Tips untuk diri sendiri..... - Mia - Memories of Mine

Latest

Thursday, February 17, 2011

Tips untuk diri sendiri.....

Saya tumpang gembira mendengar kabar si Nc ngan si Uzoi....mungkin 8 atau 7 bulan kemudian adalah baby comel keluar menjadi peneman dorg...si Nc mesti happy gila sebab baby pertama.... si Uzoi 2 kali ganda happynya sebab tambah seorang lagi dan ada suda kawan si Yong2......
Saya masi lagi dengan 2 orang anak lelaki yang jajal....bukannya tida mau tambah lagi...sekarang ni sedang berusaha...kalau mengikut perancangan memang ingin pregnant tahun ni sebab umur pun dah 31 tahun...tapi kita manusia mampu merancang jek tapi Tuhan yang menentukan segalanya....sekarang ni tengah mencari tips untuk mengandung dalam usia begini.....
Setelah membongkar dan mengoggle petua mengandung di usia 30 tahun ke atas, inilah hasilnya ;-
  1. Elakkan pengambilan makanan ringan dan minuman berkarbonat secara berlebihan...(susah sikit mo ikut ni....suka sangat makan keropok...mungkin kalau fast food mungkin bole tahan lagi makan sebulan sekali)
  2. Elakkan mengambil makanan yang jenis jeruk2 contoh asam boi, kulit limau yang kering tu, buah plum kering dan sebagainya (ini bole ikut lagi sebab nda berapa gemar ngan makan jeruk ni)
  3. Rehat yang secukupnya contohnya tidur ikut waktu yang sepatutnya..... jangan stress2.....tapi kalau wanita yang berkerjaya macam saya ni (ceh wanita berkerjaya kunun) susah sikit mo ikut jadual tidur yang sepatutnya....rehat pun nda tau cukup kah tida sebab bangun awal pagi hantar anak pegi sekolah, lepas tu terus pergi kerja sampailah ke petang....balik rumah kerja lagi...masak, cuci baju, seterika baju, kemas2 rumah...mungkin dekat2 jam 12 barulah dapat tido.....emmm macam mana mo ikut tips yang ini ni...susah sikit mo ikut.....
  4. Banyakkan minum susu kalau boleh yang full cream tu ( yang ini ok sikit...sebab saya suka minum susu full cream Dutch Lady tu...sedap berkrim....)
  5. Last sekali........yang paling penting....banyak2 kanlah berdoa.....insyallah doa kita akan dimakbulkan olehNya...amin....
Ini serba sedikit petua jek yang saya bole kongsi dan cuba sendiri...kalau ada lagi tips2 yang berguna jangan lupa tinggalkan komen kat sini yek.......

3 comments:

  1. :) trima kasih sb menyebut nama ku di sana hehe..
    memang happy la juga..n especially im happy because my family n hubbi is happy. want to make them happy.

    kdg2 mcm nda dpt terima kenytaan yg akan ada baby. i still want to be the baby..of everyone. (^_^)

    tips2..sa ambil asid folik.
    its recommended a few months before pregnancy. ni pun kawan2 yg bagi tau. ;)

    good luck.

    ReplyDelete
  2. Sama-saam bah Nc.....sya tau ko nda sabar2 lagi tu....yang penting jaga kesihatan....

    tida kesan kah tu makan asid folik sebelum pregnant sbb yang saya tau pengmabilan asid folik semasa kita mengandung jak...tapi kalau menjadi tips tu nanti saya try......

    ReplyDelete
  3. nama ku juga disebut ya..tengkiu tengkiu..hehee..
    Nc, dulu sy pun begitu, mcm nda mau dulu kunu tapi bila jadi dan bila Yong2 keluar..aduhhh..nda tau mcm mana mau cakap 'kehepian' itu. Saya suka peluk budak2..Yong2 pun suka kena peluk..especially bila mau tidur tu..uh..bahagia betul rasanya..harap2 kali ni dapat peluk baby girl pula la,,wah, panjang betul komen sy ni..haha.
    bah, sal harap2 ko pun dapat rezeki la tahun ni..cari pula petua utk dpt baby girl ya..:)

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!