Skip to main content

Suami Tanggung Isteri atau Isteri Tanggung Suami ??

Pagi tadi masa aku menikmati breakfast yang tidak seberapa (sebiji bun kacang hitam + 1 mug nescafe) tiba2 jak aku mo tulis ini cerita...............khusus untuk yang berkahwin dan akan berkahwin

.

.

SITUASI 1

kebanyakkan lah...bukan semua.....suami isteri bekerja....kalau zaman2 duuuluu tahun 80-an & 90-an...rata2 isteri tidak berkerja, jadi suri rumah sepenuh masa.....tapi itu dulu, zaman di mana duit RM 1.00 nilainya seperti RM 10.00.....sekarang suda terbalik RM 10.00 nilainya macam RM 1.00 jak...kalau masa dulu para suami memang bz lah mencari duit untuk belanja anak bini sebab masa tu nilai $$$ amatlah tinggi di bandingkan dengan harga barang2 yang teramatlah murah..aku bagi contohlah ; kuih. tidak kira kuih jenis apa....zaman dulu hg sebijik 20 sen jak besar lagi tu..sekarang....bikin sakit hati tul sudahlah kecik hg cekik darah betul 50 sen sebijik....

aku punya point sebenarnya.... sebab tu lah sekarang si isteri pun turut sama bekerja cari duit...tapi yang x siok di dengar ada pula suami yang ambil kesempatan dengan membiarkan si isteri satu orang terkapai2 mencari duit sedangkan dia relaks2 di rumah..inda apa kalau dia tolong2 buat kerja di rumah tapi masi juga menyuruh si isteri yang baru pulang dari kerja ni....alasan kononnya kerja rumah adalah tanggung jawab si isteri.....si isteri ni pula terpaksa menurut jak sebab sayangkan suami yang tercinta itu...

.

.

SITUASI 2

Zaman dulu...kalau pasangan itu bercadang untuk berkahwin...pihak yang paling tertekan sekali ialah lelaki...sebabnya diorang mesti prepare duit untuk hantaran + belanja kahwin..pihak perempuan cuma penat tenaga jak :) yalah mo kasi kemas2 rumah, pasang2 khemah..(pikir apa tadi..)...duit??? inda payah pikir..di tanggung beres oleh pihak lelaki...pihak perempuan cuma cakap jak berapa hantaran + berian..inda payah pening2 kepala...tapi di zaman sekarang ni masih logik kah kalau mengamalkan tradisi tu...bukanlah mo melupakan tradisi lama tapi kesian pihak lelaki...pusing kepala pikir mana mo korek duit untuk belanja kahwin...ada pula perempuan yang langsung tidak ambil pedulik pasal belanja kahwin ni...lokek betul mo tolong si lelaki ni...yalah tau....patut si lelaki yang tanggung semua tapi kalau di tengok keadaan sekarang ni kasihanilah 'boyfriend' masing2....nanti inda pasal2 belum tersempat kahwin suda jadi 'janda' pasal lelaki tadi kena serangan jantung bila bakal mamak mentua minta RM 20,000 + 2 ekor karabau......
.
.
kesimpulannya.......pandai2lah simpul sendiri k......

Comments

  1. wa,, makin siok ko punya cerita ni o..hehe..kasi lagi a,, smbil makan bun kacang hitam minum nescafe pn blh dapat idea juga, hehehe.. :)

    ba, jn lupa buat tu tag a..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc