Skip to main content

Suami Tanggung Isteri atau Isteri Tanggung Suami ??

Pagi tadi masa aku menikmati breakfast yang tidak seberapa (sebiji bun kacang hitam + 1 mug nescafe) tiba2 jak aku mo tulis ini cerita...............khusus untuk yang berkahwin dan akan berkahwin

.

.

SITUASI 1

kebanyakkan lah...bukan semua.....suami isteri bekerja....kalau zaman2 duuuluu tahun 80-an & 90-an...rata2 isteri tidak berkerja, jadi suri rumah sepenuh masa.....tapi itu dulu, zaman di mana duit RM 1.00 nilainya seperti RM 10.00.....sekarang suda terbalik RM 10.00 nilainya macam RM 1.00 jak...kalau masa dulu para suami memang bz lah mencari duit untuk belanja anak bini sebab masa tu nilai $$$ amatlah tinggi di bandingkan dengan harga barang2 yang teramatlah murah..aku bagi contohlah ; kuih. tidak kira kuih jenis apa....zaman dulu hg sebijik 20 sen jak besar lagi tu..sekarang....bikin sakit hati tul sudahlah kecik hg cekik darah betul 50 sen sebijik....

aku punya point sebenarnya.... sebab tu lah sekarang si isteri pun turut sama bekerja cari duit...tapi yang x siok di dengar ada pula suami yang ambil kesempatan dengan membiarkan si isteri satu orang terkapai2 mencari duit sedangkan dia relaks2 di rumah..inda apa kalau dia tolong2 buat kerja di rumah tapi masi juga menyuruh si isteri yang baru pulang dari kerja ni....alasan kononnya kerja rumah adalah tanggung jawab si isteri.....si isteri ni pula terpaksa menurut jak sebab sayangkan suami yang tercinta itu...

.

.

SITUASI 2

Zaman dulu...kalau pasangan itu bercadang untuk berkahwin...pihak yang paling tertekan sekali ialah lelaki...sebabnya diorang mesti prepare duit untuk hantaran + belanja kahwin..pihak perempuan cuma penat tenaga jak :) yalah mo kasi kemas2 rumah, pasang2 khemah..(pikir apa tadi..)...duit??? inda payah pikir..di tanggung beres oleh pihak lelaki...pihak perempuan cuma cakap jak berapa hantaran + berian..inda payah pening2 kepala...tapi di zaman sekarang ni masih logik kah kalau mengamalkan tradisi tu...bukanlah mo melupakan tradisi lama tapi kesian pihak lelaki...pusing kepala pikir mana mo korek duit untuk belanja kahwin...ada pula perempuan yang langsung tidak ambil pedulik pasal belanja kahwin ni...lokek betul mo tolong si lelaki ni...yalah tau....patut si lelaki yang tanggung semua tapi kalau di tengok keadaan sekarang ni kasihanilah 'boyfriend' masing2....nanti inda pasal2 belum tersempat kahwin suda jadi 'janda' pasal lelaki tadi kena serangan jantung bila bakal mamak mentua minta RM 20,000 + 2 ekor karabau......
.
.
kesimpulannya.......pandai2lah simpul sendiri k......

Comments

  1. wa,, makin siok ko punya cerita ni o..hehe..kasi lagi a,, smbil makan bun kacang hitam minum nescafe pn blh dapat idea juga, hehehe.. :)

    ba, jn lupa buat tu tag a..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa