Skip to main content

Shumi's Birthday & My Fridge......


Shumi Dzukairy 5 Years Old....
Happy Birthday to My Sumi....Sori umi tida dapat buat birthday's party untuk Sumi tahun ni...terlalu banyak mo disettlekan bulan ni (sila rujuk post 'ujung bulan yang perit')... semalam belikan Sumi KFC ngan Kek dari Multib
ake jek....kira ok jugalah kan...




Shumi Dzukairy ngan adiknya Shamzi Dzukifly.......
adiknya tida mo ketinggalan juga mo bergambar ngan birthday's boy.......
**************************************************************************************************************

kita cerita benda lain plak....sebenarnya saja nak tulis entri ni umtuk menghilangkan keboringan di ujung minggu ni........

cuba lihat pintu fridge ku di atas....memandangkan fridge adalah benda wajib 'dikunjungi' setiap hari...jadi dengan rasminya pintu fridge ku menjadi tempat untuk aku menempek segala bil2 dan nota2 peringatan untuk benda2 yang belum diselesaikan...so tidalah aku terlupa untuk menyettlekan benda2 tu semua........
^
^
^
^
^
^

Tada...........segala isi2 fridge ku telah terbongkar.......semua barang pun main sumbat jak kat dalamnya...telur wajib simpan sebab kegemaran si Sumi.... lagipun telur ni benda yang paling simple untuk disediakan apabila penyakit malas untuk masak melanda....goreng atau dadar jak lepas tu makan jak dengan nasi........ susu full cream Dutch Lady - kegemaranku dan Sumi.... sos cili ada 2 botol lagi tu.....sos tiram wajib ada sebab ianya bahan perisa utama kalau aku menggoreng mee dan sayur-mayur........mayonis baru beli sebab kira2 nak buat burger sendiri (hubby mengidam mo makan burger masak sendiri).......ubat2 dan vitamin wajib ada terutamanya ubat demam untuk kanak2 - kan ada 2 budak kecil di rumah ni....manalah tau tengah2 malam diserang demam, adalah juga persediaan sebelum pergi ke klinik......dan juga lebihan makanan yang tak abis di makan...simpan untuk sehari semalam...lebih dari tu terpaksa buang dah sebab nda elok di makan suda....

so itu jek lah entri ku di hari minggu...till then.......(^_^)

Comments

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang