Featured Slider

Foot Reflexology In The Dark By Sabah Society For The Blind at Promenade Hotel Kota Kinabalu

Promenade Hotel Kota Kinabalu will be showing its commitment and support for a green sustainable future for the 8th consecutive year by switching off non-essential lights on Saturday, 30th March 2019 - joining millions of people worldwide in recognition of the 2019 Earth Hour Campaign, which was initiated by the World Wildlife Fund (WWF) in support of actions on global climate change.



Besides organizing various Earth Hour Activities, this time round, Promenade Hotel Kota Kinabalu is collaborating with Sabah Society for the Blind by bringing in "Foot Reflexology In The Dark" - a great way to relax an unwind while supporting two great causes i.e.
  1. **Embrace Calmness in the Dark while Lighting Hope especially for friends from Sabah Society for the Blind [by supporting their Foot Reflexology Service at RM30 for a 30 minutes from 10am - 10pm at Bougainvilla 1 on Saturday, 30th March 2019] and 
  2. Support Actions on Global Climate Change
[**Venue and meals for masseurs are sponsored by Promenade Hotel Kota Kinabalu while members of Sabah Society for the Blind earn 100% from their Foot Reflexology services. Sabah Society for the Blind is establised to help those with little or no sight to optimize their opportunities by providing specialist staff, information and technology resources to meet individual needs]



Come Saturday, 30th March 2019, both lobbies at Promenade Hotel Kota Kinabalu and Promenade Hotel Bintulu will be dotted with candles forming a "60+" shape. Guests, patrons and visitors are encouraged to take part with lighting the candles during the lights off period from 8.30pm - 9.30pm (local time). During the same hour, guests/patrons/visitors get to join the "Share Your 60mins Promenade Moment in the Dark" Facebook Contest by uploading their photo on their Facebook and tagging Promenade Hotels & Resort Official Facebook account with hashtags - #connect2earth #mypromenademomentinthedark


Other great offers not to be missed during the lights off period at Promenade Hotel Kota Kinabalu are Free Green Tea Latte (redeemable with F&B receipt of the day at Lobby Lounge) and Tiger Beer at only RM60 per jug. On the same day (i.e. Saturday, 30th March 2019), diners who dine in for Buffet Dinner at Promenade Café will get to enjoy Ala Minute Organic Vegetables on top of its existing international buffet dinner spread; while diners who dine in at Dynasty Chinese Restaurant during dinner time will be given FREE Charcoal Buns with Salted Egg Custard Fillings (for takeaway) - per basket per table.




Charcoal Buns with Salted Egg Custard Fillings

In the hotel's Earth Hour Campaign message to hotel guests, the General Manager of Promenade Hotel Kota Kinabalu - Mr. Hafizan Wong encouraged all to commit to action that go beyond the hour by taking part in several related activities to promote energy conservation and help reduce the effects of global warming. Such activities include taking a reuseable bag for shopping; getting friends to take part in Earth Hour; plant a tree or simply turn off lights in empty rooms as sharing responsibility holds the key to fighting climate change.

Wong was also quoted as saying that it is the Hotel's aspiration to be able to assist in increasing awareness on the various services and products available to blind and vision impaired people through Sabah Society fo the Blind. Hence, encouraged all to support the upcoming Foot Reflexology in the Dark.

These were highlighted during a brief press conference at the hotel's Dynasty Chinese Restaurant, which was also attended by President of Sabah Society for the Blind - Datuk Rosalind Chew and Vice President - Ms. Phang Joo See. All who attended were treated to Dynasty Chinese Restaurant's latest Signature Dishes namely Deep Fried Egg Plants with Red & Green Capsicums and 'Kim Xiang' Sauce, Chef's Signature Bean Curd, Stir-Fried Sea Prawns with Salted Egg Cream Sauce, Hunan Style Chicken served with Steamed Chinese Buns and Deep Fried Sweet & Sour Beef.






For more detail on above you may contact at 6088 265 555 or check out their FB Page at promenadehotelsnresort



READ MORE

Things to Consider When Sending Grand Opening Flowers

It can be very exciting for everyone to open a business. It is something that you have prepare for it if you want to be a successful. This is your time to let the people know that your business exists so your really have to make the grand opening extra special. You have to know the importance of providing your guests with a welcoming atmosphere that you can easily achive by ordering a Grand Opening Flower stand online.


Flower for a Grand Opening

Celebrating important events in your life such as opening a business might require you to look for the best florist in your area. Of course, you have to decorate the place if you want to impress your guests and provide them with the notion that you can meet their expectations with the products and services that you offer. Besides, there are plenty of flowers as well as arrangements that you can choose from to suit the event.

Grand opening flower stands always play an important role during the first day of business for the ribbon-cutting ceremony. This is a part of the preparation for this special day so it is best that you start your search for grand opening flowers as early as possible. This will also help you save money on grand opening flowers because acquiring the same day delivery will cost higher. It is also a good idea if you will set a budget that you can spend on grand opening flowers and compare the costs of different arrangements online by visiting the sites of Little Flower Hut



You have to choose the right colors for the flowers to make it look stunning and livelier. Remember that you have to create a bubbly atmosphere for this occasion so you better look for flowers that offer a cheerful mood to the guests. Make sure that it will stand out and catch the attention of people knowing that you are introducing your business to the crowd.

Aside from the colors of the flowers, you also have to know the meanings of each flower especially if you are sending the grand opening flower stand to a friend. You have to be assured that it can help you relay your message like expressing your support to your friend. You can also send grand opening flowers to your contacts if you want to maintain a good relationship with them that will eventually help you grow your business.



READ MORE

Keistimewaan Menjadi Ahli Kelab BZ Bee Bunch Hotel Promenade Kota Kinabalu

Assalamualaikum. Hi korang. Ni Kmia kongsikan 'benda' baik punya, khas untuk ibu bapa yang mempunyai anak berumur 12 tahun ke bawah dan tinggal di sekitar area Kota Kinabalu ni.

KELAB BZ BEE BUNCH HOTEL PROMENADE KOTA KINABALU

Hotel Promenade Kota Kinabalu, pada bulan disember tahun lalu telah mengadakan Member Recruitment Day dimana pendaftaran ahli terbuka kepada semua kanak-kanak berumur 6 hingga  12 tahun dan paling best ianya percuma 😄!.


Rasanya ni kelab kanak-kanak pertama ditubuhkan bagi hotel-hotel bertaraf 4 bintang seperti Hotel Promenade Kota Kinabalu di area Kota Kinabalu ni. Dan Majlis Pelancaran Kelab Kanak-Kanak Bz Bee Bunch ini telah diadakan pada 26 Januari 2019 yang lalu. Majlis simple tapi meriah ni dirasmikan oleh Puan Anita Chung, Group Director of Sales & Marketing Hotel Promenade Kota Kinabalu.



Mesti korang tertanya-tanya .. apa yang best menjadi ahli Kelab Bz Bee Bunch ni? Ok ni Kmia senaraikan keistimewaan menjadi ahli kelab ni selain daripada pendaftaran percuma ..

Aktiviti Bulanan Percuma
Sertai aktiviti bulanan secara percuma! Maklumat dan tarikh aktiviti ini akan dimaklumlah kepada ibu bapa atau penjaga melalui WhatsApp.

Door Gift Percuma!
Di akhir acara aktiviti, setiap ahli akan diberikan Door Gift menarik secara Percuma.

Pass Percuma Menggunakan Kolam Renang Hotel Promenade
Ahli-ahli Kelab Bz Bee Bunch boleh menggunakan kolam renang hotel secara percuma bermula dari jam 7.00 pagi hingga 7.00 malam (jika cuaca mengizinkanlah ye) dengan syarat ditemani oleh ibu bapa masing-masing. Tetapi sebelum menggunakan kolam renang ni, ibu bapa kena membuat pembelian sebarang minuman atau makanan pada hari itu daripada Promenade Café dan juga mendaftar terlebih dahulu di Leisure Centre yang terletak di Tingkat 1, Hotel Promenade Kota Kinabalu.

Birthday Treat Percuma!
Ahli Kelab Bz Bee Bunch berpeluang menikmati 1 Buffet Meal pada tarikh hari jadinya.

Diskaun Sehingga 60%!
  • 60% diskaun (tambahan 10% diskaun kepada 50% diskaun) untuk harga buffet ; sarapan, makan tengahari (isnin hingga jumaat), Bubble Brunch Buffet (hujung minggu dan cuti awam), buffet makan malam dan juga sepanjang hari bulan kelahiran (tidak termasuk hari tarikh lahir).
  • 20% diskaun untuk tempahan kek harijadi (minimum 1Kg) di Deli Corner Hotel Promenade sepanjang hari bulan kelahiran ahli kelab.
  • 10% diskaun dari jumlah bil majlis hari jadi ahli kelab yang diadakan di function room di Hotel Promenade. 

Amacam .. best kan. Tetapi seperti biasa, semua keistimewaan di atas adalah tertakluk kepada terma dan syarat.
Bila dah mendaftar dan sah jadi ahli kelab Bz Bee Bunch ni, pihak hotel akan beri satu kad yang valid untuk setahun kepada ahli-ahlinya dan kiranya anak-anak korang boleh sudah mula menggunakan semua keistimewaan tadi.

Contoh kad ahli Kelab Bz Bee Bunch

Bawah ni antara gambar aktiviti yang telah dijalankan untuk ahli-ahli Kelab Bz Bee Bunch.




Pada hari aktiviti diadakan, ibu bapa dan anak-anak boleh menikmati hidangan Bubble Brunch Buffet (dulu dikenali sebagai Buffet High Tea) dari jam 11 pagi hingga 3 petang pada harga RM80 net untuk dewasa dan RM40 net untuk kanak-kanak. Menu yang sedap dan persembahan makanan yang menarik pastinya akan buat korang dan anak-anak berselera untuk makan.



Macam mana ? 😁 menarik kan. Jika korang berminat atau nak tahu lebih lanjut tentang Kelab Bz Bee Bunch ni, boleh hubungi mereka melalui applikasi WhatsApp 013 8778811 atau email ke comm@promenade.com.my
Juga boleh hubungi mereka di talian (60)(88) 265 555



READ MORE

Makan Ambuyat Sedap di Brunei Satay House Indah Permai!

Assalamualaikum. Hi korang .. pernah dengar perkataan 'ambuyat'? Mesti pernah kan. Makanan tradisi suku kaum Brunei dan Bisaya yang diperbuat daripada sagu rumbia ni sangat popular tau di Sabah. Dimakan bersama ikan rebus, ikan ampap dan ulam-ulaman menggunakan penyepit khas dipanggil 'candas'. 
Tapi kan serius dan jujur Kmia belum berkesempatan merasa makanan ni sehinggalah hari sabtu tu Kmia dan rakan-rakan blogger yang lain dijemput merasa sendiri keenakan ambuyat di Restoran Brunei Satay House yang berlokasi di  Blok E, Tingkat Bawah, Lot 6, Bangunan Kedai Indah Permai, Kota Kinabalu.

Restoran Brunei Satay House. Waktu operasi - Sabtu hingga Khamis dari jam 12 tengahari hingga 10.30 malam manakala hari Jumaat pula dibuka dari 1.30 petang hingga 10.30 malam

Restoran ni mula dibuka pada tahun 2004 di Daerah Beaufort. Berkonsepkan hidangan Melayu Brunei, restoran ini menjadikan Satay sebagai menu utama mereka. Disamping itu juga pelbagai menu lain ditawarkan seperti Kelupis, Kochung, pelbagai hidangan set nasi dan semestinya Ambuyat!

Set Hidangan Satay - RM23.90 (Set B) termasuk 8 cucuk satay ayam, 8 cucuk satay daging, nasi impit, timun, bawang dan juga french fries

Selain satay ayam dan daging juga ada satay kambing dan satay perut. Setiap hidangan satay dihidangkan dengan kuah kacang yang sedap. Dan jujur Kmia cakap, antara kuah kacang terbaik pernah Kmia rasa.


Tidak lengkap hidangan satay kalau tidak dimakan bersama Kelupis dan juga Kochung. Selalunya hidangan ni hanya disajikan pada perayaan tertentu seperti Hari Raya, tapi di restoran ni ianya dihidangkan pada setiap hari. Masing-masing dijual pada harga 90 sen sebiji.

Kelupis dan Kochung dimakan bersama kuah kacang .. nyaman!
Selain menu utama, ada juga menu a la carte yang pastinya buat kamu rambang mata mo memilih. Cam Kmia lah tu, bila semuanya dihidangkan di depan mata terus blur sekejap, tidak tahu mana satu yang dimakan dulu hehe.

Kamurang nampak tu .. penuh satu meja dengan makanan yang pelbagai

Nasi Ayam Penyet

Nasi Kambing Hitam

Nasi Butter Chicken BSH

Nasi Kuning Ayam Madu

Sup Isi Ikan
Ini baru sikit menu yang dihidangkan hari tu. Sebenarnya ada banyak menu lain yang korang boleh pilih dan harga yang dikenakan adalah sangat berpatutan.

Bukan sahaja makanan tetapi juga ada pelbagai jenis minuman yang sedap dan mampu menyegarkan tekak korang hehe. Yang selalu menjadi pilihan pelanggan adalah ABC Special, Bandung BSH, Blue Ocean, Milo Tabur Special, Thai Green Tea dan Choco BSH Smoothies.

Antara minuman pilihan pelanggan

Dan menu yang paling Kmia tunggu-tunggu -sebab belum pernah makan- hehe adalah Set Ambuyat Brunei Satay House! Sebenarnya ini bukan pertama kali Kmia makan di restoran ni. Tetapi kalau singgah makan di sini Kmia selalu order Set Satay dan juga Mee Karinya. Tak terpikir pula masa tu nak order Set Ambuyat tu sebab belum pernah ada niat untuk makan. Kenapa? Sebab Kmia tak suka makan sagu dan ambuyat itu diperbuat daripada sagu.

Set Ambuyat Brunei Satay House cuma berharga RM12.90! Sesuai untuk hidangan 2-3 orang

Dan jeng jeng jeng .. walaupun failed guna candas tu tetap juga diteruskan niat mahu merasa sendiri ambuyat. Dan memang ternyata sedap. Tekstur ambuyat ni lembik-lembik gitu ala ala jelly dan tidak berasa tetapi yang menjadikan ianya sedap sebab dicicah dengan hidangan sampingannya, Kuah Ampap Ikan Basung, Sambal Asam, Kangkung Tumis dan juga ulam ulaman. Yang ini memang Kmia recommend kamurang merasa sendiri Set Ambuyatnya, sedangkan Kmia yang baru first time merasa dah jatuh cinta inikan yang kamurang yang memang sudah biasa makan.

Wakil Sabahan Blogger hari tu - YazidMiaMyraLizaLindaYatieLan &Joe dan Jun-Zie bergambar bersama empunya restoran En Ag Shahril Ag Ali.
Foto dari Myra

Bagi mereka yang berada di luar Kota Kinabalu korang jangan risau .. restoran ini juga mempunyai cawangan di Tuaran, Beaufort dan juga Papar. Jadi jangan ditunggu lama-lama lagi, cepat tah kita ke Brunei Satay House!

Info lanjut boleh hubungi mereka di

Telefon
016 8435981

Facebook

Instagram

Website




READ MORE