Skip to main content

Shumi's Birthday & My Fridge......


Shumi Dzukairy 5 Years Old....
Happy Birthday to My Sumi....Sori umi tida dapat buat birthday's party untuk Sumi tahun ni...terlalu banyak mo disettlekan bulan ni (sila rujuk post 'ujung bulan yang perit')... semalam belikan Sumi KFC ngan Kek dari Multib
ake jek....kira ok jugalah kan...




Shumi Dzukairy ngan adiknya Shamzi Dzukifly.......
adiknya tida mo ketinggalan juga mo bergambar ngan birthday's boy.......
**************************************************************************************************************

kita cerita benda lain plak....sebenarnya saja nak tulis entri ni umtuk menghilangkan keboringan di ujung minggu ni........

cuba lihat pintu fridge ku di atas....memandangkan fridge adalah benda wajib 'dikunjungi' setiap hari...jadi dengan rasminya pintu fridge ku menjadi tempat untuk aku menempek segala bil2 dan nota2 peringatan untuk benda2 yang belum diselesaikan...so tidalah aku terlupa untuk menyettlekan benda2 tu semua........
^
^
^
^
^
^

Tada...........segala isi2 fridge ku telah terbongkar.......semua barang pun main sumbat jak kat dalamnya...telur wajib simpan sebab kegemaran si Sumi.... lagipun telur ni benda yang paling simple untuk disediakan apabila penyakit malas untuk masak melanda....goreng atau dadar jak lepas tu makan jak dengan nasi........ susu full cream Dutch Lady - kegemaranku dan Sumi.... sos cili ada 2 botol lagi tu.....sos tiram wajib ada sebab ianya bahan perisa utama kalau aku menggoreng mee dan sayur-mayur........mayonis baru beli sebab kira2 nak buat burger sendiri (hubby mengidam mo makan burger masak sendiri).......ubat2 dan vitamin wajib ada terutamanya ubat demam untuk kanak2 - kan ada 2 budak kecil di rumah ni....manalah tau tengah2 malam diserang demam, adalah juga persediaan sebelum pergi ke klinik......dan juga lebihan makanan yang tak abis di makan...simpan untuk sehari semalam...lebih dari tu terpaksa buang dah sebab nda elok di makan suda....

so itu jek lah entri ku di hari minggu...till then.......(^_^)

Comments

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a