Skip to main content

Ujung bulan yang perit..............

Wahhhhhhhhh....sungguhlah tensen sekali kalau angka di kalender mau menuju ke nombor 25 ..... bukan nda suka ngan angka tu.....memanglah teramat suka sebab dengan tiba2 duit dlm acc bank tiba2 bertambah (sementara saja 2-3 hari jadi sikit balik).....tapi harus diingat pada tarikh2 seperti ini jugalah semua bil tiba2 muncul di peti surat tanpa diundang (tida2 pun kita minta bil kan....:-p)....bil elektrik, bil air, loan rumah, loan kereta (dulu sebijik jak mo di bayar sekarang suda jadi 2 bijik sebab hubby pun mo guna kereta - lain arah tempat kerja so seorang mesti ada satu keta kunu), kredit kad, loan pendidikan - PTPTN (ni mo besar sikit tulisan sbb x konsisten membayar) dan seangkatan dengannya.....wah semakin pening my kepala bila disenaraikan segala utang piutang ni......
Itu yang di atas tu (sambil muncung ke atas) memang wajib dibayar setiap bulan.....lagi memeningkan kepala bila datangnya bulan 3 aka MAC ..... bagi yang pernah membuka e-filing memang tahulah apa yang mesti dilakukan dalam bulan 3 ni...yaaaa betul tu BULAN PEMBAYARAN CUKAI INDIVIDU.....kalau tinggi pendapatan yang kita perolehi tahun yang sebelumnya meaning tahun 2010 maka banyaklah duit yang kita hendak sediakan untuk membayar cukai pendapatan (makin kayalah kerajaan...ish ish ish)..... ini tahun ke-3 saya mengdeclare pendapatan....tahun pertama 2009 - dapat refund sebab majikan terlebih potong cukai, tahun kedua 2010 - kena tambah bayar (beratus lagi tu) sebab majikan terkurang potong pulak dan tahun ketiga sya terasa berdebar2 sikit...sajuk ni sebab last year kira rezeki teramat murah tiba2 jak angin majikan teramat baik memberi bonus yang berlipat2 kali ganda kunu....sekarang rasakan berdebar2 ni mo masuk e-filing...berapalah cukai mo dibayar ????? walaupun majikan suda potong awal2 hari tu (banyak lagi tu dia potong) tapi masi lagi dup dap dup dap mo tunggu 1 Mac ni....sebab 1 mac baru e-filing kena buka dan pembayaran selewat2nya sebelum ujung bulan mac kah tu atau april...(nda teringat suda sebab setahun sekali kan)......waahhhhh (berapa kali suda wahhh ni sebab ketensenan tahap gaban suda)....kemarin lagi buat pertama kali saya menerima surat daripada DBKK - dengan sukacitanya anda dikehendaki membuat pembayaran cukai kadaran sebanyak RM 133.10 sebelum 31/03/2011.....sekian terima kasih....cukai kadaran aka cukai pintu aka cukai pembersihan najis..........dulu memang nda payah pikir pasal cukai tu sebab sewa rumah jak...sekarang suda duduk rumah sendiri terpaksalah masukkan pembayaran cukai tu dalam budget tahunan.......
Walau bagaimanapun segala hutang2 di atas tu wajib dibayar....kita sendiri yang mewujudkan hutang2 tu kan - kalau tida manakan kita dapat kereta, rumah dsb dalam masa yang singkat kan kecuali kalau kita dilahirkan dalam keluarga yang kaya raya......harus bersyukur dengan apa yang kita ada......(^_^)

Comments

  1. mia, ya memang byk bayaran asal ujung bulan. tu la kena ada money management yang baik n smart. kasi dulukan yg mna urgent.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a