Skip to main content

Tips untuk diri sendiri.....

Saya tumpang gembira mendengar kabar si Nc ngan si Uzoi....mungkin 8 atau 7 bulan kemudian adalah baby comel keluar menjadi peneman dorg...si Nc mesti happy gila sebab baby pertama.... si Uzoi 2 kali ganda happynya sebab tambah seorang lagi dan ada suda kawan si Yong2......
Saya masi lagi dengan 2 orang anak lelaki yang jajal....bukannya tida mau tambah lagi...sekarang ni sedang berusaha...kalau mengikut perancangan memang ingin pregnant tahun ni sebab umur pun dah 31 tahun...tapi kita manusia mampu merancang jek tapi Tuhan yang menentukan segalanya....sekarang ni tengah mencari tips untuk mengandung dalam usia begini.....
Setelah membongkar dan mengoggle petua mengandung di usia 30 tahun ke atas, inilah hasilnya ;-
  1. Elakkan pengambilan makanan ringan dan minuman berkarbonat secara berlebihan...(susah sikit mo ikut ni....suka sangat makan keropok...mungkin kalau fast food mungkin bole tahan lagi makan sebulan sekali)
  2. Elakkan mengambil makanan yang jenis jeruk2 contoh asam boi, kulit limau yang kering tu, buah plum kering dan sebagainya (ini bole ikut lagi sebab nda berapa gemar ngan makan jeruk ni)
  3. Rehat yang secukupnya contohnya tidur ikut waktu yang sepatutnya..... jangan stress2.....tapi kalau wanita yang berkerjaya macam saya ni (ceh wanita berkerjaya kunun) susah sikit mo ikut jadual tidur yang sepatutnya....rehat pun nda tau cukup kah tida sebab bangun awal pagi hantar anak pegi sekolah, lepas tu terus pergi kerja sampailah ke petang....balik rumah kerja lagi...masak, cuci baju, seterika baju, kemas2 rumah...mungkin dekat2 jam 12 barulah dapat tido.....emmm macam mana mo ikut tips yang ini ni...susah sikit mo ikut.....
  4. Banyakkan minum susu kalau boleh yang full cream tu ( yang ini ok sikit...sebab saya suka minum susu full cream Dutch Lady tu...sedap berkrim....)
  5. Last sekali........yang paling penting....banyak2 kanlah berdoa.....insyallah doa kita akan dimakbulkan olehNya...amin....
Ini serba sedikit petua jek yang saya bole kongsi dan cuba sendiri...kalau ada lagi tips2 yang berguna jangan lupa tinggalkan komen kat sini yek.......

Comments

  1. :) trima kasih sb menyebut nama ku di sana hehe..
    memang happy la juga..n especially im happy because my family n hubbi is happy. want to make them happy.

    kdg2 mcm nda dpt terima kenytaan yg akan ada baby. i still want to be the baby..of everyone. (^_^)

    tips2..sa ambil asid folik.
    its recommended a few months before pregnancy. ni pun kawan2 yg bagi tau. ;)

    good luck.

    ReplyDelete
  2. Sama-saam bah Nc.....sya tau ko nda sabar2 lagi tu....yang penting jaga kesihatan....

    tida kesan kah tu makan asid folik sebelum pregnant sbb yang saya tau pengmabilan asid folik semasa kita mengandung jak...tapi kalau menjadi tips tu nanti saya try......

    ReplyDelete
  3. nama ku juga disebut ya..tengkiu tengkiu..hehee..
    Nc, dulu sy pun begitu, mcm nda mau dulu kunu tapi bila jadi dan bila Yong2 keluar..aduhhh..nda tau mcm mana mau cakap 'kehepian' itu. Saya suka peluk budak2..Yong2 pun suka kena peluk..especially bila mau tidur tu..uh..bahagia betul rasanya..harap2 kali ni dapat peluk baby girl pula la,,wah, panjang betul komen sy ni..haha.
    bah, sal harap2 ko pun dapat rezeki la tahun ni..cari pula petua utk dpt baby girl ya..:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang