Skip to main content

Tips untuk diri sendiri.....

Saya tumpang gembira mendengar kabar si Nc ngan si Uzoi....mungkin 8 atau 7 bulan kemudian adalah baby comel keluar menjadi peneman dorg...si Nc mesti happy gila sebab baby pertama.... si Uzoi 2 kali ganda happynya sebab tambah seorang lagi dan ada suda kawan si Yong2......
Saya masi lagi dengan 2 orang anak lelaki yang jajal....bukannya tida mau tambah lagi...sekarang ni sedang berusaha...kalau mengikut perancangan memang ingin pregnant tahun ni sebab umur pun dah 31 tahun...tapi kita manusia mampu merancang jek tapi Tuhan yang menentukan segalanya....sekarang ni tengah mencari tips untuk mengandung dalam usia begini.....
Setelah membongkar dan mengoggle petua mengandung di usia 30 tahun ke atas, inilah hasilnya ;-
  1. Elakkan pengambilan makanan ringan dan minuman berkarbonat secara berlebihan...(susah sikit mo ikut ni....suka sangat makan keropok...mungkin kalau fast food mungkin bole tahan lagi makan sebulan sekali)
  2. Elakkan mengambil makanan yang jenis jeruk2 contoh asam boi, kulit limau yang kering tu, buah plum kering dan sebagainya (ini bole ikut lagi sebab nda berapa gemar ngan makan jeruk ni)
  3. Rehat yang secukupnya contohnya tidur ikut waktu yang sepatutnya..... jangan stress2.....tapi kalau wanita yang berkerjaya macam saya ni (ceh wanita berkerjaya kunun) susah sikit mo ikut jadual tidur yang sepatutnya....rehat pun nda tau cukup kah tida sebab bangun awal pagi hantar anak pegi sekolah, lepas tu terus pergi kerja sampailah ke petang....balik rumah kerja lagi...masak, cuci baju, seterika baju, kemas2 rumah...mungkin dekat2 jam 12 barulah dapat tido.....emmm macam mana mo ikut tips yang ini ni...susah sikit mo ikut.....
  4. Banyakkan minum susu kalau boleh yang full cream tu ( yang ini ok sikit...sebab saya suka minum susu full cream Dutch Lady tu...sedap berkrim....)
  5. Last sekali........yang paling penting....banyak2 kanlah berdoa.....insyallah doa kita akan dimakbulkan olehNya...amin....
Ini serba sedikit petua jek yang saya bole kongsi dan cuba sendiri...kalau ada lagi tips2 yang berguna jangan lupa tinggalkan komen kat sini yek.......

Comments

  1. :) trima kasih sb menyebut nama ku di sana hehe..
    memang happy la juga..n especially im happy because my family n hubbi is happy. want to make them happy.

    kdg2 mcm nda dpt terima kenytaan yg akan ada baby. i still want to be the baby..of everyone. (^_^)

    tips2..sa ambil asid folik.
    its recommended a few months before pregnancy. ni pun kawan2 yg bagi tau. ;)

    good luck.

    ReplyDelete
  2. Sama-saam bah Nc.....sya tau ko nda sabar2 lagi tu....yang penting jaga kesihatan....

    tida kesan kah tu makan asid folik sebelum pregnant sbb yang saya tau pengmabilan asid folik semasa kita mengandung jak...tapi kalau menjadi tips tu nanti saya try......

    ReplyDelete
  3. nama ku juga disebut ya..tengkiu tengkiu..hehee..
    Nc, dulu sy pun begitu, mcm nda mau dulu kunu tapi bila jadi dan bila Yong2 keluar..aduhhh..nda tau mcm mana mau cakap 'kehepian' itu. Saya suka peluk budak2..Yong2 pun suka kena peluk..especially bila mau tidur tu..uh..bahagia betul rasanya..harap2 kali ni dapat peluk baby girl pula la,,wah, panjang betul komen sy ni..haha.
    bah, sal harap2 ko pun dapat rezeki la tahun ni..cari pula petua utk dpt baby girl ya..:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a