Skip to main content

Ujung bulan yang perit..............

Wahhhhhhhhh....sungguhlah tensen sekali kalau angka di kalender mau menuju ke nombor 25 ..... bukan nda suka ngan angka tu.....memanglah teramat suka sebab dengan tiba2 duit dlm acc bank tiba2 bertambah (sementara saja 2-3 hari jadi sikit balik).....tapi harus diingat pada tarikh2 seperti ini jugalah semua bil tiba2 muncul di peti surat tanpa diundang (tida2 pun kita minta bil kan....:-p)....bil elektrik, bil air, loan rumah, loan kereta (dulu sebijik jak mo di bayar sekarang suda jadi 2 bijik sebab hubby pun mo guna kereta - lain arah tempat kerja so seorang mesti ada satu keta kunu), kredit kad, loan pendidikan - PTPTN (ni mo besar sikit tulisan sbb x konsisten membayar) dan seangkatan dengannya.....wah semakin pening my kepala bila disenaraikan segala utang piutang ni......
Itu yang di atas tu (sambil muncung ke atas) memang wajib dibayar setiap bulan.....lagi memeningkan kepala bila datangnya bulan 3 aka MAC ..... bagi yang pernah membuka e-filing memang tahulah apa yang mesti dilakukan dalam bulan 3 ni...yaaaa betul tu BULAN PEMBAYARAN CUKAI INDIVIDU.....kalau tinggi pendapatan yang kita perolehi tahun yang sebelumnya meaning tahun 2010 maka banyaklah duit yang kita hendak sediakan untuk membayar cukai pendapatan (makin kayalah kerajaan...ish ish ish)..... ini tahun ke-3 saya mengdeclare pendapatan....tahun pertama 2009 - dapat refund sebab majikan terlebih potong cukai, tahun kedua 2010 - kena tambah bayar (beratus lagi tu) sebab majikan terkurang potong pulak dan tahun ketiga sya terasa berdebar2 sikit...sajuk ni sebab last year kira rezeki teramat murah tiba2 jak angin majikan teramat baik memberi bonus yang berlipat2 kali ganda kunu....sekarang rasakan berdebar2 ni mo masuk e-filing...berapalah cukai mo dibayar ????? walaupun majikan suda potong awal2 hari tu (banyak lagi tu dia potong) tapi masi lagi dup dap dup dap mo tunggu 1 Mac ni....sebab 1 mac baru e-filing kena buka dan pembayaran selewat2nya sebelum ujung bulan mac kah tu atau april...(nda teringat suda sebab setahun sekali kan)......waahhhhh (berapa kali suda wahhh ni sebab ketensenan tahap gaban suda)....kemarin lagi buat pertama kali saya menerima surat daripada DBKK - dengan sukacitanya anda dikehendaki membuat pembayaran cukai kadaran sebanyak RM 133.10 sebelum 31/03/2011.....sekian terima kasih....cukai kadaran aka cukai pintu aka cukai pembersihan najis..........dulu memang nda payah pikir pasal cukai tu sebab sewa rumah jak...sekarang suda duduk rumah sendiri terpaksalah masukkan pembayaran cukai tu dalam budget tahunan.......
Walau bagaimanapun segala hutang2 di atas tu wajib dibayar....kita sendiri yang mewujudkan hutang2 tu kan - kalau tida manakan kita dapat kereta, rumah dsb dalam masa yang singkat kan kecuali kalau kita dilahirkan dalam keluarga yang kaya raya......harus bersyukur dengan apa yang kita ada......(^_^)

Comments

  1. mia, ya memang byk bayaran asal ujung bulan. tu la kena ada money management yang baik n smart. kasi dulukan yg mna urgent.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang