Skip to main content

Kuey Teow Goreng Umi yang simple...

burrrppp...alhamdulillah......kenyang baru lepas sarapan dengan hubby ngan anak2....hari ni aku buat Kuey Teow goreng sebab hubby aku punya favorite.
..sebenarnya dulu aku tida berapa suka makan kuey teow ni tapi memandangkan hubby banyak
kali bawa makan benda ni lama2 rasa sedap pulak....walaupun hampir semua tahu resepi ni saja jak nak kongsi cara memasaknnya....


Bahan-Bahan :-
Kuey Teow
Bawang Merah
Bawang Putih
Sos Tiram
Sos Cili
Kicap Manis
Minyak Masak
Taugeh
Sebiji Telur
Garam
Serbuk Perasa
(sebenarnya bole masukkan udang, daging atau ayam tapi benda kat atas tu saja yang ada dalam fridge aku sekarang so entam sajalah)

Cara Masak :-
Masukkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau....masukkan sos cili dan sos tiram tadi dan juga secawan air......gaul hingga sos menjadi sedikit pekat....

kemudian tambah lagi secawan air (anggar2 jaklah, air mesti menenggelami kuey toew tu nanti).....lepas tambah air tu tadi biar mendidih sedikit kemudian masukkan kuey teow dan taugeh....masukkan kicap manis, garam dan serbuk perasa.......gaul hingga rata.....sebelum air tadi kering pecahkan sebiji telur dan masukkan ke dalam kuey teow tadi...telur itu tadi akan memekatkan kuah kuey teow tersebut...gaul lagi sehingga kesemua kuah tadi suda meresap ke dalam kuey teow goreng tadi......
^
^


^
^
^
^
^
dan terhasillah Kuey Teow Goreng Umi yang simple tapi sedap (hubby aku cakaplah).....pinggan aku ni lebih besar dari pinggan kuey teow si Kay (http://tulusdarihati79.blogspot.com)...jangan marah a'a cath...aku promote ko punya blog ni......(^_^)
^
^
^





*********************************************************************************

Siapa kata surirumah tidak boleh menjana pendapatan sendiri.....siapa yang ada bakat memasak tu cuba dahulu, baru tahu kan

Panduan lanjut sila klik link di bawah


Comments

  1. mm..sedapnya...ya mimang piring ko tu besar dari piring di restoran pinggan besar tu...

    ReplyDelete
  2. hahaha.....bikin heran jugak bah restoran tempat ko makan tu...pinggan besar tapi kasi hidang di piring tempat simpan kuih jak.....

    ReplyDelete
  3. wa...sedap o...part yg sa nda pndai kalau goreng2 mi ni kn..pasal bila n berapa bnyk air yg mau tambah..

    o hohoho...mau tmbah ilmu di dada dlu la ni.. n tggu mood mau masak ..haha.. - kalau ada. :)

    ReplyDelete
  4. sya kasi ko tip Nc (cehh macam terer masak).....kalau mee basah dan kuey teow mesti mo banyak air masa menggorengnya...kalau bihun dan mee udang (mee keriting kami gelarkan) air jangan terlampau banyak cukup untuk membasahkan sedikit mee tu dan tidak menghanguskan mee masa kita menggoreng tu.......

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang