko McD kn? (^_^)

    ReplyDelete
  3. Bersusah susah dulu bersenyum senyum kemudian...gitu laitu kalu mau berjaya. hehe!

    ReplyDelete
  4. Kay - ya bah cath....mo banyak usaha dan banyak2 sabar barulah ada hasilnya...

    Nc - Ya bah dulu2 tu...sya rindu juga tu sana McD...hari2 dapat makan free burger dgn french fries sampai kembang suda badan...hehehe

    Wyne - Ya setuju !!!! (^_^)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a